Анализа: Звездин бинго са странцима...!

Делије се више не сећају Гаја и Кастиља, јер су ту Лучо и Доналд! Аргентинац и Холанђанин могли би да постану најбољи легионари у новијој историји Црвене звезде уколико се потврде на међународној сцени. Спознали су да су потребни најтрофејнијем српском клубу, али и да је Црвена звезда потребна њима.

Фудбал 03.12.2015 | 22:45
Анализа: Звездин бинго са странцима...!

Једни су искористили чист аматеризам претходних руководстава Црвене звезде и долазили на реч и видео-снимак... Други су само на моменте показивали потенцијал достојан црвено-белог дреса. Када се на крају подвуче црта, већина странаца која је имала улогу у Црвеној звезди претходних година донела је клубу много више штете него користи. Уосталом, анализа финансијског пословања коју је са собом носио бивши потпредседник Небојша Човића показала је да је Црвена звезда од 2004. године на странцима изгубила 12.000.000 евра.

Клуб је увек био растрзан између жеља и могућности, па је морао да се задовољи бофл робом из иностранства. Било је и светлих примера. Бразилац Евандро је показао вансеријски квалитет, али не и ратнички карактер тако потребан у војевању у српском блату... Његов земљак Клео није препознат, Маурусио Молина је један од најбољих техничара који је носио црвено-бели дрес у последњој деценији, Бразилац Каду је скупио више од 50 првенстених голова. Међутим, навијачи Црвене звезде немају дилему: Еквадорац Кастиљо и Сенегалац Ибрахим Гај су стандард испод којег Црвена звезда не сме да иде.

Тандем поменутих играча имао је важну улогу у везаним дуплим крунама у председничкој ери Драгана Стојковића Пиксија. Сви се са сетом сећају њихових партија, бескопромисних стартова афричког штопера и сјајне антиципације омаленог Еквадорца који је увек знао где ће лопта пасти после прекида... Уосталом, на тај начин је дао три гола у вечитим дербијама.

Рано је још за конкретну оцену, пошто тим Миодрага Грофа Божовића треба да се потврди на међународној сцени, али место Ибрахима Гаја и Сегунда Кастиља на пиједесталу најбољих Звездиних странца озбиљно је угрожено. Не ради се само о играчким квалитетима Луиса Луча Ибањеза и Холанђанина Мичела Доналда, већ и томе да они нису класични гастарбајтери који су дошли овде да професионално испуњавају обавезе и броје дане као у војсци! Аргентинац је постао везивно ткиво Божовићевог састава, неко ко саиграче урођеним ратничким нервом тера да буду још бољи. Или да кажемо једноставније: спортска култура Луиса Луча Ибањеза не познаје термин – предаја! Спорт, а посебно фудбал, не познају накнадну памет, али испада да је Црвена звезда погодила право у центар мете, иако је Ибањез дошао као алтернативно решење после неуспешних проговора око трансфера Немање Антонова. Прелазак некадашњег члана Динама из Загреба у Црвене звезде имао је све елементе холивудског остварења. Желео је да се финансијски обезбеди, натезања су трајала три дана, али су навијачи убрзо могли да упознају громовиту левицу Луиса Ибањеза.

МАСЛОВАР ПРЕПОРУЧИО ИБАЊЕЗА

Аргентинац је Црвеној звезди директно донео девет бодова. Преокренуо је меч против Чукаричког, затим постигао победносни гол у Нишу, да би на крају пронашао рупу у одбрани Вождовца и сјајно послужио Вијеиру. Ибањез оправдава речи менаџера и таста Дарка Алагића који је београдске новинаре упознао с начином Лучове игре.
„Његово срце је велико као Авала. Можда некада неће одиграти најбољу утакмицу, али Лучов дрес ће увек бити натопљен знојем“, поручио је Алагић.

Звезда на Ибањезу, баш као и Донладу, може озбиљно да заради у перспективи. Црвено-бели су недавно одбили понуду Салцбурга од 1.400.000 евра за Ибањеза. Тренер Божовић није хтео ни да чује.
„Искрено, Гај и Кастиљо су сјајни играчи, оставили су траг у Црвеној звезди. Међутим, мислим да су Лучо Ибањез и Доналд бољи. Прави су момци, показали су да смо направили сјајан избор. Било је великих мука како бисмо довели Луча. Препоручио га је Ненад Масловар, рекао је да с њим не можемо да погрешимо. Био је у праву... Челницима клуба, као и мени, посао је био олакшан, јер су странци желели да раде с Грофом. Ту мислим и на Вијеру“, каже за МОЗЗАРТ Спорт спортски директор Црвене звезде Блажо Раосављевић.

Пошто је дуго играо у Загребу Ибањез се лако уклопио у захтеве Црвене звезде, показао да зна да живи са константним резултатским притиском, а период иницијације скоро да није имао ни Мичел Доналд. Он је један од дискретних хероја Црвене звезде, али представља и срце и плућа тима Миодрага Грофа Божовића... Није толико атрактиван, али његова антиципација и скоро савршена дуел игра омогућиле су Марку Грујићу да игра растерећено... Доналд је прави стуб екипе, неко на кога увек можете да се поуздате.
„Ма момак је прави. Ибањез и Доналд су играчи који нису на продају. Верујемо да могу да буду још бољи, као уосталом и цео тим. Сигурно ћемо откупити Доналдов уговор од Мордовије... Наравно, ми из спортског сектора имамо обавезу да у континуитету проналазимо такве играче“, јасан је Раосављевић.

Добра ствар за Црвену звезду је што Доналд и Ибањез не показују знакове нервозе, иако клупску благајну нису посетили три месеца. Схватили су да су потребни Црвеној звезди, али да је Црвена звезда потребна њима.

Уосталом Ибањез је већ оживео каријеру, а ни игре Холанђанина нису прошле незапажено.

Коментари / 0

Оставите коментар