Ово је истина о лијеку који ће спасити свијет

Досадашњи резултати су показали да завидан број пацијената, који су примили кубанску вакцину против рака плућа, живе дуже од пет година

Србија 03.12.2015 | 22:48
Ово је истина о лијеку који ће спасити свијет

Вођа тима који је патентирао кубанску вакцину против рака плућа “цимавакс ЕГФ” Педро Камило Родригез, најбољи имунолог на Куби и менаџер клиничких пројеката Центра за молекуларну имунологију у Хавани (ЦИМАБ), стигао је синоћ у Београд.

Њему ће већ сутра бити на располагању медицинска документација пацијената који су изабрани да, у оквиру клиничких испитивања, приме ову терапеутску вакцину, која рак плућа претвара у хроничну болест, а затим ће се почети и са њеном применом.

Камило Родригез за Телеграф објашњава да постоје јасни критеријуми по којима се одређују пацијенти на које ова вакцина делује. Реч је о одређеној групи људи, којима, према његовим речима, ова терапеутска вакцина заиста помаже, тачније да завидан број болесника који је прими, живи дуже од пет година.

“Цимавакс ЕГФ” је намењен пацијентима који имају немикроцелуларни рак плућа у поодмаклој, трећој Б или четвртој фази. Поред те информације, пацијенте највише интересује како она, у ствари, делује?

– Вакцина најбољи ефекат има код пацијената који имају повишен ниво фактора ЕГФ, а то је фактор раста који изазива метастазе, а који су примили прве линије хемотерапије. То показују најновији резултати истраживања. Она, наиме, не лечи пацијента који има канцер у поодмаклом стадијуму, већ ослобађа тумор, односно успорава и заустављава напредовање метастаза на друге органе. Канцер се, на тај начин, трансформише у хронично незаразно обољење, као што је дијабетес. Захваљујући томе, пацијент наставља да живи, односно повећава се његово преживљавање и квалитет живота. Оно што је, такође, битно јесте да пацијенти вакцину морају редовно да примају, јер их она одржава у животу као инсулин дијабетичаре.

Колико дуже живе пацијенти који приме ову вакцину?
– Досадашњи резултати су показали да има више од 20 одсто пацијената који живе чак пет година дуже. С обзиром на то, ми сада развијамо испитивања која би, пре почетка терапије, могла да прогнозирају код којих пацијената би вакцина имала најбољи ефекат.

Да ли вакцину могу да приме пацијенти код којих је рак плућа метастазирао на мозгу?

– Нажалост, још не постоје клинички докази о користи вакцине код пацијената са дијагнозом рака плућа у поодмаклој фази са метастазама у централном нервном систему.

Колико је вакцина безбедна и изазива ли неке контраиндикације и какве?

– Вакцину је на Куби регистровала наша агенција за лекове ЦЕЦМЕД, што значи да је безбедна. А, нежељени ефекти се појављују као и након примања других вакцина. Када то кажем мислим на умерено црвенило и бол на месту убода, дрхтавицу, главобоље, мучнине, повишену температуру…

Осим на Куби и Перуу, где је већ регистрована, да ли је “цимавакс” у још некој земљи у процесу регистрације?

– У Бразилу, Мексику и Кини смо предали регистрациону документацију, а у Великој Британији и Аустралији се увелико спроводе клиничка испитивања.

(Телеграф.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

?

03.12.2015 22:55

Мислим даје ова вакцина само дуза патња за пацијента"вјерујем да за рак лијек постоји али се недаје у јавности јер бизнис је у питању. Помислите која техника данас постоји а, за тако несто дасе немозе наци лијек? није за вјеровати или се иде на то дасе људство мора смањивати" као да нема мјеста довољно на овој планети.

ОДГОВОРИТЕ