Prvi napadi britanskih bombardera u Siriji

Britanski borbeni avioni izveli su prve napade protiv Islamske države u Siriji, samo nekoliko sati pošto je parlament usvoji odluku o pokretanju takve akcije.

Svijet 03.12.2015 | 08:05
Prvi napadi britanskih bombardera u Siriji

Ubrzo posle glasanja, sa aerodroma Britanskog kraljevskog vazduhoplovstva (RAF) u Akrotiriju na Kipru poletela su četiri aviona, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Kako je javio Bi-Bi-Si, pogođeno je šest ciljeva na jednom naftnom polju na istoku Sirije, koje je pod kontrolom Islamske države.

Dva od četiri aviona su se vratila u bazu.

Aerodrom RAF-a u Akritoriju korišćen je već više od godinu dana kao baza za poletanje aviona koji gađaju ciljeve ID u Iraku.

Britanski poslanici su kasno sinoć sa 397 glasova za i 223 protiv izglasali odluku da London pokrene vazdušne napade protiv Islamske države i u Siriji, nakon više od 10 sati debate u parlamentu.

Oko 4.000 ljudi okupilo se u utorak uveče u centru Londona, protiveći se priključivanju Britanije vazdušnim udarima u Siriji.

Demonstranti su marširali od zgrade parlamenta do sedišta vladajuće Konzervativne partije i glavne opozicione Laburističke stranke, koja se nalazi u blizini.

Najnovija ispitivanja javnog mnjenja, koje je objavio Tajms, pokazuju da manje od polovine Britanaca (48 odsto) podržava napade u Siriji, što je za 11 odsto manje u odnosu na prošlu nedelju.

Premijer Dejvid Kameron je ranije od parlamenta zatražio da odobri vazdušne napade u Siriji zbog bezbednosti Britanije i drugih zemalja koje se bore protiv terorizma.

Laburistička partija je odlučila da njeni poslanici glasaju po sopstvenoj savesti umesto da slede nalog stranke i suprotstave se vojnoj akciji Britanije.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Tito

03.12.2015 07:09

Pa nije fazon sam sebe...

ODGOVORITE
Name

Demonstracija

03.12.2015 07:51

Pa sta bi bilo da protiv Kine ratuju. Kina koja ima svo naoružanje avione i sve.

ODGOVORITE
Name

Md

03.12.2015 07:53

Vide glupi Englezi da ce biti otkriveno da su saradjivali sa njima pa kao ajd da i mi bombardujemo- kasno momci.

ODGOVORITE
Name

Hm

03.12.2015 08:12

Sjetili se nakon više od 4000 ruskih vazdušnih udara. Britanska posla. Trebaju im teroristički napadi u Britaniji koji bi im pomogli ispraviti neke greške iz prošlosti...

ODGOVORITE
Name

Re demistracija

03.12.2015 11:40

Protiv Kine nece se ni boriti posto nesmiju Kinezi bi ih pobili paradajzom sta ih je,zato oni mogu samo lajati na Kinu

ODGOVORITE
Name

Trident

03.12.2015 13:20

Nemojte tako momci, Britanija ima četiri atomske podmornice, doduše stare su po 40 godina, boje se da ne eksplodiraju pa ih ne drže u blizini Britanije nego su ih zarili u dno Atlantskog okeana, što dalje to bolje.

ODGOVORITE