Otkriven značajan istorijski dokument

Da bismo se uverili u autentičnost presude Draži Mihailoviću, konsultovali smo doktora Bojana Dimitrijevića, jednog od najuglednijih srpskih istoričara i poznavalaca prilika u Drugom svetskom ratu, a on i njegov tim su pogledali dokument i potvrdili njegovu autentičnost, piše Blic.

Srbija 04.12.2015 | 15:40
Otkriven značajan istorijski dokument

"Reč je o orginalnom tekstu. „Blic“ je otkrio dokument od velikog istorijskog značaja. Ovo je prava presuda koja ima potpise zvaničnih lica sudskog procesa, pečat i sve što je čini validnom, što tri dokumenta koja su bila dostupna sudu i stručnoj javnosti nemaju. Ja sam bio svedok u procesu rehabilitacije gospodina Mihailovića i znam da sud nije imao orginalni tekst presude. Ova, koju vi imate u posedu, ima veliku istorijsku vrednost i nije važno kod koga je bila, važno je da je pronađena" - kaže Dimitrijević za „Blic“.

Dimitrijević smatra da je velika šteta što su mnogi istorijski dokumenti iz tog perioda nestali iz državnih arhiva, što istoričare sprečava da otkriju kompletnu istinu o Drugom svetskog rata.



"Vaše otkriće otvara mogućnost da su i mnogi drugi dokumenti završili u privatnim arhivama.

U arhivima vojnih i bezbednosnih službi dokumentacija je gotovo prepolovljena jer su pojedina dokumenta sklanjana po naređenju tadašnjih vlasti", kaže Dimitrijević.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sizif

04.12.2015 15:13

Šta nam vrijede arhive , sjećanja i dokumentacija bilo kog tipa , kada kao narod ne cijenimo ništa i ne izvučemo nikakvu pouku. Mi Srbi smo osuđeni ne ekonomsko propadanje i biološko izumiranje . Kao mlađi vjerovao sam u sopstveni narod , njegove moralne , ljudske i intelektualne potencijale . Kako vrijeme prolazi , uviđam da sam debelo griješio .

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

04.12.2015 15:43

Истина је касно стигла. Самољом КПЈ Драже више живог нема, а ЗАКОНОМ ЖИВОТА све је мање у животи и његови ЧЕТНИКА и прослављеног првих герилаца у борби за слободу у нацифашизмом поробљеној Европи!

ODGOVORITE