Analiza - Penal za evropsko proljeće: Kako je Partizan to uspeo 2004.?

2. 12. 2004., crno-beli poslednji put obezbedili zimovanje pod kapom UEFA!

Fudbal 05.12.2015 | 23:40
Analiza - Penal za evropsko proljeće: Kako je Partizan to uspeo 2004.?

Hteo je da puca Simon Vukčević. Čak je i zgrabio loptu. A onda je stigla naredba sa klupe.
„Šutira Tomić“.

Kao da je znao Vladimir Vermezović da ne sme da se igra vatrom. Trenutak je bio suviše delikatan. Nikako da se velika odgovornost poveri golobradom momku koji se, često, priznaće kasnije, zabavljao, a ne igrao u korist tima. Umesto njega „bubamaru“ je na „kreč“ stavio Ivan Tomić. Čovek koji je samo tri godine ranije sa Alevesom igra finale UEFA kupa. Ne bi trebalo da ima problem sa pritiskom.

Snažno. U desni ugao. Golman Pepe Reina ju je imao, ali mu je lopta, ipak, prošla ispod ruku. Zakoprcala se u mreži.
„1:1!“.

Partizan je obezbedio evropsko proleće! Prvi put posle 15 godina.

Remijem sa Viljarealom u Humskoj (Santi Kazorla strelac za Špance) crno-beli su baš na današnji dan, 2. decembra 2004. pomerili granice koje upravo sadašnja generacija kluba sa Topčiderskog brda ima prilike da dostigne, ukoliko narednog četvrtka izbegne ubedljiv poraz od Augzburga (0:3 ili svaki sledeći od najmanje dva razlike, 1:3, 2:4, 3:5...).

Iz tima koji je tad igra u ovom koji ima šansu da reprizira uspeh iz sezone na kraju kruinisane osvajanjem titule bez poraza ostao je samo - Saša Ilić. I tad je bio kapiten, ali je zbog slabe igre zamenjen. I on i još jedan majstor, Dragan Ćirić. Umesto njih su igrali Albert Nađ i mlađani Nikola Grubješić. Na kraju je ispalo dobro, jer je zahavljujući remiju Egalea i Lacija (2:2) Partizan kolo pre kraja osigurao treće mesto u konkurenciji Midlzbroa, Viljareala, te već pomenutog grčkog i italijanskog kluba, protiv kojih je i ostvario pozitivne rezultate (4:0, 2:2) u tadašnjoj Grupi E Lige UEFA kupa. U Englesku, na stadion Riversajd, samo išao je na izlet...

Partizan je kasnije eliminisao Dnjepar, a u osmini finala UEFA kupa zaustavio ga je kasniji pobednik CSKA iz Moskve.

PARTIZAN - VILJAREAL 1:1 (0:1)
/Tomić 65 pen - Kazorla 17/

Beograd, 2. decembra 2004.
Stadion: Partizana.
Gledalaca: 25.000
Sudija: Nikolaj Volkvarc (Danska)
Žuti kartoni: Vukčević, Brnović (Partizan), Araubarena, Pena, Koreia (Viljareal).

PARTIZAN: Kralj, Rnić, Đorđević, Mirković, Emeghara, Tomić, N. Brnović, Vukčević, Ćirić (od 46. Grubješić), Ilić (od 62), Boja.

VILJAREAl: Reina, Araubarena, Pena, Alvarez, Koreia, Kazorla (od 85. Rodrigez), Moreno, Bentakor, Font, Arzo, Nadal (od 83. Markos).

Komentari / 0

Ostavite komentar