Ministri se saglasili o najvažnijim pitanjima

Ministri spoljnih poslova država članica OEBS pozvali su danas na zajedničku borbu protiv terorizma, ali i ukazali na nove rizike i izazove, poput klimatskih promena, koje bi mogle da dovedu do novih konflikata i još većih migracija.

Srbija 03.12.2015 | 22:50
Ministri se saglasili o najvažnijim pitanjima

Na plenarnoj sednici Ministarskog sastanka OEBS u Beogradu, učesnici su podvukli da se žarišta konflikta u Evropi i šire moraju rešiti mirnim putem i pohvalili srpsko predsedavanje OEBS.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Kimklin rekao je da je njegova zemja spremna da sprovodi dogovor iz Minska. Istakao i da je Ukrajina spremna da se uključi u borbu protiv terorizma.

Ministar spoljnih poslova Kanade Robert Daglas Nikolson istakao je da narodi moraju da rade zajedno u borbi protiv terorizma, kao i u rešavanju migratske krize.

On je podsetio da je u Kanadu došlo 25.000 migranata posle rigoroznog procesa skrininga.

On je naveo da se čovečanstvo suočava i sa klimatskim promenama koje dovode do nestabilnosti, konflikata ali i migracija.

Nikolson je rekao da je Kanada ponosna na srpsko predsedavanje OEBS i dodao da očekuje da će Nemacka, novi predsedavajući, 2016. godine raditi na izgradnji mira i pomirenja.

Državni ministar za evropske poslove Francuske rekao je da se varvarstvo događa na različitim područjima sveta i pogađa sve države, istakavši da Francuska želi da se ujedine svi partneri kako bi se uništila Islamska država.

On je rekao i da Francuska želi da pomogne svim zemljama da se suoče sa migrantskom krizom, da se poboljša saradnja između policijskih i drugih službi koje se bore protiv trgovine ljudima.

"Potreban nam je solidan i ujedinjeni odgovor, više nego ikad ", rekao je on i istakao da države moraju da i dalje ostvaraju vladavinu prava i učvrste vrednosti koje predstavlja OEBS.

Predstavnik Belorusije Vladimir Mekej ukazao je da nije moguće menjati vrednosti na kojima se zasnivaju naša društva, a da terorizam pogađa sve naše države.

On je naglasio da je problem po bezbednost Evrope i utrkivanje u naoružanju koje je ponovo prisutno.

OEBS, prema njegovim rečima, je jedan od regionalnih formata koji može da uključi sve zemlje te se treba držati temalja na kojima počiva.

"Samo stabilna i sigurna Evropa može biti efikasna i efikasno da rešava krize", poručio je Mekej.

Predstavnik Rumunije rekao je da Rumunija računa na efikasan rad OEBS, pohvalio srpsko predsedavanje i poručio Nemačkoj da može da računa na podršku te zemlje u vremenima punim izazova za evropsku bezbednost.

Ministar spoljnih poslova Gruzije Giorgi Kvirikašvili rekao je da je ta zemlja posvećena normalizaciji i mirnom rešavanju konflikata sa Rusijom i istakao da kriza u toj zemlji mora da se reši uz puno poštovanje suvereniteta i teritorijanog integriteta, uz ocenu da nijedan dokument između Moskve i okupiranih teritorija u Gruziji nema zakonsko utemeljenje.

"Izgradnja pomirenja sa našim sunarodnicima je jedan od naših glavnih ciljeva", rekao je Kašvili.

On je rekao da će nastaviti da učestvuje u Ženevskim diskusijama i dodao da je zabrinut zbog slabog napretka u vezi sa povratkom raseljenih lica i izbeglica, kao i zbog odbijanja Rusije da se ponaša recipročno kad je reč o upotrebi naoružanja.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hm

03.12.2015 17:15

Treći svjetski nam ne gine.

ODGOVORITE