Након 45 година пронађени Јапанци

Двојица јапанских војника живела су 45 година у џунгли док су сви мислили да су мртви, а они нису једини такав пример, пише “Гардијан”.

Свијет 04.12.2015 | 21:20
Након 45 година пронађени Јапанци

Тела многих несталих војника никада нису пронађена. Иако су многи заиста погинули, ево неколико примера оних који су само побегли из војске и преживели:

Неименовани руски војник: 11 година

Ове недеље руске власти саопштиле су да су притвориле ненаоружаног дезертера који је живео у шумама у Камачатки, на изолованом истоку земље, од 2004. године.

Верујући да је мртав, његова породица је идентификовала и сахранила - очигледно туђе тело - неколико месеци након што је нестао.

Хироо Онода: 29 година

Онода је један од најпознатијих бегунаца из јапанске царске војске након Другог светског рата. Он је одбио да остане и бори се против Американаца током њихове инвазије на филипинско острво Лубангу у фебруару 1945. године.

Проглашен је мртвим 1959. године, да би се коначно сам предао 1974., након што је његов бивши заповедник, који је тада радио као продавац књига у Јапану, доведен назад на острво како би му наредио да се преда.

Онода је преминуо 2014. године.

Бакредин Какимов/Шеик Абдулах: 33 године

Војник Црвене армије рањен је у акцији 1980. године, на ратишту у Авганистану. Локалци су се бринули за њега и помогли му да оздрави, а затим се тамо оженио други пут и преузео ново име.

Пронађен је 2013. године у оквиру војног пројекта потраге за несталим руским војницима.

Шигејуки Хашимото и Кијоаки Танака: 45 година

Хашимото и Танака су знали да је Јапан изгубио у Другом светском рату, за време којег су се борили у малезијским џунглама.

Али, уместо да се врате кући, одлучили су да се придуже малезијским комунистичким герилцима и наставили да се боре с њима све до потписивања мировног споразума крајем 1989. године.

Вратили у Јапан 1990. године, тада стари 71 и 77 година, пише ”Гардијан”.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар