Svi bi u penziju kao policajci, ali ne može!

Prema Predlogu izmena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju Republike Srpske, koji razmatra Narodna skupština Republike Srpske, u penziju će sa 40 godina staža, bez obzira na godine života, ubuduće samo policajci!

Republika Srpska 04.12.2015 | 07:36
Svi bi u penziju kao policajci, ali ne može!

Interesantno je da su se posle dugo vremena poslodavci i sindikat složili oko jedne stvari - ovo je potpuno pogrešan predlog. I jedni i drugi traže da se isto pravo primenjuje na sve radnike!

Interesantno je da su poslodavci ovaj put reagovali čak i pre sindikata, uputivši Vladi Republike Srpske amandman na predložene izmene Zakona o PIO.

"Zahtev poslovne zajednice je da se propiše rešenje prema kojem se pravo na starosnu penziju ostvaruje kada radnik navrši 40 godina penzijskog staža, bez obzira na godine života, kako bi se obezbedila jednaka i nediskriminatorna primena ovog zakona" kaže za "Novosti" portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

On kaže da je značajno naglasiti da se osobi koja navrši 40 godina penzijskog staža, bez obzira na godine života, neminovno smanjuje radna sposobnost, zbog čega bi ovaj uslov za ostvarivanje starosne penzije trebalo da bude sasvim dovoljan.

Na zahteve poslodavaca, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović kratko odgovara da je problem što nema novca i da Vlada ne može prihvatiti amandman poslodavaca, jer se jedva iznašlo novca i za penzionisanje policajaca.

Govoreći o ukidanju starosne granice za odlazak u penziju policijskih službenika, Savanović je rekao da Republike Srpske mora podmladiti policiju zbog sve većih bezbednosnih izazova, posebno kada je reč o terorizmu.

"To je iznuđena situacija zbog stanja u kojem se nalazimo", rekao je Savanović.

PRAVILA DO 2025.

Prema važećem Zakonu o PIO Republike Srpske, radnik ima pravo na penziju kada napuni 60 godina i 40 godina penzijskog staža. U zakonu su ostavljene i prelazne odredbe koje važe do 2025. godine. Prema tim odredbama radnici koji u idućoj godini navrše 40 godina staža mogu u penziju sa 57 godina.

Ta granica bi bila povećavana svake naredne godine za četiri meseca, tako da bi 2025. za sve koji nemaju 65 godina uslov za penzionisanje bio 40 godina staža i 60 godina života. Za žene bi ta granica 2025. bila 58 godina starosti i 35 godina staža.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Super

04.12.2015 06:44

Neradnike nagraditi a radnika gazi do besvjesti...pecenjak drzava...dno dna

ODGOVORITE
Name

natasa

04.12.2015 06:58

Zaboravili su da napomenu trajno umanjanje za one radnike koji nisu napuni godine zivota a koje nije nimalo malo 0,34%mesecno za svaki mesec pre navrsenih godina zivota propisanih za sticanje prava za srarosnu penziju a koje moze da iznosi maksimalno 20,4% od svake penzije.Sto znaci da su svi oni koji su rano poceli da rade kaznjeni i to trajno.

ODGOVORITE
Name

policajac

04.12.2015 07:09

Bez obzira šta se sve mislilo o policiji (vrlo često s pravom), smatram da je predlog Zakona gdje policajac u penziju ide sa 40 godina, neophodan. Jednostavno, radnici u policiji se brzo "troše". Pomislite samo na neuslove, noćne smjene, sve strahote koje vidi jedan policajac a još pri tome kada svakodnevno možete doći u situaciju da stradate ili da vam zdravlje može biti ozbiljno narušeno. gdje su dežurstva, rad za praznik kada svi odmaraju, silna obezbjeđenja, vanredna i redovna... znam da će moj post pokrenuti dosta negativnih komentara, ali, kada budete pisali pomislite na čestite ljude koji rade u MUP-u. Nemojte biti rukovođeni samo mišljenjem koje uvriježeno prema današnjoj policiji.

ODGOVORITE
Name

Ma daj

04.12.2015 12:25

Pa sto nisi bio pop ti i tvoje kolege... dobra plata zasticen ko beli medved pored plate vecina vas "zaradjuje" radeci taj posao... mnoge ti kolege zloupotrebljavaju polozaj... a oni jadnici sto rade sa hemikalijama i sa ostalim otrovnima,asfalteri rudari fizicki radnici itd oni trebaju da idu u penziju 2 dana pre smrti... a oni koji prezive to umiru vec posle pete penzije jer je penzija manja cak i od dnevnog prosenja ...

Name

ckalja

04.12.2015 07:17

Mi to nemamo mlade radne snage pa cemo ljude drzati da rade do 65 godina. Sta ce covjek preko sezdeset raditi nema od njega nista a omadina na birou.

ODGOVORITE
Name

misko

04.12.2015 08:30

Policija preko 60 godina pa zamisli tu policiju dioptrija 3-4 zuba u vinklo proteza grbe se tada djeca do 12 godina bi bili jaca u slucaju nereda. Nismo mi toliko zdrava nacija nas covjek preko 60 nije zdrav zao mi je ali je tako.

Name

Ee moj misko

04.12.2015 12:28

80% danasnje policije je nesposobno i nebi proslo ni jedan jedini test fizicke sposobnosti... stomacine izbacili idu ko pingvini po ulici ... nedaj boze da treba potrcati za lopovom nebi ga stigo nikad ni jedan... cast onim ostalim od 20% koje cine mladi policajci koji su tek poceli da se bave tim poslom ili su od skoro tu ...

Name

Plava voda

04.12.2015 08:07

Onaj ko kreira ove sadasnje uniforme policajcima trebao bi ponovo u skolu.Gledam na ulici ove policajce,em su im uniforme nikakve,em je kvalitet istih veoma los,tako da daju losu sliku kad ih pogledas.Jos kad vidis policajca koji se zbog svoje prekomjerne tezine jedva krece,slika izgleda jos jadnija.Ovi ljudi su bili i ranije privilegovani u odnosu na druge radnike i odlazili su u penziju relativno mladi.Treba ih izjednaciti sa ostalim radnicima i dati ista prava pri penzionisanju.

ODGOVORITE
Name

Savo

04.12.2015 08:09

Polcija radi posao koji mnogi ne bi radili.

ODGOVORITE
Name

Da

04.12.2015 12:30

Da da oni rade mnogo poslova koje obican narod ne bi smeo da radi jer bi ih ti isti decaci u plavom nabili iza resetaka.

Name

Milutin

04.12.2015 08:31

Sramota, gdje su tu RUDARI koji svaki dan ulaskom u jamu riskiraju život. Koliko sam upoznat u FBIH rudari u jami imaju 5 mjeseci benificiranog radnog staža, radnici na površinskim kopovima 3 mjeseca, policija 3 i vatrogasci 3mjeseca.Niko im ta prava ne može ukinuti.

ODGOVORITE
Name

Policajac

04.12.2015 10:54

Naša Policija je korumpirana 70 %. Tu nije rješenje samo penzionisanje nego smjena kompletnog rukovodstva MUP-a i dovođenje novih mladih ali stručnih kadrova. Bez toga u MUP-u nemože se ništa promjeniti.

ODGOVORITE
Name

Zuka

04.12.2015 12:36

90%, mozda i 95%...