Analiza: Zvezdin bingo sa strancima...!

Delije se više ne sećaju Gaja i Kastilja, jer su tu Lučo i Donald! Argentinac i Holanđanin mogli bi da postanu najbolji legionari u novijoj istoriji Crvene zvezde ukoliko se potvrde na međunarodnoj sceni. Spoznali su da su potrebni najtrofejnijem srpskom klubu, ali i da je Crvena zvezda potrebna njima.

Fudbal 03.12.2015 | 22:45
Analiza: Zvezdin bingo sa strancima...!

Jedni su iskoristili čist amaterizam prethodnih rukovodstava Crvene zvezde i dolazili na reč i video-snimak... Drugi su samo na momente pokazivali potencijal dostojan crveno-belog dresa. Kada se na kraju podvuče crta, većina stranaca koja je imala ulogu u Crvenoj zvezdi prethodnih godina donela je klubu mnogo više štete nego koristi. Uostalom, analiza finansijskog poslovanja koju je sa sobom nosio bivši potpredsednik Nebojša Čovića pokazala je da je Crvena zvezda od 2004. godine na strancima izgubila 12.000.000 evra.

Klub je uvek bio rastrzan između želja i mogućnosti, pa je morao da se zadovolji bofl robom iz inostranstva. Bilo je i svetlih primera. Brazilac Evandro je pokazao vanserijski kvalitet, ali ne i ratnički karakter tako potreban u vojevanju u srpskom blatu... Njegov zemljak Kleo nije prepoznat, Maurusio Molina je jedan od najboljih tehničara koji je nosio crveno-beli dres u poslednjoj deceniji, Brazilac Kadu je skupio više od 50 prvenstenih golova. Međutim, navijači Crvene zvezde nemaju dilemu: Ekvadorac Kastiljo i Senegalac Ibrahim Gaj su standard ispod kojeg Crvena zvezda ne sme da ide.

Tandem pomenutih igrača imao je važnu ulogu u vezanim duplim krunama u predsedničkoj eri Dragana Stojkovića Piksija. Svi se sa setom sećaju njihovih partija, beskopromisnih startova afričkog štopera i sjajne anticipacije omalenog Ekvadorca koji je uvek znao gde će lopta pasti posle prekida... Uostalom, na taj način je dao tri gola u večitim derbijama.

Rano je još za konkretnu ocenu, pošto tim Miodraga Grofa Božovića treba da se potvrdi na međunarodnoj sceni, ali mesto Ibrahima Gaja i Segunda Kastilja na pijedestalu najboljih Zvezdinih stranca ozbiljno je ugroženo. Ne radi se samo o igračkim kvalitetima Luisa Luča Ibanjeza i Holanđanina Mičela Donalda, već i tome da oni nisu klasični gastarbajteri koji su došli ovde da profesionalno ispunjavaju obaveze i broje dane kao u vojsci! Argentinac je postao vezivno tkivo Božovićevog sastava, neko ko saigrače urođenim ratničkim nervom tera da budu još bolji. Ili da kažemo jednostavnije: sportska kultura Luisa Luča Ibanjeza ne poznaje termin – predaja! Sport, a posebno fudbal, ne poznaju naknadnu pamet, ali ispada da je Crvena zvezda pogodila pravo u centar mete, iako je Ibanjez došao kao alternativno rešenje posle neuspešnih progovora oko transfera Nemanje Antonova. Prelazak nekadašnjeg člana Dinama iz Zagreba u Crvene zvezde imao je sve elemente holivudskog ostvarenja. Želeo je da se finansijski obezbedi, natezanja su trajala tri dana, ali su navijači ubrzo mogli da upoznaju gromovitu levicu Luisa Ibanjeza.

MASLOVAR PREPORUČIO IBANJEZA

Argentinac je Crvenoj zvezdi direktno doneo devet bodova. Preokrenuo je meč protiv Čukaričkog, zatim postigao pobednosni gol u Nišu, da bi na kraju pronašao rupu u odbrani Voždovca i sjajno poslužio Vijeiru. Ibanjez opravdava reči menadžera i tasta Darka Alagića koji je beogradske novinare upoznao s načinom Lučove igre.
„Njegovo srce je veliko kao Avala. Možda nekada neće odigrati najbolju utakmicu, ali Lučov dres će uvek biti natopljen znojem“, poručio je Alagić.

Zvezda na Ibanjezu, baš kao i Donladu, može ozbiljno da zaradi u perspektivi. Crveno-beli su nedavno odbili ponudu Salcburga od 1.400.000 evra za Ibanjeza. Trener Božović nije hteo ni da čuje.
„Iskreno, Gaj i Kastiljo su sjajni igrači, ostavili su trag u Crvenoj zvezdi. Međutim, mislim da su Lučo Ibanjez i Donald bolji. Pravi su momci, pokazali su da smo napravili sjajan izbor. Bilo je velikih muka kako bismo doveli Luča. Preporučio ga je Nenad Maslovar, rekao je da s njim ne možemo da pogrešimo. Bio je u pravu... Čelnicima kluba, kao i meni, posao je bio olakšan, jer su stranci želeli da rade s Grofom. Tu mislim i na Vijeru“, kaže za MOZZART Sport sportski direktor Crvene zvezde Blažo Raosavljević.

Pošto je dugo igrao u Zagrebu Ibanjez se lako uklopio u zahteve Crvene zvezde, pokazao da zna da živi sa konstantnim rezultatskim pritiskom, a period inicijacije skoro da nije imao ni Mičel Donald. On je jedan od diskretnih heroja Crvene zvezde, ali predstavlja i srce i pluća tima Miodraga Grofa Božovića... Nije toliko atraktivan, ali njegova anticipacija i skoro savršena duel igra omogućile su Marku Grujiću da igra rasterećeno... Donald je pravi stub ekipe, neko na koga uvek možete da se pouzdate.
„Ma momak je pravi. Ibanjez i Donald su igrači koji nisu na prodaju. Verujemo da mogu da budu još bolji, kao uostalom i ceo tim. Sigurno ćemo otkupiti Donaldov ugovor od Mordovije... Naravno, mi iz sportskog sektora imamo obavezu da u kontinuitetu pronalazimo takve igrače“, jasan je Raosavljević.

Dobra stvar za Crvenu zvezdu je što Donald i Ibanjez ne pokazuju znakove nervoze, iako klupsku blagajnu nisu posetili tri meseca. Shvatili su da su potrebni Crvenoj zvezdi, ali da je Crvena zvezda potrebna njima.

Uostalom Ibanjez je već oživeo karijeru, a ni igre Holanđanina nisu prošle nezapaženo.

Komentari / 0

Ostavite komentar