Deportacija građana BiH iz Njemačke

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, Savjet ministara BiH usvojilo je informaciju Radne grupe za monitoring provođenja Odluke o bezviznom režimu za građane BiH u EU/Šengen u vezi s najavljenom deportacijom osoba porijeklom iz BiH koje se u Saveznoj Republici Njemačkoj smatraju ekonomskim imigrantima, odnosno "lažnim azilantima“.

Bosna i Hercegovina 03.12.2015 | 17:24
Deportacija građana BiH iz Njemačke

Odobrena je upotreba Laissez – Passer tzv. "evropskog hitnog putnog lista za povratak“ koji će važiti za bh. građane prilikom ulaska u BiH tokom njihove deportacije/protjerivanja, odnosno vraćanja u zemlju, koji izdaju nadležni organi Savezne Republike Njemačke, a do okončanja kampanje, najduže 90 dana, nakon čega će se primjenjivati propisi o readmisiji koji su na snazi.

Savjet ministara BiH zadužilo je Ministarstvo bezbjednosti da preduzme potrebne aktivnosti, kako bi se onemogućilo osobama koje nisu državljani BiH da tokom ove kampanje neovlašteno uđu u Bosnu i Hercegovinu.

Procjene govore da je oko 90.000 tražilaca azila s područja zapadnog Balkana, a među njima se nalaze i 3.903 osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine koje bi, po najavama nadležnih organa SR Njemačke, trebale biti protjerane nazad u BiH.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, usvojilo je Strategiju za integrisano upravljanje granicom za period od 2015. do 2018. godine s pratećim okvirni akcionim planom za njeno provođenje, kojom se stvara funkcionalniji i efikasniji sistem upravljanja granicom u BiH te ova oblast usklađuje s odgovarajućim propisima i standardima Evropske unije. Donošenjem ove strategije želi se smanjiti nivo ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi, te u isto vrijeme povećati ukupna bezbjednost u BiH, a samim tim i regiona u cjelini.

Radna grupa, koja je sačinila ovu strategiju, zadužena je da pripremi i Savjetu ministara dostavi nacrt akcionog plana za njeno provođenje za 2016. godinu s nosiocima, rokovima i aktivnostima koje će biti provedene u narednoj godini.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva inostranih poslova i Direkcije za evropske integracije, usvojilo je Poziciju Bosne i Hercegovine za prvi sastanak Savjetaza stabilizaciju i pridruživanje, koji će biti održan 11. decembra 2015. godine u Briselu.

Na sastanku će se, između ostalog, razgovarati o pretpristupnoj strategiji u svjetlu Izvještaja Komisije o BiH za 2015. godinu.

Ministarstvo inostranih poslova zaduženo je da dokument Pozicija Bosne i Hercegovine dostavi Sekretarijatu Savijetu Evropske unije posredstvom Misije BiH pri Evropskoj uniji u Briselu. Delegaciju BiH predvodiće predsjedavajući Savjeta ministara Deniz Zvizdić i zamjenici predsjedavajućeg i ministri Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović te ministar inostranih poslova Igor Crnadak. Delegaciju Evropske unije će predvoditi visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjedonosnu politiku Federika Mogerini i komesar za evropsku politiku susjedstva i proširenje Johanes Han.

Savjet ministara BiH donijelo je dopunu odluke o određivanju graničnih prelaza u BiH, kojom se međunarodni granični prelazi za vazdušni promet međunarodni aerodromi/zračne luke Tuzla i Mostara uvrštavaju u granične prijelaze preko kojih je dozvoljen promet roba životinjskog porijekla, uz ranije odobrene granične prijelaze Sarajevo i Banjaluka.

Prethodno je Savjet ministara BiH donijelo Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta ulaganja, vrijednog oko šest miliona konveribilnih maraka, kojim će biti riješeno pitanje smještaja zaposlenih u jedinicama Granične policije i carinskim ispostavama Uprave za indirektno oporezivanje te inspekcijskih organa na graničnim prijelazima aerodromima Mostar i Tuzla te izvršena rekonstrukcija graničnog prijelaza Vardište kod Višegrada.

Utvrđen je prijedlog dopuna Zakona o odlikovanjima Bosne i Hercegovine, kojim se uvodi novo priznanje - Orden srebrnog grba Bosne i Hercegovine s mačevima za ispoljenu ličnu hrabrost pripadnika Oružanih snaga BiH.

Savjet ministara BiH utvrdilo je prijedlog protokola o saradnji u oblasti sporta između Savijeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i usvojilo Izvještaj Ministarstva civilnih poslova o postupku njegovog zaključivanja. Protokolom se intenzivira saradnja dviju država u oblasti sporta na osnovu jednakosti i uzajamne koristi, kao i između sportskih institucija. Prijedlog protokola s Izvještajem o postupku njegovog zaključivanja bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar civilnih poslova.

Savjet ministara BiH utvrdilo je nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2016. godinu, koji će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje.

Prema Nacrtu zakona, budžet iznosi 1.720.637.818 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou prethodnih godina i iznose 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje spoljnog duga su 770.637.818 KM i veći su za 157.057.193 KM u odnosu na budžet prethodne godine.

U strukturi prihoda dominira zahvatanje s Jedinstvenog računa u identičnom iznosu kao i 2015. godine od 750.000.000 KM.

Budžetski prioriteti su izgradnja državnih funkcija u vezi s ispunjavanjem uvjeta za članstvo u Evropskoj uniji, primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, stavljanje u funkciju Državnog zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Nacrt budžeta polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u Bosni i Hercegovini za period 2016 - 2018. godina, s ciljem daljnjeg provođenja mjera štednje u institucijama BiH. Ukupna javna potrošnja svodi se na nivo koji omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provedbi reformi.

(Anadolija)

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni

04.12.2015 13:49

Ćeraj mraku nazad nek se fate posla

ODGOVORITE