Ništa konkretno za rasterećenje privrede

Radna verzija ekonomske politike Republike Srpske za iduću godinu, bez definisanih konkretnih mjera i praćenja njihove realizacije, za poslovnu zajednicu je neprihvatljiva, poručili su u petak iz Privredne komore Republike Srpske.

Republika Srpska 05.12.2015 | 15:30
Ništa konkretno za rasterećenje privrede

Niz zamjerki na predložena rješenja Privredna komora je u petak dostavila Vladi Republike Srpske, očekujući da će njihovi stavovi biti prihvaćeni u nastavku procesa kreiranja ekonomske politike.

"U ponuđenom dokumentu neke od prioritetnih mjera na kojima poslovna zajednica insistira godinama, kao što su smanjenje opterećenja na platu, sistemsko rješavanje porodiljskog bolovanja, smanjenje javne potrošnje i reforma javne uprave, te donošenje zakona o podsticajima, nisu ni spomenute ili su samo deklarativno navedene ", navode iz  Privredne komore.

Privrednici ističu da su njihova očekivanja bila mnogo veća od onog što je ponuđeno u radnoj verziji dokumenta.

"Insistiramo na definisanju jasnih i konkretnih mjera koje će odgovoriti na naše prioritetne zahtjeve. Tražimo i da bude obezbijeđeno praćenje realizacije ekonomske politike i ocjenu njene uspješnosti", poručuju iz Privredne komore.

Podsjetili su da su krajem prošlog mjeseca Vladi dostavili prijedlog mjera za ekonomsku politiku za 2016. godinu i da ostaju pri prioritetnim zahtjevima koji se odnose na vraćanje stopa poreza i doprinosa na nivo prije izbijanja ekonomske krize i povećanje neoporezivog dijela dohotka na nivo najniže plate. Među prioritetima poslovne zajednice su i refundiranje porodiljskog bolovanja poslodavcima u bruto iznosu, usvajanje i sprovođenje novog zakona o radu, poboljšanje likvidnosti privrede i vanbudžetskih fondova, blagovremena raspodjela podsticaja, unapređenje inspekcijskih i pravosudnih organa i suzbijanje sive ekonomije.

Radnom verzijom ekonomske politike Republike Srpske za 2016. godinu predviđeno je smanjenje poreskog opterećenja rada, reindustrijalizacija prerađivačke industrije, uspostavljanje registra parafiskalnih nameta i ukidanje onih koji nisu opravdani. Predviđena je i reforma javnih preduzeća, a jedan od prioriteta su "Željeznice Republike Srpske", dok će "Šume Republike Srpske" biti reorganizovane u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima.

Ministarstvo

U Ministarstvu finansija Republike Srpske u petak nismo uspjeli da dobijemo komentar na zamjerke Privredne komore. Iz ovog resora Vlade ranije su poručili da okvir za izradu ekonomske politike Republike Srpske za 2016. godinu predstavljaju politike Vlade, definisane reformskom agendom i akcionim planom koji su usaglašeni sa Evropskom unijom i međunarodnim finansijskim institucijama.

(Glas Srpske)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Piksi

05.12.2015 17:58

A subvencije povlaštenim firmama, poreske olakšice, poslovi bez tendera, plaćaju radnicima minimalac i ostatak u kešu da bi manje doprinosa platili...važno je samo da si na njihovoj pozitivnoj listi.

ODGOVORITE
Name

inženjer

05.12.2015 21:20

Prerada krompira u čips, pravljenje krempita, šampita i sladoleda na osnovu italijanskih baza, te kradja šume i rezanje gradje, nije privreda. Ili ćete rastjerati nepismenjake i lopove ili ćete uskoro pasti travu.

ODGOVORITE
Name

raso86

06.12.2015 15:44

Privredna politika vlade RS: Unapredićemo privredu!!! The End. Privredna komora RS: Vlada ne čini ništa konkretno. (Ubise nas sa ovim doprinosima, prvo nas natjeraju da moramo radnike prijavljivati, bilo bi bolje da im dajmo platu 600 KM da sami sebi uplaćuju doprinose. Penzija ionako neće biti.)

ODGOVORITE