Banane pred nestankom?

Loša vest za ljubitelje banana, ali i industriju vrednu 11 milijardi dolara. Kako je pokazalo istraživanje američkog naučnog časopisa "PLOS Pathogens", banane bi mogle da postanu stvar prošlosti.

Zanimljivosti 04.12.2015 | 18:00
Banane pred nestankom?

Istraživanje je pokazalo da će do uništenja te biljne vrste doći zbog panamske bolesti koju uzrokuje gljivica F. oxysporum ili, kako su je naučnici kolokvijalno nazvali, tropska trka 4.

Navodno nije poznat način koji bi iskorenio ili, makar suzbio tu bolest.

Još od šezdesetih godina prošlog veka, tropska trka 4 širila se planetom, ali bila je prisutna isključivo u istočnoj i jugoistočnoj Aziji.

Međutim, poslednjih godina, bolest je počela da se širi i preko okeana. U časopisu navode da je samo pitanje vremena kada će stići do Latinske Amerike, gde se uzgajaju najveće količine tog voća.

Smrtonosna gljivica do sada se raširila u Pakistanu, Libanu, Jordanu, Omanu i Mozambiku, kao i na severoistoku Australije, tvrdi Gert Kema, autor studije sa Univerziteta Vageningen i istraživačkog centra u Holandiji.

„Znamo da je poreklo tropske trke 4 u Indoneziji, odakle se najverovatnije proširila prvo na Tajvan, zatim u Kinu, a nakon toga po celoj jugoistočnoj Aziji“, prokomentarisao je Kema.

RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ozon

05.12.2015 16:37

Bacaju ..pesak u oci...,te mnoge vrste meso nisu zdravoé, svaki dan nesto,dokle,kad nestane tad cemo da verujemo, do tad ostaje 50:50.!

ODGOVORITE