Први напади британских бомбардера у Сирији

Британски борбени авиони извели су прве нападе против Исламске државе у Сирији, само неколико сати пошто је парламент усвоји одлуку о покретању такве акције.

Свијет 03.12.2015 | 08:05
Први напади британских бомбардера у Сирији

Убрзо после гласања, са аеродрома Британског краљевског ваздухопловства (РАФ) у Акротирију на Кипру полетела су четири авиона, саопштило је британско Министарство одбране.

Како је јавио Би-Би-Си, погођено је шест циљева на једном нафтном пољу на истоку Сирије, које је под контролом Исламске државе.

Два од четири авиона су се вратила у базу.

Аеродром РАФ-а у Акриторију коришћен је већ више од годину дана као база за полетање авиона који гађају циљеве ИД у Ираку.

Британски посланици су касно синоћ са 397 гласова за и 223 против изгласали одлуку да Лондон покрене ваздушне нападе против Исламске државе и у Сирији, након више од 10 сати дебате у парламенту.

Око 4.000 људи окупило се у уторак увече у центру Лондона, противећи се прикључивању Британије ваздушним ударима у Сирији.

Демонстранти су марширали од зграде парламента до седишта владајуће Конзервативне партије и главне опозиционе Лабуристичке странке, која се налази у близини.

Најновија испитивања јавног мњења, које је објавио Тајмс, показују да мање од половине Британаца (48 одсто) подржава нападе у Сирији, што је за 11 одсто мање у односу на прошлу недељу.

Премијер Дејвид Камерон је раније од парламента затражио да одобри ваздушне нападе у Сирији због безбедности Британије и других земаља које се боре против тероризма.

Лабуристичка партија је одлучила да њени посланици гласају по сопственој савести уместо да следе налог странке и супротставе се војној акцији Британије.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Тито

03.12.2015 07:09

Па није фазон сам себе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демонстрација

03.12.2015 07:51

Па ста би било да против Кине ратују. Кина која има сво наоружање авионе и све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

03.12.2015 07:53

Виде глупи Енглези да це бити откривено да су сарадјивали са њима па као ајд да и ми бомбардујемо- касно момци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

03.12.2015 08:12

Сјетили се након више од 4000 руских ваздушних удара. Британска посла. Требају им терористички напади у Британији који би им помогли исправити неке грешке из прошлости...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре демистрација

03.12.2015 11:40

Против Кине неце се ни борити посто несмију Кинези би их побили парадајзом ста их је,зато они могу само лајати на Кину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тридент

03.12.2015 13:20

Немојте тако момци, Британија има четири атомске подморнице, додуше старе су по 40 година, боје се да не експлодирају па их не држе у близини Британије него су их зарили у дно Атлантског океана, што даље то боље.

ОДГОВОРИТЕ