Анализа - Пенал за европско прољеће: Како је Партизан то успео 2004.?

2. 12. 2004., црно-бели последњи пут обезбедили зимовање под капом УЕФА!

Фудбал 05.12.2015 | 23:40
Анализа - Пенал за европско прољеће: Како је Партизан то успео 2004.?

Хтео је да пуца Симон Вукчевић. Чак је и зграбио лопту. А онда је стигла наредба са клупе.
„Шутира Томић“.

Као да је знао Владимир Вермезовић да не сме да се игра ватром. Тренутак је био сувише деликатан. Никако да се велика одговорност повери голобрадом момку који се, често, признаће касније, забављао, а не играо у корист тима. Уместо њега „бубамару“ је на „креч“ ставио Иван Томић. Човек који је само три године раније са Алевесом игра финале УЕФА купа. Не би требало да има проблем са притиском.

Снажно. У десни угао. Голман Пепе Реина ју је имао, али му је лопта, ипак, прошла испод руку. Закопрцала се у мрежи.
„1:1!“.

Партизан је обезбедио европско пролеће! Први пут после 15 година.

Ремијем са Виљареалом у Хумској (Санти Казорла стрелац за Шпанце) црно-бели су баш на данашњи дан, 2. децембра 2004. померили границе које управо садашња генерација клуба са Топчидерског брда има прилике да достигне, уколико наредног четвртка избегне убедљив пораз од Аугзбурга (0:3 или сваки следећи од најмање два разлике, 1:3, 2:4, 3:5...).

Из тима који је тад игра у овом који има шансу да репризира успех из сезоне на крају круинисане освајањем титуле без пораза остао је само - Саша Илић. И тад је био капитен, али је због слабе игре замењен. И он и још један мајстор, Драган Ћирић. Уместо њих су играли Алберт Нађ и млађани Никола Грубјешић. На крају је испало добро, јер је захављујући ремију Егалеа и Лација (2:2) Партизан коло пре краја осигурао треће место у конкуренцији Мидлзброа, Виљареала, те већ поменутог грчког и италијанског клуба, против којих је и остварио позитивне резултате (4:0, 2:2) у тадашњој Групи Е Лиге УЕФА купа. У Енглеску, на стадион Риверсајд, само ишао је на излет...

Партизан је касније елиминисао Дњепар, а у осмини финала УЕФА купа зауставио га је каснији победник ЦСКА из Москве.

ПАРТИЗАН - ВИЉАРЕАЛ 1:1 (0:1)
/Томић 65 пен - Казорла 17/

Београд, 2. децембра 2004.
Стадион: Партизана.
Гледалаца: 25.000
Судија: Николај Волкварц (Данска)
Жути картони: Вукчевић, Брновић (Партизан), Араубарена, Пена, Кореиа (Виљареал).

ПАРТИЗАН: Краљ, Рнић, Ђорђевић, Мирковић, Емегхара, Томић, Н. Брновић, Вукчевић, Ћирић (од 46. Грубјешић), Илић (од 62), Боја.

ВИЉАРЕАл: Реина, Араубарена, Пена, Алварез, Кореиа, Казорла (од 85. Родригез), Морено, Бентакор, Фонт, Арзо, Надал (од 83. Маркос).

Коментари / 0

Оставите коментар