Министри се сагласили о најважнијим питањима

Министри спољних послова држава чланица ОЕБС позвали су данас на заједничку борбу против тероризма, али и указали на нове ризике и изазове, попут климатских промена, које би могле да доведу до нових конфликата и још већих миграција.

Србија 03.12.2015 | 22:50
Министри се сагласили о најважнијим питањима

На пленарној седници Министарског састанка ОЕБС у Београду, учесници су подвукли да се жаришта конфликта у Европи и шире морају решити мирним путем и похвалили српско председавање ОЕБС.

Министар спољних послова Украјине Павло Кимклин рекао је да је његова земја спремна да спроводи договор из Минска. Истакао и да је Украјина спремна да се укључи у борбу против тероризма.

Министар спољних послова Канаде Роберт Даглас Николсон истакао је да народи морају да раде заједно у борби против тероризма, као и у решавању мигратске кризе.

Он је подсетио да је у Канаду дошло 25.000 миграната после ригорозног процеса скрининга.

Он је навео да се човечанство суочава и са климатским променама које доводе до нестабилности, конфликата али и миграција.

Николсон је рекао да је Канада поносна на српско председавање ОЕБС и додао да очекује да ће Немацка, нови председавајући, 2016. године радити на изградњи мира и помирења.

Државни министар за европске послове Француске рекао је да се варварство догађа на различитим подручјима света и погађа све државе, истакавши да Француска жели да се уједине сви партнери како би се уништила Исламска држава.

Он је рекао и да Француска жели да помогне свим земљама да се суоче са мигрантском кризом, да се побољша сарадња између полицијских и других служби које се боре против трговине људима.

"Потребан нам је солидан и уједињени одговор, више него икад ", рекао је он и истакао да државе морају да и даље остварају владавину права и учврсте вредности које представља ОЕБС.

Представник Белорусије Владимир Мекеј указао је да није могуће мењати вредности на којима се заснивају наша друштва, а да тероризам погађа све наше државе.

Он је нагласио да је проблем по безбедност Европе и утркивање у наоружању које је поново присутно.

ОЕБС, према његовим речима, је један од регионалних формата који може да укључи све земље те се треба држати темаља на којима почива.

"Само стабилна и сигурна Европа може бити ефикасна и ефикасно да решава кризе", поручио је Мекеј.

Представник Румуније рекао је да Румунија рачуна на ефикасан рад ОЕБС, похвалио српско председавање и поручио Немачкој да може да рачуна на подршку те земље у временима пуним изазова за европску безбедност.

Министар спољних послова Грузије Гиорги Квирикашвили рекао је да је та земља посвећена нормализацији и мирном решавању конфликата са Русијом и истакао да криза у тој земљи мора да се реши уз пуно поштовање суверенитета и територијаног интегритета, уз оцену да ниједан документ између Москве и окупираних територија у Грузији нема законско утемељење.

"Изградња помирења са нашим сународницима је један од наших главних циљева", рекао је Кашвили.

Он је рекао да ће наставити да учествује у Женевским дискусијама и додао да је забринут због слабог напретка у вези са повратком расељених лица и избеглица, као и због одбијања Русије да се понаша реципрочно кад је реч о употреби наоружања.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм

03.12.2015 17:15

Трећи свјетски нам не гине.

ОДГОВОРИТЕ