NATO nezadovoljan Slovenijom

Inspekcijska misija NATO koja je posetila Sloveniju da bi ispitala njene odbrambene kapacitete utvrdila je da ona kao članica ne doprinosi dovoljno savezništvu.

Region 04.12.2015 | 22:40
NATO nezadovoljan Slovenijom

Misija je utvrdila i da se Slovenija ne drži obećanja o povećanju investicija za odbranu, čime je doveden u pitanje kredibilitet izjava premijera Mire Cerara da će se to promeniti, piše danas mariborski dnevni list "Večer".

Predsednik parlamentarnog odbora za odbranu Matej Tonin potvrdio je za taj list da je nedavna inspekcijska misija našla niz zamerki na račun slovenačkog doprinosa u NATO, prenosi zagrebački "Jutarnji list".

"Ne ispunjavamo dužnosti i obećanja koje smo već dali. Članstvo u NATO savezu ne donosi samo privilegije nego i obaveze", kazao je Tonin za list.

Zamerke na račun nedovoljnog izdvajanja Slovenije za odbranu, ali i njenog nedovoljnog angažmana u međunarodnim misijama, članovi NATO inspekcije su "bez diplomatskih rukavica" izneli ministarki odbrane Andreji Katič i drugim zvaničnicima.

Uz to, prema nalazima NATO inspekcije, struktura slovenačkih vojnih izdataka sasvim je pogrešna, jer 80 odsto sredstava ide za plate, dok je izdvajanje za investicije minimalno, prenosi "Jutarnji list".

Inspekcijske misije NATO saveza po zemljama članicama treba da rezultiraju izveštajima o tome koliko je svaka članica verodostojan partner i kakav je njen udeo u ukupnoj efikasnosti kolektivnog sistema odbrane, navodi "Večer" i dodaje da će tako sredinom iduće godine biti poznato i koliki je kredibilitet Slovenije u NATO savezu.

U tom smislu treba tumačiti i izjavu slovenačkog ministra spoljnih poslova Karla Erjavca, koji je ove sedmice u sedištu NATO u Briselu rekao da će Slovenija morati da posveti više pažnje troškovima odbrane i jačanju vojnih kapaciteta, nakon niza godina kad su ti troškovi padali zbog štednje i finansijske stabilizacije.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hm

04.12.2015 22:34

Zato će se usrećiti s Crnom Gorom. 50% dohotka od svog šverca cigareta, Milo izdvaja za odbranu, ulažući u batinaške strukture. Drugih 50% takodje ostaje pod Milovom kontrolom, za slučaj da zatreba.

ODGOVORITE
Name

Md

05.12.2015 09:36

Sta Slovenija ima da brine sad kad Crnogorci udju u Nato oni ce njih braniti bratski je to narod uvijek su bili na fasistickoj strani kao i sad

ODGOVORITE
Name

Semberac

07.12.2015 08:38

Pa Slovenija nema sredstava da se brani ima avione (pilatos) koji su pravljeni početkom 70 godina i za uzlet im potrebno 45 minuta za to vreme migom stigneš do Turske :) nabavli su i patrije borbeno vozilo na gumama probiješ gumu i nema mrdanja, a od oružja poseduju Zastavino još Yuga.

ODGOVORITE