Депортација грађана БиХ из Њемачке

На приједлог Министарства безбједности, Савјет министара БиХ усвојило је информацију Радне групе за мониторинг провођења Одлуке о безвизном режиму за грађане БиХ у ЕУ/Шенген у вези с најављеном депортацијом особа поријеклом из БиХ које се у Савезној Републици Њемачкој сматрају економским имигрантима, односно "лажним азилантима“.

Босна и Херцеговина 03.12.2015 | 17:24
Депортација грађана БиХ из Њемачке

Одобрена је употреба Лаиссез – Пассер тзв. "европског хитног путног листа за повратак“ који ће важити за бх. грађане приликом уласка у БиХ током њихове депортације/протјеривања, односно враћања у земљу, који издају надлежни органи Савезне Републике Њемачке, а до окончања кампање, најдуже 90 дана, након чега ће се примјењивати прописи о реадмисији који су на снази.

Савјет министара БиХ задужило је Министарство безбједности да предузме потребне активности, како би се онемогућило особама које нису држављани БиХ да током ове кампање неовлаштено уђу у Босну и Херцеговину.

Процјене говоре да је око 90.000 тражилаца азила с подручја западног Балкана, а међу њима се налазе и 3.903 особе поријеклом из Босне и Херцеговине које би, по најавама надлежних органа СР Њемачке, требале бити протјеране назад у БиХ.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства безбједности, усвојило је Стратегију за интегрисано управљање границом за период од 2015. до 2018. године с пратећим оквирни акционим планом за њено провођење, којом се ствара функционалнији и ефикаснији систем управљања границом у БиХ те ова област усклађује с одговарајућим прописима и стандардима Европске уније. Доношењем ове стратегије жели се смањити ниво илегалних миграција и кријумчарења људи, те у исто вријеме повећати укупна безбједност у БиХ, а самим тим и региона у цјелини.

Радна група, која је сачинила ову стратегију, задужена је да припреми и Савјету министара достави нацрт акционог плана за њено провођење за 2016. годину с носиоцима, роковима и активностима које ће бити проведене у наредној години.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства иностраних послова и Дирекције за европске интеграције, усвојило је Позицију Босне и Херцеговине за први састанак Савјетаза стабилизацију и придруживање, који ће бити одржан 11. децембра 2015. године у Бриселу.

На састанку ће се, између осталог, разговарати о претприступној стратегији у свјетлу Извјештаја Комисије о БиХ за 2015. годину.

Министарство иностраних послова задужено је да документ Позиција Босне и Херцеговине достави Секретаријату Савијету Европске уније посредством Мисије БиХ при Европској унији у Бриселу. Делегацију БиХ предводиће предсједавајући Савјета министара Дениз Звиздић и замјеници предсједавајућег и министри Вјекослав Беванда и Мирко Шаровић те министар иностраних послова Игор Црнадак. Делегацију Европске уније ће предводити висока представница ЕУ за спољне послове и безбједоносну политику Федерика Могерини и комесар за европску политику сусједства и проширење Јоханес Хан.

Савјет министара БиХ донијело је допуну одлуке о одређивању граничних прелаза у БиХ, којом се међународни гранични прелази за ваздушни промет међународни аеродроми/зрачне луке Тузла и Мостара уврштавају у граничне пријелазе преко којих је дозвољен промет роба животињског поријекла, уз раније одобрене граничне пријелазе Сарајево и Бањалука.

Претходно је Савјет министара БиХ донијело Одлуке о одобравању вишегодишњег пројекта улагања, вриједног око шест милиона конверибилних марака, којим ће бити ријешено питање смјештаја запослених у јединицама Граничне полиције и царинским испоставама Управе за индиректно опорезивање те инспекцијских органа на граничним пријелазима аеродромима Мостар и Тузла те извршена реконструкција граничног пријелаза Вардиште код Вишеграда.

Утврђен је приједлог допуна Закона о одликовањима Босне и Херцеговине, којим се уводи ново признање - Орден сребрног грба Босне и Херцеговине с мачевима за испољену личну храброст припадника Оружаних снага БиХ.

Савјет министара БиХ утврдило је приједлог протокола о сарадњи у области спорта између Савијета министара Босне и Херцеговине и Владе Републике Турске и усвојило Извјештај Министарства цивилних послова о поступку његовог закључивања. Протоколом се интензивира сарадња двију држава у области спорта на основу једнакости и узајамне користи, као и између спортских институција. Приједлог протокола с Извјештајем о поступку његовог закључивања бит ће достављен Предсједништву БиХ у даљњу процедуру, а за бх. потписника предложен је министар цивилних послова.

Савјет министара БиХ утврдило је нацрт закона о Буџету институција Босне и Херцеговине и међународних обавеза Босне и Херцеговине за 2016. годину, који ће Министарство финансија и трезора доставити Предсједништву БиХ, надлежном за његово предлагање.

Према Нацрту закона, буџет износи 1.720.637.818 КМ, од чега су укупни приходи за финансирање институција и примици на нивоу претходних година и износе 950.000.000 КМ, а приходи за сервисирање спољног дуга су 770.637.818 КМ и већи су за 157.057.193 КМ у односу на буџет претходне године.

У структури прихода доминира захватање с Јединственог рачуна у идентичном износу као и 2015. године од 750.000.000 КМ.

Буџетски приоритети су изградња државних функција у вези с испуњавањем увјета за чланство у Европској унији, примјена Споразума о стабилизацији и придруживању, стављање у функцију Државног завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ.

Нацрт буџета полази од Глобалног оквира фискалног биланса и политика у Босни и Херцеговини за период 2016 - 2018. година, с циљем даљњег провођења мјера штедње у институцијама БиХ. Укупна јавна потрошња своди се на ниво који омогућавају реални приходи без застоја у проведби реформи.

(Анадолија)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни

04.12.2015 13:49

Ћерај мраку назад нек се фате посла

ОДГОВОРИТЕ