Анализа - видео: Због чега је највећи у овом вијеку?! Ево...

Бројке су неумољиве, а јануарско вече против Торонта је нешто што се виђа једном у 100 година!

Кошарка 03.12.2015 | 23:00
Анализа - видео: Због чега је највећи у овом вијеку?! Ево...

Коби Брајант је најавио и дефинитиван крај. После тачно две деценије у Лос Анђелес Лејкерсима, на крају сезоне ће окачити патике о клин. Кошарка дефинитивно остаје без једног од највећих свих времена. Највећег у овом веку.

Када се Коби појавио као средњошколац и Шарлота и Лејкерса испунио сан да обуче дрес славног клуба из Лос Анђелеса нико није ни слутио шта се десило. Можда евентуално Џери Вест који се уопште није двоумио у одлуци да Влада Дивца трампи за талентованог средњошколца.

Био је то један од најјачих драфтова у историји НБА лиге. На првој позицији Ален Ајверсон. Потом Маркус Кемби, Шароиф Абдур Рахим, Стефон Марбури, Реј Ален, Ентоан Вокер... На следећих шест позиција су се нашли просечни или чак исподпрочени типови попут Лоренцена Рајта, Керија Китлса, Самакија Вокера, Ерика Дампира, Тода Фулера и Виталија Потапенка. Тек са 13. позиције је драфтован Коби Брајант. Иза њега Пеђа Стојаковић и Стив Неш. Какав је то драфт био говори и 24. место Дерека Фишера.

Ако је Филаделфија и имала разлог за Ајверсона, Ванкувер за Шарифа, а Минесота за Алена, онда ће вечита кнедла у грлу стајати Клиперсима, Нетсима и осталима који су превидели Кобија. Лејкерси нису бирали међу првима, али је Џери Вест нањушио младог аса и убедио Шарлот да им је Дивац боља опција.

И прича је почела... Паучина у трофејној сали Лејкерса је полако почела да се хвата. Прошло је пет година од Меџиковог одласка у пензију, „шоутајм“ одавно више није становао у Стејплс Центру. Потези које је управа вукла су углавном били погрешни и Лејкерси су почели да тону.

Тог лета 1996. године се све променило. Са мегауговором који је добио Шакил О'Нил је створен темељ за шампионски тим, а долазак младог Брајанта је био дар с неба који ће од Лејкерса направити најбољи клуб у овом веку. Владавина Мајкла Џордана у Чикагу се ближила крају. Летећи је после две везане титуле опет рекао збогом. Уследио је за Торњеве близанце из Сан Антонија и после три сезоне играња у тандему Коби и Шакил су уз ађутанте Фишера, Фокса, Орија најавили почетак династије какву је НБА чекала.

Почетак 21. века је био почетак нове ере. Шоутајм је опет почео да станује у Стејплс Центру, Џек Николсон је опет почео да се смеје, најбоља кошарка се играла у Ел Еју. Коби и Шакил су у великом финалу патосирали Милерову Индијану и освојили прву титулу, а следеће сезоне и другу против Ајверсонове Филаделфије. Хет-трик је уследио после антологијских битака са Кингсима на Западу због којих Србија није спавала и рутине у великом финалу против Њу Џерзија.

Детроит је зауставио доминацију Лејкерса који су тада покушали експеримент са ветеранима Мелоуном и Пејтоном, а Шакил је после нетрпељивости са Брајантом која је ескалирала у отворени сукоб отишао из клуба. Лејкерси су постали само Кобијев тим, сви шутеви су зависили од њега, он је одлучивао о свему,неретко држао и главну реч на тајмаутима. Тако је и дошло до оне историјске јануарске ноћи против Торонта када је играо као запоседнут и несрећним Репортисма убацио 81 поен! Само је фамозна „стотка“ Вила Чемберлена остала изнад, а Црна мамба је дала домаћи задатак свима онима који у будућности намеравају да се пореде са њим.

Коби је на велико финале чекао до 2008. када је морао да пружи руку Бостону. Наредне сезоне је са Гасолом и компанијом освојио и четврти прстен против Суперменовог Орланда, а већ следећег лета се осветио тријади из Селтикс.

Када се све то сабере на једно место, тешко да је НБА имала доминантнијег играча у 21. веку. Кобијевих 81 поен против Торонта остају рекорд у овом столећу. Против Сиксерса је тројке гађао 7/7, против Никса са пенала шутриао 20/20. Било је и оних вечери када силује и када га лопта не слуша, али много мање од спектакуалрних издања када је сам доносио победе.

Његових 20 сезона у једном клубу су такође рекорд који ће тешко бити надмашен. Апослутни је рекордер Лејкерса у скоро свим битним категоријама. Са 32.670 поена је трећи стрелац у историји лиге. Девети је по минутажи (47.144), пети по борју постигнутих кошева (11.384), трећи по броју погођених слободних бацања (8.192). Упоредо је играо челичну одбрану, девет пута је биран у најбољу дефанзивну петорку сезоне, а на 14. месту је свих времена у лиги по броју украдених лопти.

И све то је радио са стилом и атрактивношћу каква диже публику на ноге и ствара жмарке у телу. Његова закуцавања улазе у сужени избор најбољих свих времена. Директно у фацу, иза леђа, са једном или две руке, било је свеједно.. Летео је изанд обруча. Тројке за победе у последњим секундима се не могу пребројати и тада је деловало као да има лед у венама.
“Он је нешто најближе што смо видели Мајклу Џордану, вероватно ће отићи као друго најбољи бек у историји. Није га се могло зауставити – његова воља за победом била је невероватна, остајао је у сали дуже од било кога другог, 24 сата дневно живео је кошарку. Срећан сам због њега јер је рекао да осећа да му је време да оде – одлази на начин на који он жели“, рекао је Меџик Џонсон.

Због свега што је урадио у ових 19 и кусур година каријере, заслужује статус најбољег кошаркаша 21. века. А Леброну и компанији остаје још дебело да се потруде како би стали у раван са Црном мамбом.

Коментари / 0

Оставите коментар