Зашто у Србији избјегавају ТНГ?

Течни нафтни гас се у Србији мање користи него други енергенти, а смањена је и његова потрошња за аутомобиле на шта је највише утицало повећање акцизе.

Србија 04.12.2015 | 21:00
Зашто у Србији избјегавају ТНГ?

То је речено на међународном ЛПГ самиту који се одржава од 2. до 4. децембра у Новом Саду.

Други фактор зашто се ТНГ мање користи од других енергената је увођење веома високих акциза на ТНГ за домаћинства, а трећи узрок представља споран повраћај акциза онима који имају право на то и одговарајућу документацију.

Четврти разлог је тај да се атестирање резервоара за ТНГ и инсталација за коришћење ТНГ-а у аутомобилу врши на период од пет уместо досадашњих 10 година и да се још повећа цене ове услуге, саопштила је компанија Еуро гас из Суботице, која је покровитељ конференције.

На том скупу су разматрани основни циљеви понуде енергетских производа, као што је количина и стабилност снабдевања, цена, разноликост понуде и утицај на животну средину.

У свету се трактори, пољопривредна механизација и друге радне машине покрећу комбинацијом дизел-ТНГ (аутогас), док је на нашим просторима коришћење тог деривата још у повоју.

Успешни пољопривредници из региона истичу да трактори које покреће ТНГ штеде до 20 одсто горива, док је загађење ваздуха и до 35 одсто мање.

ТНГ, такође, повећава снагу трактора и продужава рад мотора.

Растом цена ТНГ -а проузрокује се пад тражње и прелазак на алернативна горива. Тај пад је 10 одсто сваке године, што је велики ризик да једна грана производње нестане.

С друге стране остале врсте енергената нису оптерећене акцизама, као што је земни гас, угаљ, дрво и електрична енергија.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар