Банане пред нестанком?

Лоша вест за љубитеље банана, али и индустрију вредну 11 милијарди долара. Како је показало истраживање америчког научног часописа "ПЛОС Патхогенс", банане би могле да постану ствар прошлости.

Занимљивости 04.12.2015 | 18:00
Банане пред нестанком?

Истраживање је показало да ће до уништења те биљне врсте доћи због панамске болести коју узрокује гљивица Ф. оxyспорум или, како су је научници колоквијално назвали, тропска трка 4.

Наводно није познат начин који би искоренио или, макар сузбио ту болест.

Још од шездесетих година прошлог века, тропска трка 4 ширила се планетом, али била је присутна искључиво у источној и југоисточној Азији.

Међутим, последњих година, болест је почела да се шири и преко океана. У часопису наводе да је само питање времена када ће стићи до Латинске Америке, где се узгајају највеће количине тог воћа.

Смртоносна гљивица до сада се раширила у Пакистану, Либану, Јордану, Оману и Мозамбику, као и на североистоку Аустралије, тврди Герт Кема, аутор студије са Универзитета Вагенинген и истраживачког центра у Холандији.

„Знамо да је порекло тропске трке 4 у Индонезији, одакле се највероватније проширила прво на Тајван, затим у Кину, а након тога по целој југоисточној Азији“, прокоментарисао је Кема.

РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

озон

05.12.2015 16:37

Бацају ..песак у оци...,те многе врсте месо нису здравоé, сваки дан несто,докле,кад нестане тад цемо да верујемо, до тад остаје 50:50.!

ОДГОВОРИТЕ