Откривен значајан историјски документ

Да бисмо се уверили у аутентичност пресуде Дражи Михаиловићу, консултовали смо доктора Бојана Димитријевића, једног од најугледнијих српских историчара и познавалаца прилика у Другом светском рату, а он и његов тим су погледали документ и потврдили његову аутентичност, пише Блиц.

Србија 04.12.2015 | 15:40
Откривен значајан историјски документ

"Реч је о оргиналном тексту. „Блиц“ је открио документ од великог историјског значаја. Ово је права пресуда која има потписе званичних лица судског процеса, печат и све што је чини валидном, што три документа која су била доступна суду и стручној јавности немају. Ја сам био сведок у процесу рехабилитације господина Михаиловића и знам да суд није имао оргинални текст пресуде. Ова, коју ви имате у поседу, има велику историјску вредност и није важно код кога је била, важно је да је пронађена" - каже Димитријевић за „Блиц“.

Димитријевић сматра да је велика штета што су многи историјски документи из тог периода нестали из државних архива, што историчаре спречава да открију комплетну истину о Другом светског рата.



"Ваше откриће отвара могућност да су и многи други документи завршили у приватним архивама.

У архивима војних и безбедносних служби документација је готово преполовљена јер су поједина документа склањана по наређењу тадашњих власти", каже Димитријевић.

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сизиф

04.12.2015 15:13

Шта нам вриједе архиве , сјећања и документација било ког типа , када као народ не цијенимо ништа и не извучемо никакву поуку. Ми Срби смо осуђени не економско пропадање и биолошко изумирање . Као млађи вјеровао сам у сопствени народ , његове моралне , људске и интелектуалне потенцијале . Како вријеме пролази , увиђам да сам дебело гријешио .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

04.12.2015 15:43

Истина је касно стигла. Самољом КПЈ Драже више живог нема, а ЗАКОНОМ ЖИВОТА све је мање у животи и његови ЧЕТНИКА и прослављеног првих герилаца у борби за слободу у нацифашизмом поробљеној Европи!

ОДГОВОРИТЕ