Video analiza - Rivalstvo 2015.: Epski dueli Novaka i Rodžera!

Dueli Novaka Đokovića sa Rafaelom Nadalom i Endijem Marijem obeležili su prethodne godine, a u 2015. rivalstvo Đokovića i Federera je bilo u centru pažnje.

Tenis 05.12.2015 | 00:00
Video analiza - Rivalstvo 2015.: Epski dueli Novaka i Rodžera!

Srpski teniser dominirao je svetskim tenisom u upravo završenoj sezoni, a najveći otpor pružio mu je sjajni Rodžer Federer.

Prvi i treći teniser sveta odigrali su u 2015. godini osam duela, od kojih čak sedam u finalima, a Novak je dobio sve najvažnije okršaje i godinu je završio sa skorom 5-3 protiv Švajcarca.

„Deluje mi da se ljudima sviđaju naši dueli. Ne moramo da podešavamo svoju igru kada igramo jedan protiv drugog. Jednostavno, igramo svoju igru i na kraju bolji pobedi. Novak je postao neverovatan igrač, posebno u poslednjih pet, šest godina. Igra čisto i najbolje se kreće na turu. Uživanje je igrati protiv njega“, rekao je Federer.

Novak je često isticao da su ga dueli sa Federerom i Nadalom napravili boljim igračem, a u 2015. godini uspeo je da se izjednači sa obojicom u međusobnim duelima.

„Svaki put jedan drugog teramo na najbolji tenis. Tražimo jedan od drugog maksimalni fokus i posvećenost i to podiže kvalitet meča. Zbog toga je on to što jeste“, rekao je Đoković.

Srpski teniser u karijeri protiv Federera vodi sa 3-1 u finalima Gren slema, a ukupno je dobio 11 od 17 finala protiv Švajcarca što govori da je bolji od njega u važnijim mečevima.

Godina je ipak počela loše po srpskog tenisera kada je u pitanju ovo rivalstvo. U finalu turnira u Dubaiju Federer je slavio u dva seta – 6:3, 7:5, a Novak je u tom meču propustio svih sedam brejk šansi.

Mesec dana kasnije Novak se revanširao u finalu važnijeg turnira – Indijan Velsa. Posle velike brobe u tri seta srpski teniser je slavio sa 6:3, 6:7, 6:2 i osvojio još jedan trofej u kalifornijskoj pustinji.

Sledeći okršaj imali su dva meseca kasnije na šljaci. U finalu Mastersa u Rimu Novak je prilično rutinski slavio – 6:4, 6:3 u meču u kojem je Federer imao samo jednu brejk šansu.

Federer je imao bolne uspomene na finale Vimbldona 2014. godine i igrama na ovogodišnjem Vimbldonu je najavio mogući ravanš. Ipak, Đoković je još jednom pokazao zbog čega je najbolji, podigao je nivo igre kada je bilo najpotrebnije i osvojio svoj treći trofej na londonskoj travi – 7:6, 6:7, 6:4, 6:3.

Kakvu-takvu utehu Federer je dobio u finalu Mastersa u Sinsinatiju, jednom od svojih omiljenih turnira. Đoković se mučio na putu do finala, a Federer je osvojio titulu posle dva seta – 7:6, 6:3.

Ipak, srpski teniser je svoj najbilji tenis sačuvao za Njujork i finale US opena. Imao je protiv sebe inspirisanog Federera željnog osvete i još jednog Gren slem trofeja, ali imao je protiv sebe i nekulturnih 20.000 navijača koji su na sve načine pokušali da pomognu Švajcarcu. Nisu uspeli, Đoković je osvojio 10. Gren slem u karijeri – 6:4, 5:7, 6:4, 6:4.

Da Đoković dobija važnije mečeve u ovom rivalstvu potvrđeno je i na završnom turniru u Londonu. Federer je u grupnoj fazi uspeo da sruši trogodišnji niz nepobedivosti Đokovića u dvoranskim uslovima – 7:5, 6:2.

Novak je još jednom najbolje sačuvao za kraj. Pošto je u polufinalu pobedio Nadala i izjednačio na 23-23 u međusobnim duelima, u finalu je slavio protiv Rodžera Federera sa 6:3, 6:4 i poravnao skor na 22-22.

Uživanje za gledati, zar ne?!

Komentari / 0

Ostavite komentar