НАТО незадовољан Словенијом

Инспекцијска мисија НАТО која је посетила Словенију да би испитала њене одбрамбене капацитете утврдила је да она као чланица не доприноси довољно савезништву.

Регион 04.12.2015 | 22:40
НАТО незадовољан Словенијом

Мисија је утврдила и да се Словенија не држи обећања о повећању инвестиција за одбрану, чиме је доведен у питање кредибилитет изјава премијера Мире Церара да ће се то променити, пише данас мариборски дневни лист "Вечер".

Председник парламентарног одбора за одбрану Матеј Тонин потврдио је за тај лист да је недавна инспекцијска мисија нашла низ замерки на рачун словеначког доприноса у НАТО, преноси загребачки "Јутарњи лист".

"Не испуњавамо дужности и обећања које смо већ дали. Чланство у НАТО савезу не доноси само привилегије него и обавезе", казао је Тонин за лист.

Замерке на рачун недовољног издвајања Словеније за одбрану, али и њеног недовољног ангажмана у међународним мисијама, чланови НАТО инспекције су "без дипломатских рукавица" изнели министарки одбране Андреји Катич и другим званичницима.

Уз то, према налазима НАТО инспекције, структура словеначких војних издатака сасвим је погрешна, јер 80 одсто средстава иде за плате, док је издвајање за инвестиције минимално, преноси "Јутарњи лист".

Инспекцијске мисије НАТО савеза по земљама чланицама треба да резултирају извештајима о томе колико је свака чланица веродостојан партнер и какав је њен удео у укупној ефикасности колективног система одбране, наводи "Вечер" и додаје да ће тако средином идуће године бити познато и колики је кредибилитет Словеније у НАТО савезу.

У том смислу треба тумачити и изјаву словеначког министра спољних послова Карла Ерјавца, који је ове седмице у седишту НАТО у Бриселу рекао да ће Словенија морати да посвети више пажње трошковима одбране и јачању војних капацитета, након низа година кад су ти трошкови падали због штедње и финансијске стабилизације.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хм

04.12.2015 22:34

Зато ће се усрећити с Црном Гором. 50% дохотка од свог шверца цигарета, Мило издваја за одбрану, улажући у батинашке структуре. Других 50% такодје остаје под Миловом контролом, за случај да затреба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

05.12.2015 09:36

Ста Словенија има да брине сад кад Црногорци удју у Нато они це њих бранити братски је то народ увијек су били на фасистицкој страни као и сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

07.12.2015 08:38

Па Словенија нема средстава да се брани има авионе (пилатос) који су прављени почетком 70 година и за узлет им потребно 45 минута за то време мигом стигнеш до Турске :) набавли су и патрије борбено возило на гумама пробијеш гуму и нема мрдања, а од оружја поседују Заставино још Yуга.

ОДГОВОРИТЕ