Пријатељски односи између БиХ и Русије

Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ, има је веома садржајан први дан на Министарском самиту ОЕБС-а у Београду. Један од билатералних састанак са Сергејом Лавровим, министром иностраних послова Русије, према ријечима Црнатка, био је веома користан, заједно су констатовали да су БиХ и Русија у пријатељским односима.

Босна и Херцеговина 03.12.2015 | 18:15
Пријатељски односи између БиХ и Русије

Црнадак је Лаврову пренио да БиХ задржава чврст курс ка европским интеграцијама, али уз квалитетну и снажну сарадњу с Русијом.

"Ова година је донијела двије важне годишњице за БиХ и Русију. Прва је Дејтонски споразум и захвалио сам се Русији што је помогла његову реализацију уз избалансирани приступ који је снажно уважавао дејтонске принципе. Друга важна годишњица је 70 година од краја Другог свјетског рата и пада фашизма и колега Лавров је још једном захвалио на доласку Младена Иванића, тада предсједавајућег Предсједништва БиХ у Москву на прославу 9. маја", прича Црнадак и наставља:

"Причали смо и о билатералним стварим, а важно је споменути неколико споразума који су већ спремни и свакако онај најважнији о заштити страних инвестиција с обје стране који је при крају. Такођер, ја бих подвукао долазак ескепрата из Русије идуће године у БиХ поводом могућности извоза наших пољопривредних и биљних производа. За нас су то врло важне ствари."

Из угла БиХ, Црнадак је нагласио, важно је то што је Лавров потврдио опредјељеност Русије да поштује Дејтонски споразум и потребу за постизањем договора унутар БиХ.

"Према Лаврову, најбољи начин за рјешавање свих наших проблема јесте договор три народа и договор Републике Српске и Федерације БиХ. Захвалио је на ставу који БиХ има поводом украјинске кризе и зато што нисмо учествовали у антируским санкцијама. Увјерен сам да ће наш разговор донијети низ позитивних ефеката. Планирамо сједницу међудржавне мјешовите комисије о спољној трговини и економији у прољеће сљедеће године. Тренутно је Русија наш шести партнер по снази, пета по инвестицијама у БиХ, али постоји велики простор да тих 750 милиона евра спољнотрговинске размјене буде много већи", казао је Црнадак.

Министар иностраних послова БиХ током дана се састао и с Давидом Лидингтоном, министром за Европу у британској Влади и на крају с бјелоруском делегацијом.

"Договорили смо се да господин Лидингтон ускоро посјети Сарајево. Он је поновио став британске владе да БиХ има снажну подршку на европском путу. Завршни састанак дана имали смо с бјелоруским колегом. Потписаћемо споразум о укидању виза за носиоце дипломатских службених пасоша", нагласио је Црнадак.

Министар иностраних послова БиХ на 22. Министарском самиту ОЕБС-а у Београду обратио одмах након састанка с бјелоруском делегацијом.

"Из нашег угла је важно да нагласимо веома успјешно предсједавање Србије ОЕБС-ом. Такође, нагласићу и то да се 20 година након рата на овим просторима показало да у једној години двије земље које су донедавно биле проблем за Европу могу имати важну улогу и бити на челу великих организација. Из нашег региона то су Србија на челу ОЕБС-а и БиХ која је недавно окончала педсједавање Савјетом Европе. Опредјељење БиХ је да ради на стабилности Европе управо у овој години када се обиљежава 40 година од Хелсиншког документа", рекао је, између осталог, Црнадак у свом обраћању на самиту ОЕБС-а.

(Анадолија)

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Рус

03.12.2015 17:54

Ми смо Русима 166-та рупа на спираали. Сјете нас се сваких 19-година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Рус

03.12.2015 19:54

Браво за коментар, ми смо за Русе десета рупа на свирали хахаха

Name

Синнy Боy

03.12.2015 20:07

Уствари: Пријатељски односи између ПОЛА БиХ и Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

03.12.2015 20:29

Пријатеља никад доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

03.12.2015 21:53

Цувај ме бозе пријатеља,од непријатеља цу се сам сацувати.

ОДГОВОРИТЕ