Сви би у пензију као полицајци, али не може!

Према Предлогу измена и допуна Закона о пензијско-инвалидском осигурању Републике Српске, који разматра Народна скупштина Републике Српске, у пензију ће са 40 година стажа, без обзира на године живота, убудуће само полицајци!

Република Српска 04.12.2015 | 07:36
Сви би у пензију као полицајци, али не може!

Интересантно је да су се после дуго времена послодавци и синдикат сложили око једне ствари - ово је потпуно погрешан предлог. И једни и други траже да се исто право примењује на све раднике!

Интересантно је да су послодавци овај пут реаговали чак и пре синдиката, упутивши Влади Републике Српске амандман на предложене измене Закона о ПИО.

"Захтев пословне заједнице је да се пропише решење према којем се право на старосну пензију остварује када радник наврши 40 година пензијског стажа, без обзира на године живота, како би се обезбедила једнака и недискриминаторна примена овог закона" каже за "Новости" портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.

Он каже да је значајно нагласити да се особи која наврши 40 година пензијског стажа, без обзира на године живота, неминовно смањује радна способност, због чега би овај услов за остваривање старосне пензије требало да буде сасвим довољан.

На захтеве послодаваца, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић кратко одговара да је проблем што нема новца и да Влада не може прихватити амандман послодаваца, јер се једва изнашло новца и за пензионисање полицајаца.

Говорећи о укидању старосне границе за одлазак у пензију полицијских службеника, Савановић је рекао да Републике Српске мора подмладити полицију због све већих безбедносних изазова, посебно када је реч о тероризму.

"То је изнуђена ситуација због стања у којем се налазимо", рекао је Савановић.

ПРАВИЛА ДО 2025.

Према важећем Закону о ПИО Републике Српске, радник има право на пензију када напуни 60 година и 40 година пензијског стажа. У закону су остављене и прелазне одредбе које важе до 2025. године. Према тим одредбама радници који у идућој години наврше 40 година стажа могу у пензију са 57 година.

Та граница би била повећавана сваке наредне године за четири месеца, тако да би 2025. за све који немају 65 година услов за пензионисање био 40 година стажа и 60 година живота. За жене би та граница 2025. била 58 година старости и 35 година стажа.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Супер

04.12.2015 06:44

Нераднике наградити а радника гази до бесвјести...пецењак дрзава...дно дна

ОДГОВОРИТЕ
Name

натаса

04.12.2015 06:58

Заборавили су да напомену трајно умањање за оне раднике који нису напуни године зивота а које није нимало мало 0,34%месецно за сваки месец пре наврсених година зивота прописаних за стицање права за сраросну пензију а које мозе да износи максимално 20,4% од сваке пензије.Сто знаци да су сви они који су рано поцели да раде казњени и то трајно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

полицајац

04.12.2015 07:09

Без обзира шта се све мислило о полицији (врло често с правом), сматрам да је предлог Закона гдје полицајац у пензију иде са 40 година, неопходан. Једноставно, радници у полицији се брзо "троше". Помислите само на неуслове, ноћне смјене, све страхоте које види један полицајац а још при томе када свакодневно можете доћи у ситуацију да страдате или да вам здравље може бити озбиљно нарушено. гдје су дежурства, рад за празник када сви одмарају, силна обезбјеђења, ванредна и редовна... знам да ће мој пост покренути доста негативних коментара, али, када будете писали помислите на честите људе који раде у МУП-у. Немојте бити руковођени само мишљењем које увријежено према данашњој полицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дај

04.12.2015 12:25

Па сто ниси био поп ти и твоје колеге... добра плата застицен ко бели медвед поред плате вецина вас "зарадјује" радеци тај посао... многе ти колеге злоупотребљавају полозај... а они јадници сто раде са хемикалијама и са осталим отровнима,асфалтери рудари физицки радници итд они требају да иду у пензију 2 дана пре смрти... а они који презиве то умиру вец после пете пензије јер је пензија мања цак и од дневног просења ...

Name

цкаља

04.12.2015 07:17

Ми то немамо младе радне снаге па цемо људе дрзати да раде до 65 година. Ста це цовјек преко сездесет радити нема од њега ниста а омадина на бироу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миско

04.12.2015 08:30

Полиција преко 60 година па замисли ту полицију диоптрија 3-4 зуба у винкло протеза грбе се тада дјеца до 12 година би били јаца у слуцају нереда. Нисмо ми толико здрава нација нас цовјек преко 60 није здрав зао ми је али је тако.

Name

Ее мој миско

04.12.2015 12:28

80% данасње полиције је неспособно и неби просло ни један једини тест физицке способности... стомацине избацили иду ко пингвини по улици ... недај бозе да треба потрцати за лоповом неби га стиго никад ни један... цаст оним осталим од 20% које цине млади полицајци који су тек поцели да се баве тим послом или су од скоро ту ...

Name

ајде

24.04.2024 16:02

Па што ти ниси полицајац?

Name

Плава вода

04.12.2015 08:07

Онај ко креира ове садасње униформе полицајцима требао би поново у сколу.Гледам на улици ове полицајце,ем су им униформе никакве,ем је квалитет истих веома лос,тако да дају лосу слику кад их погледас.Јос кад видис полицајца који се због своје прекомјерне тезине једва креце,слика изгледа јос јаднија.Ови људи су били и раније привилеговани у односу на друге раднике и одлазили су у пензију релативно млади.Треба их изједнацити са осталим радницима и дати иста права при пензионисању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

04.12.2015 08:09

Полција ради посао који многи не би радили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

04.12.2015 12:30

Да да они раде много послова које обицан народ не би смео да ради јер би их ти исти децаци у плавом набили иза ресетака.

Name

Милутин

04.12.2015 08:31

Срамота, гдје су ту РУДАРИ који сваки дан уласком у јаму рискирају живот. Колико сам упознат у ФБИХ рудари у јами имају 5 мјесеци бенифицираног радног стажа, радници на површинским коповима 3 мјесеца, полиција 3 и ватрогасци 3мјесеца.Нико им та права не може укинути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полицајац

04.12.2015 10:54

Наша Полиција је корумпирана 70 %. Ту није рјешење само пензионисање него смјена комплетног руководства МУП-а и довођење нових младих али стручних кадрова. Без тога у МУП-у неможе се ништа промјенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зука

04.12.2015 12:36

90%, мозда и 95%...