Ovo je istina o lijeku koji će spasiti svijet

Dosadašnji rezultati su pokazali da zavidan broj pacijenata, koji su primili kubansku vakcinu protiv raka pluća, žive duže od pet godina

Srbija 03.12.2015 | 22:48
Ovo je istina o lijeku koji će spasiti svijet

Vođa tima koji je patentirao kubansku vakcinu protiv raka pluća “cimavaks EGF” Pedro Kamilo Rodrigez, najbolji imunolog na Kubi i menadžer kliničkih projekata Centra za molekularnu imunologiju u Havani (CIMAB), stigao je sinoć u Beograd.

Njemu će već sutra biti na raspolaganju medicinska dokumentacija pacijenata koji su izabrani da, u okviru kliničkih ispitivanja, prime ovu terapeutsku vakcinu, koja rak pluća pretvara u hroničnu bolest, a zatim će se početi i sa njenom primenom.

Kamilo Rodrigez za Telegraf objašnjava da postoje jasni kriterijumi po kojima se određuju pacijenti na koje ova vakcina deluje. Reč je o određenoj grupi ljudi, kojima, prema njegovim rečima, ova terapeutska vakcina zaista pomaže, tačnije da zavidan broj bolesnika koji je primi, živi duže od pet godina.

“Cimavaks EGF” je namenjen pacijentima koji imaju nemikrocelularni rak pluća u poodmakloj, trećoj B ili četvrtoj fazi. Pored te informacije, pacijente najviše interesuje kako ona, u stvari, deluje?

– Vakcina najbolji efekat ima kod pacijenata koji imaju povišen nivo faktora EGF, a to je faktor rasta koji izaziva metastaze, a koji su primili prve linije hemoterapije. To pokazuju najnoviji rezultati istraživanja. Ona, naime, ne leči pacijenta koji ima kancer u poodmaklom stadijumu, već oslobađa tumor, odnosno usporava i zaustavljava napredovanje metastaza na druge organe. Kancer se, na taj način, transformiše u hronično nezarazno oboljenje, kao što je dijabetes. Zahvaljujući tome, pacijent nastavlja da živi, odnosno povećava se njegovo preživljavanje i kvalitet života. Ono što je, takođe, bitno jeste da pacijenti vakcinu moraju redovno da primaju, jer ih ona održava u životu kao insulin dijabetičare.

Koliko duže žive pacijenti koji prime ovu vakcinu?
– Dosadašnji rezultati su pokazali da ima više od 20 odsto pacijenata koji žive čak pet godina duže. S obzirom na to, mi sada razvijamo ispitivanja koja bi, pre početka terapije, mogla da prognoziraju kod kojih pacijenata bi vakcina imala najbolji efekat.

Da li vakcinu mogu da prime pacijenti kod kojih je rak pluća metastazirao na mozgu?

– Nažalost, još ne postoje klinički dokazi o koristi vakcine kod pacijenata sa dijagnozom raka pluća u poodmakloj fazi sa metastazama u centralnom nervnom sistemu.

Koliko je vakcina bezbedna i izaziva li neke kontraindikacije i kakve?

– Vakcinu je na Kubi registrovala naša agencija za lekove CECMED, što znači da je bezbedna. A, neželjeni efekti se pojavljuju kao i nakon primanja drugih vakcina. Kada to kažem mislim na umereno crvenilo i bol na mestu uboda, drhtavicu, glavobolje, mučnine, povišenu temperaturu…

Osim na Kubi i Peruu, gde je već registrovana, da li je “cimavaks” u još nekoj zemlji u procesu registracije?

– U Brazilu, Meksiku i Kini smo predali registracionu dokumentaciju, a u Velikoj Britaniji i Australiji se uveliko sprovode klinička ispitivanja.

(Telegraf.rs)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

?

03.12.2015 23:55

Mislim daje ova vakcina samo duza patnja za pacijenta"vjerujem da za rak lijek postoji ali se nedaje u javnosti jer biznis je u pitanju. Pomislite koja tehnika danas postoji a, za tako nesto dase nemoze naci lijek? nije za vjerovati ili se ide na to dase ljudstvo mora smanjivati" kao da nema mjesta dovoljno na ovoj planeti.

ODGOVORITE