Ухапшена још двојица високих званичника ФИФА-е!

Двојица високих званичника Светске фудбалске федерације ухапшена су током рације у једном хотелу у Цириху, по оптужбама за примање мита.

Фудбал 03.12.2015 | 17:20
Ухапшена још двојица високих званичника ФИФА-е!

Хапшења су се десила у лукузном хотелу „Бор о Лак“, где је у мају такође ухапшено неколико званичника по налогу тужилаштва Сједињених Држава.

Ухапшени су председник ЦОНЦАЦАФ Алфредо Хавит и први човек ЦОНМЕБОЛ-а Хуан Анхел Напут, и то пред састанак званичника владајућег тела светског фудбала у Цириху на којем се гласа о реформама у том телу.

„ФИФА је свесна акција по налогу тужилаштва Сједињених Држава. ФИФА ће наставити да у потпуности сарађује са америчким истражитељима колико то швајцарски закони дозвољавају, као и у истрази коју води тужилаштво у Швајцарској“, стоји у саопштењу ФИФА, у којем се додаје и да неће више коментара у вези са тим случајем.

У мају, седморица званичника ФИФА ухапшена су на захтев америчких власти у склопу истраге о раширеној корупцији.

Швајцарско федерално тужилаштво је објавило да су две особе ухапшене у току ноћи због оптужби да су примили мито за продају маркетиншких права за фудбалске турнире у Јужној Америци, али и квалификационе мечеве за Светско првенство. Наводи се и да су званичници у притвору и да се чека њихово изручење у Сједињеним Државама.

Швајцарске власти су пре неколико месеци покренуле истрагу око доделе домаћинства Светских првенстава 2018. и 2022. године, уз ону која се води у Сједињеним Државама.

Председник ФИФА Сеп Блатер и први човек Европске фудбалске уније Мишел Платини суспендовани су на по 90 дана пошто је швајцарско тужилаштво покренуло истрагу против Блатера. Суспензија је изречена у октобру, док траје истрага Етичког комитета ФИФА због оптужби за корупцију, које обојица негирају.

Коментари / 0

Оставите коментар