Видео анализа - Ривалство 2015.: Епски дуели Новака и Роџера!

Дуели Новака Ђоковића са Рафаелом Надалом и Ендијем Маријем обележили су претходне године, а у 2015. ривалство Ђоковића и Федерера је било у центру пажње.

Тенис 05.12.2015 | 00:00
Видео анализа - Ривалство 2015.: Епски дуели Новака и Роџера!

Српски тенисер доминирао је светским тенисом у управо завршеној сезони, а највећи отпор пружио му је сјајни Роџер Федерер.

Први и трећи тенисер света одиграли су у 2015. години осам дуела, од којих чак седам у финалима, а Новак је добио све најважније окршаје и годину је завршио са скором 5-3 против Швајцарца.

„Делује ми да се људима свиђају наши дуели. Не морамо да подешавамо своју игру када играмо један против другог. Једноставно, играмо своју игру и на крају бољи победи. Новак је постао невероватан играч, посебно у последњих пет, шест година. Игра чисто и најбоље се креће на туру. Уживање је играти против њега“, рекао је Федерер.

Новак је често истицао да су га дуели са Федерером и Надалом направили бољим играчем, а у 2015. години успео је да се изједначи са обојицом у међусобним дуелима.

„Сваки пут један другог терамо на најбољи тенис. Тражимо један од другог максимални фокус и посвећеност и то подиже квалитет меча. Због тога је он то што јесте“, рекао је Ђоковић.

Српски тенисер у каријери против Федерера води са 3-1 у финалима Грен слема, а укупно је добио 11 од 17 финала против Швајцарца што говори да је бољи од њега у важнијим мечевима.

Година је ипак почела лоше по српског тенисера када је у питању ово ривалство. У финалу турнира у Дубаију Федерер је славио у два сета – 6:3, 7:5, а Новак је у том мечу пропустио свих седам брејк шанси.

Месец дана касније Новак се реванширао у финалу важнијег турнира – Индијан Велса. После велике бробе у три сета српски тенисер је славио са 6:3, 6:7, 6:2 и освојио још један трофеј у калифорнијској пустињи.

Следећи окршај имали су два месеца касније на шљаци. У финалу Мастерса у Риму Новак је прилично рутински славио – 6:4, 6:3 у мечу у којем је Федерер имао само једну брејк шансу.

Федерер је имао болне успомене на финале Вимблдона 2014. године и играма на овогодишњем Вимблдону је најавио могући раванш. Ипак, Ђоковић је још једном показао због чега је најбољи, подигао је ниво игре када је било најпотребније и освојио свој трећи трофеј на лондонској трави – 7:6, 6:7, 6:4, 6:3.

Какву-такву утеху Федерер је добио у финалу Мастерса у Синсинатију, једном од својих омиљених турнира. Ђоковић се мучио на путу до финала, а Федерер је освојио титулу после два сета – 7:6, 6:3.

Ипак, српски тенисер је свој најбиљи тенис сачувао за Њујорк и финале УС опена. Имао је против себе инспирисаног Федерера жељног освете и још једног Грен слем трофеја, али имао је против себе и некултурних 20.000 навијача који су на све начине покушали да помогну Швајцарцу. Нису успели, Ђоковић је освојио 10. Грен слем у каријери – 6:4, 5:7, 6:4, 6:4.

Да Ђоковић добија важније мечеве у овом ривалству потврђено је и на завршном турниру у Лондону. Федерер је у групној фази успео да сруши трогодишњи низ непобедивости Ђоковића у дворанским условима – 7:5, 6:2.

Новак је још једном најбоље сачувао за крај. Пошто је у полуфиналу победио Надала и изједначио на 23-23 у међусобним дуелима, у финалу је славио против Роџера Федерера са 6:3, 6:4 и поравнао скор на 22-22.

Уживање за гледати, зар не?!

Коментари / 0

Оставите коментар