Uhapšena još dvojica visokih zvaničnika FIFA-e!

Dvojica visokih zvaničnika Svetske fudbalske federacije uhapšena su tokom racije u jednom hotelu u Cirihu, po optužbama za primanje mita.

Fudbal 03.12.2015 | 17:20
Uhapšena još dvojica visokih zvaničnika FIFA-e!

Hapšenja su se desila u lukuznom hotelu „Bor o Lak“, gde je u maju takođe uhapšeno nekoliko zvaničnika po nalogu tužilaštva Sjedinjenih Država.

Uhapšeni su predsednik CONCACAF Alfredo Havit i prvi čovek CONMEBOL-a Huan Anhel Naput, i to pred sastanak zvaničnika vladajućeg tela svetskog fudbala u Cirihu na kojem se glasa o reformama u tom telu.

„FIFA je svesna akcija po nalogu tužilaštva Sjedinjenih Država. FIFA će nastaviti da u potpunosti sarađuje sa američkim istražiteljima koliko to švajcarski zakoni dozvoljavaju, kao i u istrazi koju vodi tužilaštvo u Švajcarskoj“, stoji u saopštenju FIFA, u kojem se dodaje i da neće više komentara u vezi sa tim slučajem.

U maju, sedmorica zvaničnika FIFA uhapšena su na zahtev američkih vlasti u sklopu istrage o raširenoj korupciji.

Švajcarsko federalno tužilaštvo je objavilo da su dve osobe uhapšene u toku noći zbog optužbi da su primili mito za prodaju marketinških prava za fudbalske turnire u Južnoj Americi, ali i kvalifikacione mečeve za Svetsko prvenstvo. Navodi se i da su zvaničnici u pritvoru i da se čeka njihovo izručenje u Sjedinjenim Državama.

Švajcarske vlasti su pre nekoliko meseci pokrenule istragu oko dodele domaćinstva Svetskih prvenstava 2018. i 2022. godine, uz onu koja se vodi u Sjedinjenim Državama.

Predsednik FIFA Sep Blater i prvi čovek Evropske fudbalske unije Mišel Platini suspendovani su na po 90 dana pošto je švajcarsko tužilaštvo pokrenulo istragu protiv Blatera. Suspenzija je izrečena u oktobru, dok traje istraga Etičkog komiteta FIFA zbog optužbi za korupciju, koje obojica negiraju.

Komentari / 0

Ostavite komentar