Nakon 45 godina pronađeni Japanci

Dvojica japanskih vojnika živela su 45 godina u džungli dok su svi mislili da su mrtvi, a oni nisu jedini takav primer, piše “Gardijan”.

Svijet 04.12.2015 | 21:20
Nakon 45 godina pronađeni Japanci

Tela mnogih nestalih vojnika nikada nisu pronađena. Iako su mnogi zaista poginuli, evo nekoliko primera onih koji su samo pobegli iz vojske i preživeli:

Neimenovani ruski vojnik: 11 godina

Ove nedelje ruske vlasti saopštile su da su pritvorile nenaoružanog dezertera koji je živeo u šumama u Kamačatki, na izolovanom istoku zemlje, od 2004. godine.

Verujući da je mrtav, njegova porodica je identifikovala i sahranila - očigledno tuđe telo - nekoliko meseci nakon što je nestao.

Hiroo Onoda: 29 godina

Onoda je jedan od najpoznatijih begunaca iz japanske carske vojske nakon Drugog svetskog rata. On je odbio da ostane i bori se protiv Amerikanaca tokom njihove invazije na filipinsko ostrvo Lubangu u februaru 1945. godine.

Proglašen je mrtvim 1959. godine, da bi se konačno sam predao 1974., nakon što je njegov bivši zapovednik, koji je tada radio kao prodavac knjiga u Japanu, doveden nazad na ostrvo kako bi mu naredio da se preda.

Onoda je preminuo 2014. godine.

Bakredin Kakimov/Šeik Abdulah: 33 godine

Vojnik Crvene armije ranjen je u akciji 1980. godine, na ratištu u Avganistanu. Lokalci su se brinuli za njega i pomogli mu da ozdravi, a zatim se tamo oženio drugi put i preuzeo novo ime.

Pronađen je 2013. godine u okviru vojnog projekta potrage za nestalim ruskim vojnicima.

Šigejuki Hašimoto i Kijoaki Tanaka: 45 godina

Hašimoto i Tanaka su znali da je Japan izgubio u Drugom svetskom ratu, za vreme kojeg su se borili u malezijskim džunglama.

Ali, umesto da se vrate kući, odlučili su da se priduže malezijskim komunističkim gerilcima i nastavili da se bore s njima sve do potpisivanja mirovnog sporazuma krajem 1989. godine.

Vratili u Japan 1990. godine, tada stari 71 i 77 godina, piše ”Gardijan”.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar