Prijateljski odnosi između BiH i Rusije

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, ima je veoma sadržajan prvi dan na Ministarskom samitu OEBS-a u Beogradu. Jedan od bilateralnih sastanak sa Sergejom Lavrovim, ministrom inostranih poslova Rusije, prema riječima Crnatka, bio je veoma koristan, zajedno su konstatovali da su BiH i Rusija u prijateljskim odnosima.

Bosna i Hercegovina 03.12.2015 | 18:15
Prijateljski odnosi između BiH i Rusije

Crnadak je Lavrovu prenio da BiH zadržava čvrst kurs ka evropskim integracijama, ali uz kvalitetnu i snažnu saradnju s Rusijom.

"Ova godina je donijela dvije važne godišnjice za BiH i Rusiju. Prva je Dejtonski sporazum i zahvalio sam se Rusiji što je pomogla njegovu realizaciju uz izbalansirani pristup koji je snažno uvažavao dejtonske principe. Druga važna godišnjica je 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata i pada fašizma i kolega Lavrov je još jednom zahvalio na dolasku Mladena Ivanića, tada predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u Moskvu na proslavu 9. maja", priča Crnadak i nastavlja:

"Pričali smo i o bilateralnim stvarim, a važno je spomenuti nekoliko sporazuma koji su već spremni i svakako onaj najvažniji o zaštiti stranih investicija s obje strane koji je pri kraju. Također, ja bih podvukao dolazak eskeprata iz Rusije iduće godine u BiH povodom mogućnosti izvoza naših poljoprivrednih i biljnih proizvoda. Za nas su to vrlo važne stvari."

Iz ugla BiH, Crnadak je naglasio, važno je to što je Lavrov potvrdio opredjeljenost Rusije da poštuje Dejtonski sporazum i potrebu za postizanjem dogovora unutar BiH.

"Prema Lavrovu, najbolji način za rješavanje svih naših problema jeste dogovor tri naroda i dogovor Republike Srpske i Federacije BiH. Zahvalio je na stavu koji BiH ima povodom ukrajinske krize i zato što nismo učestvovali u antiruskim sankcijama. Uvjeren sam da će naš razgovor donijeti niz pozitivnih efekata. Planiramo sjednicu međudržavne mješovite komisije o spoljnoj trgovini i ekonomiji u proljeće sljedeće godine. Trenutno je Rusija naš šesti partner po snazi, peta po investicijama u BiH, ali postoji veliki prostor da tih 750 miliona evra spoljnotrgovinske razmjene bude mnogo veći", kazao je Crnadak.

Ministar inostranih poslova BiH tokom dana se sastao i s Davidom Lidingtonom, ministrom za Evropu u britanskoj Vladi i na kraju s bjeloruskom delegacijom.

"Dogovorili smo se da gospodin Lidington uskoro posjeti Sarajevo. On je ponovio stav britanske vlade da BiH ima snažnu podršku na evropskom putu. Završni sastanak dana imali smo s bjeloruskim kolegom. Potpisaćemo sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih službenih pasoša", naglasio je Crnadak.

Ministar inostranih poslova BiH na 22. Ministarskom samitu OEBS-a u Beogradu obratio odmah nakon sastanka s bjeloruskom delegacijom.

"Iz našeg ugla je važno da naglasimo veoma uspješno predsjedavanje Srbije OEBS-om. Takođe, naglasiću i to da se 20 godina nakon rata na ovim prostorima pokazalo da u jednoj godini dvije zemlje koje su donedavno bile problem za Evropu mogu imati važnu ulogu i biti na čelu velikih organizacija. Iz našeg regiona to su Srbija na čelu OEBS-a i BiH koja je nedavno okončala pedsjedavanje Savjetom Evrope. Opredjeljenje BiH je da radi na stabilnosti Evrope upravo u ovoj godini kada se obilježava 40 godina od Helsinškog dokumenta", rekao je, između ostalog, Crnadak u svom obraćanju na samitu OEBS-a.

(Anadolija)

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Rus

03.12.2015 17:54

Mi smo Rusima 166-ta rupa na spiraali. Sjete nas se svakih 19-godina.

ODGOVORITE
Name

RE Rus

03.12.2015 19:54

Bravo za komentar, mi smo za Ruse deseta rupa na svirali hahaha

Name

Sinny Boy

03.12.2015 20:07

Ustvari: Prijateljski odnosi između POLA BiH i Rusije.

ODGOVORITE
Name

Miki

03.12.2015 20:29

Prijatelja nikad dosta

ODGOVORITE
Name

Zero

03.12.2015 21:53

Cuvaj me boze prijatelja,od neprijatelja cu se sam sacuvati.

ODGOVORITE