Ревизија: Криминал у институцијама БиХ

Канцеларија за ревизију Заједничких инстуција БиХ од 74 иституције, дирекције и агенције позитивно ревизорско мишљење за финансијско пословање у 2014.години дала је само за 31.

Босна и Херцеговина 04.12.2015 | 16:25
Ревизија: Криминал у институцијама БиХ

"Ревизорски извјештају показују да се у неком институцијама БиХ врше криминалне радње'',сматра шеф клуба посланика СДС-а у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић.

Она тврди да криминала има у Управи за индиректно опорезивање, јер како другачије тумачити чињеницу да је ,,Нискоградња'' из Лакташа добила посао на изградњи граничног прелаза Градишка, вриједан око 6 милиона марака,а након само два мјесеца вриједност је повећана за више од два милиона.

,,Рекли су да је то због тога што је поскупио шљунак након поплава.Колико се то шљунка набавља за два милиона марака?Провјерили смо и сазнали да шљунак није послупио у последње двије године'',каже Пандуревић и тврди да је криминал и набавка објекта за потребе Управе у Сарајеву јер је услов у тендеру био да у обзир долазе само објекти удаљени два километра од зграде Парламентарне скупштине БиХ.

Фамозна два километра био је услов и Агенције за идентификациона документа која тражи да предузеће које штампа обрасце за пасоше,посао вриједан 28 милиона марака, буде баш толико удаљено од сједишта Агенције.

Једино предузће које испуњава тај услов је већ познати Милбауер који је прије неколико година добио посао вриједан више од 100 милиона марака за штампање образаца за личне карте и возачке дозволе.

,,Њемачки Милбауер,који у Србији по истом систему штампа личне документе,налази се у Старој Пазови,дакле 30 километара од сједишта надлежне Агенције'', истиче Пандуревић и додаје да су у Агенцији за идентификационе документе спорни услов на тендеру правдали безбједношћу докумета.Пандуревић пита како БиХ свој новац штампа у Француској, а документа мора баш два километра од Агенције?

Пандуревић захтјева да Тужилаштво БиХ што прије оконча истрагу око малверзација са штампањем личних докумената у БиХ,те да преиспита и остале институције које немају позитивно ревизорско мишљеје.
Њеним колегама из СНСД-а то се баш и не свиђа.
,,Они хоће да буду истражне комисије,судови и тужилаштва.Ревизорски извјештај је јаван,па надлежне иснституције могу саме видјети има ли ту криминала.Ако Парламент упућује ревизорске извјештаје у Тужилаштво то је политички притисак'',сматра посланик СНСД-а Никола Шпирић.

Из Канцеларије за ревизију поручију да је њихов посао,објављивањем ревизорских извјештаја, завршен.
,,Након нашег извјештаја кључна ствар је одговорност.Та одговорност може бити јавна,политичка,морална,дисциплинска или она која се санкционише законо.Уколико нема одговорности наш посао је узалудан'',поручује Драган Вранкић главни ревизор Канцеларије за ревизију Заједничких институција БиХ.

Посао ревизије очито је узалудан јер у БиХ до сада нико није одговарао због негативног ревизорског извјештаја о финансијском пословању.

Дисциплинске мјере су такође немогуће,јер управо они који би требали покренути дисциплинске мјере крше закон,а о јавној или моралној одговорности оних који краду буџетски новац,смијешно је и говорити.
Да имају морала то не би ни радили.

Погледајте прилог из Дневника 2 БН ТВ

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сноуден

04.12.2015 15:36

То се зна јос од 2010 годоне ало нико није смијењен нико није одговоран а арце се паре преко тендера фиктивних и договорених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

04.12.2015 15:47

ВРАНА ВРАНИ ОЧИ НЕ ВАДИ! СВЕ СУ ТО ДЈЕЦА КОМУНИЗМА СА ДУГИМ ПРСТИМА!

Name

марко самардзиц

05.12.2015 06:49

Какви све дебили раде доле,не могу назвати правим именом,неспособни,несколовани,а о сумњивом моралу да не прицам,има несто цасних али занемарљиво!!!

Name

Све ти знаш

04.12.2015 20:48

20 година нешто "знаш", нешто те држе заробљену у скупштини јер си "ВИП Српкиња", нешто "бојкотујеш" фирму у којој радиш (не бојкотујеш плату никада), нешто дижеш те картоне у одбрану "Србства"... А да мало за промјену почнеш ДА РАДИШ??? Да можда поднесеш коју кривичну пријаву против тих "силних" лопова??? Постајеш напорна ко Лакташенко, или ради, или шути и узимај хиљаде за то гријање столице и подизање картона увис (као и задњи 20 година)!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

05.12.2015 00:11

Хајде, Спирицевац смири се. По теби, Александра је у пеленама постала посланик. Да хоцес бити искрен, процитао би старе текстове и видио да је зена и отворила аферу лицне карте и иницирала истрагу. Годину се дрзава праси од те афере, а Спириц гори од муке јер све добро зна и боји се ко це све пропјевати.

Name

Хелена Полиц Гојковиц

06.12.2015 11:20

ШПИРИЋУ не копрцај се. Не требају контра странке..МИ ГРАЂАНИ смо ти истражне комисије: пратимо ми твој дугогодисњи рад, нарочито са ММФ кредитима,и огромним парама, и пљачкама, з ста су узимане паре, коме исле, с ким си у талу био, а од кога уцјењен.ПС. Дан након избора су увијек штампани НОВИ ЛИЦНИ ДОКУМЕНТИ, зато су избори и намјестани....СВЕ СИ ТИ ОДЛИЦНО ЗНАО,И ЗА САВ НОВАЦ И ПЉАЧКЕ СИ ОДГОВОРАН, знаш ти то боље од нас, није безазлено дрзати трезор, и бити у власти и Савјету министара годинама .....ФУЈЈЈЈ ФУЈЈЈЈ, Доће ти СНСД главе. Буди мушко па поднеси казну јуначки !!!!

ОДГОВОРИТЕ