Revizija: Kriminal u institucijama BiH

Kancelarija za reviziju Zajedničkih instucija BiH od 74 istitucije, direkcije i agencije pozitivno revizorsko mišljenje za finansijsko poslovanje u 2014.godini dala je samo za 31.

Bosna i Hercegovina 04.12.2015 | 16:25
Revizija: Kriminal u institucijama BiH

"Revizorski izvještaju pokazuju da se u nekom institucijama BiH vrše kriminalne radnje'',smatra šef kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević.

Ona tvrdi da kriminala ima u Upravi za indirektno oporezivanje, jer kako drugačije tumačiti činjenicu da je ,,Niskogradnja'' iz Laktaša dobila posao na izgradnji graničnog prelaza Gradiška, vrijedan oko 6 miliona maraka,a nakon samo dva mjeseca vrijednost je povećana za više od dva miliona.

,,Rekli su da je to zbog toga što je poskupio šljunak nakon poplava.Koliko se to šljunka nabavlja za dva miliona maraka?Provjerili smo i saznali da šljunak nije poslupio u poslednje dvije godine'',kaže Pandurević i tvrdi da je kriminal i nabavka objekta za potrebe Uprave u Sarajevu jer je uslov u tenderu bio da u obzir dolaze samo objekti udaljeni dva kilometra od zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Famozna dva kilometra bio je uslov i Agencije za identifikaciona dokumenta koja traži da preduzeće koje štampa obrasce za pasoše,posao vrijedan 28 miliona maraka, bude baš toliko udaljeno od sjedišta Agencije.

Jedino preduzće koje ispunjava taj uslov je već poznati Milbauer koji je prije nekoliko godina dobio posao vrijedan više od 100 miliona maraka za štampanje obrazaca za lične karte i vozačke dozvole.

,,Njemački Milbauer,koji u Srbiji po istom sistemu štampa lične dokumente,nalazi se u Staroj Pazovi,dakle 30 kilometara od sjedišta nadležne Agencije'', ističe Pandurević i dodaje da su u Agenciji za identifikacione dokumente sporni uslov na tenderu pravdali bezbjednošću dokumeta.Pandurević pita kako BiH svoj novac štampa u Francuskoj, a dokumenta mora baš dva kilometra od Agencije?

Pandurević zahtjeva da Tužilaštvo BiH što prije okonča istragu oko malverzacija sa štampanjem ličnih dokumenata u BiH,te da preispita i ostale institucije koje nemaju pozitivno revizorsko mišljeje.
Njenim kolegama iz SNSD-a to se baš i ne sviđa.
,,Oni hoće da budu istražne komisije,sudovi i tužilaštva.Revizorski izvještaj je javan,pa nadležne isnstitucije mogu same vidjeti ima li tu kriminala.Ako Parlament upućuje revizorske izvještaje u Tužilaštvo to je politički pritisak'',smatra poslanik SNSD-a Nikola Špirić.

Iz Kancelarije za reviziju poručiju da je njihov posao,objavljivanjem revizorskih izvještaja, završen.
,,Nakon našeg izvještaja ključna stvar je odgovornost.Ta odgovornost može biti javna,politička,moralna,disciplinska ili ona koja se sankcioniše zakono.Ukoliko nema odgovornosti naš posao je uzaludan'',poručuje Dragan Vrankić glavni revizor Kancelarije za reviziju Zajedničkih institucija BiH.

Posao revizije očito je uzaludan jer u BiH do sada niko nije odgovarao zbog negativnog revizorskog izvještaja o finansijskom poslovanju.

Disciplinske mjere su takođe nemoguće,jer upravo oni koji bi trebali pokrenuti disciplinske mjere krše zakon,a o javnoj ili moralnoj odgovornosti onih koji kradu budžetski novac,smiješno je i govoriti.
Da imaju morala to ne bi ni radili.

Pogledajte prilog iz Dnevnika 2 BN TV

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Snouden

04.12.2015 15:36

To se zna jos od 2010 godone alo niko nije smijenjen niko nije odgovoran a arce se pare preko tendera fiktivnih i dogovorenih.

ODGOVORITE
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

04.12.2015 15:47

ВРАНА ВРАНИ ОЧИ НЕ ВАДИ! СВЕ СУ ТО ДЈЕЦА КОМУНИЗМА СА ДУГИМ ПРСТИМА!

Name

marko samardzic

05.12.2015 06:49

Kakvi sve debili rade dole,ne mogu nazvati pravim imenom,nesposobni,neskolovani,a o sumnjivom moralu da ne pricam,ima nesto casnih ali zanemarljivo!!!

Name

Sve ti znaš

04.12.2015 20:48

20 godina nešto "znaš", nešto te drže zarobljenu u skupštini jer si "VIP Srpkinja", nešto "bojkotuješ" firmu u kojoj radiš (ne bojkotuješ platu nikada), nešto dižeš te kartone u odbranu "Srbstva"... A da malo za promjenu počneš DA RADIŠ??? Da možda podneseš koju krivičnu prijavu protiv tih "silnih" lopova??? Postaješ naporna ko Laktašenko, ili radi, ili šuti i uzimaj hiljade za to grijanje stolice i podizanje kartona uvis (kao i zadnji 20 godina)!!!

ODGOVORITE
Name

Laki

05.12.2015 00:11

Hajde, Spiricevac smiri se. Po tebi, Aleksandra je u pelenama postala poslanik. Da hoces biti iskren, procitao bi stare tekstove i vidio da je zena i otvorila aferu licne karte i inicirala istragu. Godinu se drzava prasi od te afere, a Spiric gori od muke jer sve dobro zna i boji se ko ce sve propjevati.

Name

Helena Polic Gojkovic

06.12.2015 11:20

ŠPIRIĆU ne koprcaj se. Ne trebaju kontra stranke..MI GRAĐANI smo ti istražne komisije: pratimo mi tvoj dugogodisnji rad, naročito sa MMF kreditima,i ogromnim parama, i pljačkama, z sta su uzimane pare, kome isle, s kim si u talu bio, a od koga ucjenjen.PS. Dan nakon izbora su uvijek štampani NOVI LICNI DOKUMENTI, zato su izbori i namjestani....SVE SI TI ODLICNO ZNAO,I ZA SAV NOVAC I PLJAČKE SI ODGOVORAN, znaš ti to bolje od nas, nije bezazleno drzati trezor, i biti u vlasti i Savjetu ministara godinama .....FUJJJJ FUJJJJ, Doće ti SNSD glave. Budi muško pa podnesi kaznu junački !!!!

ODGOVORITE