Уједињени смо због Републике Српске

"Био сам погођен одлуком Уставног суда. Та одлука је директно усмјерена против Српске, непријатељска је и опасна за наставак реформи у БиХ", изјавио је Игор Црнадак, министар спољних послова у Савјету министара БиХ, у емисији Прессинг на Н1.

Босна и Херцеговина 02.12.2015 | 21:40
Уједињени смо због Републике Српске

Протекла два дана био је у Бриселу, а затим иде у Београд на састанак ОСЦЕ-а. У недјељу се могло догодити да се повуче из Савјета министара БиХ. Најавио је да уколико се српски представници договоре о повлачењу из Институција БиХ да ће без проблема напустити своју позицију.

"То је драматично схваћено. Шта сам требао рећи, да можда нећу напустити? Ја сам већ једном подносио оставку у Савјету министара. То није ништа специјално, када имате добар разлог. Ако сви буду јединствени, ја ћу послушати оно што буде став свих. Био сам погођен одлуком Уставног суда. Та одлука је директно усмјерена против Српске, непријатељска и опасна за наставак реформи у БиХ", казао је Црнадак и додао да је одлуку доживио помало лично.

Он је казао да седам мјесеци објашњава нови европски приступ, на начин да се уважава Српска, кантони и сви нивои власти, те да постоји добар приступ који омогућава БиХ да направи искорак и да се почне боље живјети.

"Онда је дошао Уставни суд и донио одлуку да је проблематичан Дан Српске и покушава се једном народу одузети празник. Одлука је провокативна и погрешна. Нисам националиста и неко ко би радио за свој народ науштрб других народа. Не знам зашто некоме смета да Српска има свој дан", рекао је Црнадак.

Додао је да се након одлуке Уставног суда БиХ видјело колико је било погрешно што није било реакције оних који су са Изетбеговићем били у коалицији кад је поднио захтјев. Тада је СНСД био у власти.

"Није нас ујединио Бакир Изетбеговић, већ Република Српска. Око задуживања, непотизма, страшне корупције коју проводи власт у Бањалуци у посљедњих девет година се никада нећемо сложити и ићи ћемо до краја, али око позиције Српске у оквиру БиХ и прије смо били на истој страни. Одлука Уставног суда је била окидач да се то манифестује", казао гост Прессинга.

Министар спољних послова БиХ је нагласио да БиХ не може постати чланица ЕУ с Уставним судом у којем су судије из Македоније, Молдавије и Њемачке. "Ми морамо имати суд у којем сједе судије из БиХ, та обавеза нас свакако чека."

Уколико се не измјени Закон о Уставном суду да ли ће доћи до повлачења политичара из Српске у Институцијама БиХ?

"Очекујем да ће бити разума да се из овога изађе на другачији начин, без потребе да се напуштају институције. Ако дође до напуштања или бојкота улазимо у расуло и тоталну неизвјесност. Ово бих рекао и да се ради о другом народу и другом ентитету."

На питање да ли ће престати прозивке на рачун министара и парламентараца у институцијама БиХ из Републике Српске да су издајници и нису прави Срби, Црнадак је казао: "Коалиција око СНСД-а нема одговоре на проблеме у Српској. Свако треба радити свој посао. Они се требају бринути у власти у Републици Српској, а ми који представљамо Српску у Сарајеву сасвим добро ћемо радити и представљати Српску."

БиХ чека Србију на путу за НАТО, а шта је с признањем "Косова"?

"У овом мандату Савјета министара и Предсједништва БиХ неће разматрати то питање. Не постоји расположење да се тај став промијени. Потребно је да свакодневни живот између држављана БиХ и Косова и Метохије иде и мислим да ћемо ту имати помјерања у наредном периоду."

Водитељ Прессинга, Амир Зукић, питао је министра зашто БиХ ту не прати Србију.

"Статусно ствари нису ријешене. У Србији то дозвољавају као кретање унутар једне земље. У овом тренутку нема шанси да се говори о укидању виза. Процедура је компликована, али никоме се не прави проблем да дође у БиХ. Визни режим са "Косовом" би требао ући у стандардно конзуларно обрађивање. Остаје став да се због непризнавања земје не признају документи. Близу 750 захтјева је поднесено ове године за улазак у БиХ с "Косова" и нико није одбијен."

Чини се као да БиХ нема спољнополитичку стратегију, те да је већина потеза ствар импровизације.

"Постоје смјернице спољне политике које је потписао Паравац прије више од десет година. Направили смо један документ који би се требао наћи у Предсједништву и који би се требао узети у обзир, као што је наш пут ка ЕУ, односи са сусједима и према НАТО-у. Потребно је да имамо документ као формални темељ."

Црнадак је казао да до сада није имао ситуацију да амбасадори нису испоштовали инструкције Министарства спољних послова БиХ.

"Ако је инструкција Министарства одбијена од стране амбасадора онда је читав систем у проблему."

На питање да ли му сметају дипломатска представништва Републике Српске у свијету, одговорио је да су та представништва као идеја добра ствар, уколико има новца у буџету.

"То није супротстављено настојањима бх. дипломатије да ради свој посао. Друга је ствар шта мислим о ефектима представништава Републике Српске."

Кад ће БиХ постати чланица ЕУ? "Не прије 2020. године. Мислим да би се подношење апликације требало десити у првом кварталу 2016. године."

Бх. дијаспора годишње пошаље двије милијарде марака, а према подацима од престанка рата у БиХ је дошло 35 милијарди КМ. Да ли је могуће стручњаке окупити у неку базу како би помогли БиХ.

"Покушавам увијек видјети бх. дијаспору широм свијета, али ту најчешће постоји подјела по националној линији, али и разочарење унутар структура због ствари у ратном и постратном периоду."

Извор: Н1

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

лојзо

02.12.2015 21:08

Ујединио вас нас председник Миле. Свака му цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

02.12.2015 21:59

Ј***о те Миле лопов.Ако је он ујединитељ онда сам ја Исус Христ.Дезертер да буде уједињитељ.Ботови остају ботови!?

Name

Ре немања

02.12.2015 22:21

Не узимај Христово име узалуд марво једна!

Name

Михаило Микић

02.12.2015 23:27

Нема СРБина који може данас СРБе да уједини. Све су то лични интересе. Док се интереси поклапају СРБи ће бити заједно исто као ЧЕТНИЦИ и партизани 1941 године. Данас на окупу СРБске "политичаре" држи страх ид неизвесности који са собом доноси ново вријеме и промјене закона да којим они могу да изгубе своје столице и привилегије које свака власт са собом доноси својим следбеницима. Када буде опасност прошла СРБи ће опет због свог властољубља и славољуба поново међусобно да се посвађају и подјеле а непријатељи Бога и СРБства ће уживати гледајући и користећи СРБску нецлогу за своје потребе!

Name

марко самардзиц

03.12.2015 05:28

Ови И она багра снсда са Крајисником И Калиницем цувари Српске?Јос хоце по 1200 км,ста ми трпимо!!!

Name

безбризни

02.12.2015 21:09

Вама боље пристају брда око Сарајева. Навикли сте по брдима око Сарајева. Вала, сто се мене тице, нисте требали са брда ни силазити. Тамо сте боље збринути а и зрак ја цисци. Није ли тако министре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

02.12.2015 21:33

Баја је будала. Сам себе покопа. Овима пробосанцима опортунистицки колабрационистима све ово са уставним судом право добро досло. Вец су били отписани као издајници, а Баја их опет врати у зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

02.12.2015 21:42

Министре,реци ти нама јел у РС зиве само Срби? Ето,ниста висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

02.12.2015 22:01

Најбољи су кад сами себе лажу, преслатки су. Исти дан је Уставни суд БиХ донио једну одлуку у корист СНСД-а (на жалбу Сташе Клошарца), зашто се не буне због тога??? Не прочитах ни да се СДА буни због (вјероватног) прегласавања од стране "Српских" судија уз помоћ 3 странца. Ове њихове шупље не пролазе више ни у обданишту...

Name

Ре зеро

02.12.2015 22:22

Какве везе има ко живи? А поготово ће "вама" то говорити!

Name

министар

02.12.2015 22:25

Да, 93%. Остало су де факто националне мањине.

Name

ре министар

03.12.2015 05:42

Јесте урацунали милион протјераних и 70 000 мртвих??? Хоцу да казем,сваки дан РС би требао бити опомена на ово. Са овим људима би вас било 47 посто.

Name

Мали

03.12.2015 05:48

А у федераци? Хрвати срби и муслимани (босњак) није нација само толико! Само код зидова је вјера и нација! Који сте ви фастисти! Србо мрзци а преци су вам били срби

Name

СВАКА ЧАСТ

02.12.2015 21:46

СВАКА ЧАСТ ИГОРЕ. ОТВОРЕНО И ЈАСНО. ПОТПУНО ЈАСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

02.12.2015 21:53

Ста овај прица.До 2020 Српска це бити слободна и независна дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ракић

02.12.2015 21:53

РС не треба нико укидати она ће са оваквом политичком елитом сама себе укинути. Да ли ови наши политичари схватају реалност или живе на неком тамо другом свету. РС је територјално подељена на два дела, неповезана целина унутар БиХ, економски толико ослабљена да је на издисају, нема војску нити једну фабрику која на територији РС производи најменски војне производе, (док на подручју ФБИХ има 10 таквих фабрика), а паметни политичари из РС не поштују одлуке Уставног суда, расписује референдум и директно овај народ увлаче у ратни сукобо зарад својих личних интереса. Политичари сетите се РСК и последица које би својим глупостима могли да произведете. Сетите се само 1995 године Новембра месеца и панике да ћемо изгубити све. Чувајте Дејтон као зеницу ока свога и ма колико нека одлука која произилази из њега горка била она неће имати никакве последице на народ. Политичари мислите о овом народу и економији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

02.12.2015 22:07

Е мој Ракицу,они су 24 сата у предизборној кампањи,увјек. Само тако се могу фотеље одбранити.Какав народ ,моземо ми сви крај њих поцркати. Тако је један јадник прозвао политицаре на локалној телевизији,борац,болестан,нема услова за зивот..итд,досли дали му 100 км и килу кафе и ајд здраво.

Name

приједор

02.12.2015 22:11

царе коментар ти је еxтра..заборављају они сцаста несто..кад пукне први су у авиону за кипар и русију у њихове виле

Name

за Ракиц

02.12.2015 22:20

Реалан поглед,реалног Србина.Надајмо се да це их све висе бити и да це разум побиједити.

Name

Ре Ракић

02.12.2015 22:25

Сад фино узми ону једну зелену (теби најљепшу) таблетицу па се фино спусти на отаман да мало одморис. И мани се политике кад немас појма. Гањај женске нпр или нека аута.

Name

Ре

02.12.2015 22:33

Браво свака ти је на месту.

Name

бумеранг

02.12.2015 22:38

Човјече, јембе се њима за народом. Битно је напунити рачуне који су у страним банкама. Гули док можеш и онда нагули. А морам те подсјетити да је стока ово и изгласала. Уживај стоко сад!

Name

ре. ракиц

02.12.2015 23:07

Ракицу, да се не зовес Мустафа слуцајно? Окаци ти ту Бакирову прицу мацку о реп, одбранили смо се кад је најцрње било, имамо Србију са свом намјенско индустријом и наорузањем. И имамо СРЦЕ којим смо извојевали и одбранили Републику Српску, за разлику од неких којима је главна војна стратегија била: Хељп Нато, хељп Аметрика, хељп ту Бозниа, дис ис а ђеенооосаааајддд!

Name

Око соколово

02.12.2015 22:16

Озбиљан политичар, који држи до себе, не разговара с криминалцем. Додика сте сви означили криминалцем. Не може и јаре и паре! Надам се да ћете то осјетити на следећим изборима! Овом, до сад по сто пута превареном народу, остају дакле Миланко Михаљица, Адам Шукало и проф Алекса Милојевић као кандидати за преузимање власти. Извињавам се осталим којих се тренутно не могу сјетити. Они нису отишли код криминалца који нас је развалио и до кости опљачкао и поништио систем вриједности. Нека се ти остали појаве у медијима и обзнане да нису били на том састанку. За вас који сте њему ишли на разговоре, а ово је све и уприличено због њега - ово је масло службене Америке, преко Вучића - нема оправдања. Већ 20 година су вам пуна уста Републике Српске. А она се добро излизала. Види се кроз њу Сарајево пардон "Техеран". Убиједјен сам да би и Ердоган о њој боље водио рачуна од вас. Срам вас било све, задњи сте олош. Сви редом. И потпуно неспособни. Знате само лапрдати а о суштини било којег проблема, без обзира да ли је из области такозваних друштвених или техничких наука немате благе везе. О политици поготово. Корупције је ваша мајка. Ви уствари опет сви тражите националну хомогенизацију, односно то од вас тражи Александар Вучић. Нико није будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенад козлук

02.12.2015 23:10

Ја волим Републику Српску иако сам Босњак, то је моја домовина и волио бих када би се сви помирили и лијепо зивјели мислеци на економију а не на прослост...

Name

јела

02.12.2015 22:54

Само оног кокосара Додика скинути и онда це Република Српска продисати. Угуси је он са својом крадјом и неспособносцу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

02.12.2015 23:01

Треба да се ујединимо, али само под условом да се поштују закони, да се лопови и криминалци казне, а не под плаштом уједињења и патриотизма да се богатите и варате народ ради лични интереса. Није Миле једини липов и преварант, има их превише за овако малу Републику СрБску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одби

03.12.2015 22:08

Нема поштовања закона под оволико криминализоваим режимом и нема уједињеја око било чега под Милорадом Додиком. Уништитељ да нас уједињује? Никада!

Name

Закон

03.12.2015 05:55

Ста би било дасе повуцете из инститиција ниста неби добили само би ФБиХ била на добитку а РС изостајала јадан народ хоцу посао стоп расизму од свих вјера...

ОДГОВОРИТЕ