Zašto u Srbiji izbjegavaju TNG?

Tečni naftni gas se u Srbiji manje koristi nego drugi energenti, a smanjena je i njegova potrošnja za automobile na šta je najviše uticalo povećanje akcize.

Srbija 04.12.2015 | 21:00
Zašto u Srbiji izbjegavaju TNG?

To je rečeno na međunarodnom LPG samitu koji se održava od 2. do 4. decembra u Novom Sadu.

Drugi faktor zašto se TNG manje koristi od drugih energenata je uvođenje veoma visokih akciza na TNG za domaćinstva, a treći uzrok predstavlja sporan povraćaj akciza onima koji imaju pravo na to i odgovarajuću dokumentaciju.

Četvrti razlog je taj da se atestiranje rezervoara za TNG i instalacija za korišćenje TNG-a u automobilu vrši na period od pet umesto dosadašnjih 10 godina i da se još poveća cene ove usluge, saopštila je kompanija Euro gas iz Subotice, koja je pokrovitelj konferencije.

Na tom skupu su razmatrani osnovni ciljevi ponude energetskih proizvoda, kao što je količina i stabilnost snabdevanja, cena, raznolikost ponude i uticaj na životnu sredinu.

U svetu se traktori, poljoprivredna mehanizacija i druge radne mašine pokreću kombinacijom dizel-TNG (autogas), dok je na našim prostorima korišćenje tog derivata još u povoju.

Uspešni poljoprivrednici iz regiona ističu da traktori koje pokreće TNG štede do 20 odsto goriva, dok je zagađenje vazduha i do 35 odsto manje.

TNG, takođe, povećava snagu traktora i produžava rad motora.

Rastom cena TNG -a prouzrokuje se pad tražnje i prelazak na alernativna goriva. Taj pad je 10 odsto svake godine, što je veliki rizik da jedna grana proizvodnje nestane.

S druge strane ostale vrste energenata nisu opterećene akcizama, kao što je zemni gas, ugalj, drvo i električna energija.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar