Ujedinjeni smo zbog Republike Srpske

"Bio sam pogođen odlukom Ustavnog suda. Ta odluka je direktno usmjerena protiv Srpske, neprijateljska je i opasna za nastavak reformi u BiH", izjavio je Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH, u emisiji Pressing na N1.

Bosna i Hercegovina 02.12.2015 | 21:40
Ujedinjeni smo zbog Republike Srpske

Protekla dva dana bio je u Briselu, a zatim ide u Beograd na sastanak OSCE-a. U nedjelju se moglo dogoditi da se povuče iz Savjeta ministara BiH. Najavio je da ukoliko se srpski predstavnici dogovore o povlačenju iz Institucija BiH da će bez problema napustiti svoju poziciju.

"To je dramatično shvaćeno. Šta sam trebao reći, da možda neću napustiti? Ja sam već jednom podnosio ostavku u Savjetu ministara. To nije ništa specijalno, kada imate dobar razlog. Ako svi budu jedinstveni, ja ću poslušati ono što bude stav svih. Bio sam pogođen odlukom Ustavnog suda. Ta odluka je direktno usmjerena protiv Srpske, neprijateljska i opasna za nastavak reformi u BiH", kazao je Crnadak i dodao da je odluku doživio pomalo lično.

On je kazao da sedam mjeseci objašnjava novi evropski pristup, na način da se uvažava Srpska, kantoni i svi nivoi vlasti, te da postoji dobar pristup koji omogućava BiH da napravi iskorak i da se počne bolje živjeti.

"Onda je došao Ustavni sud i donio odluku da je problematičan Dan Srpske i pokušava se jednom narodu oduzeti praznik. Odluka je provokativna i pogrešna. Nisam nacionalista i neko ko bi radio za svoj narod nauštrb drugih naroda. Ne znam zašto nekome smeta da Srpska ima svoj dan", rekao je Crnadak.

Dodao je da se nakon odluke Ustavnog suda BiH vidjelo koliko je bilo pogrešno što nije bilo reakcije onih koji su sa Izetbegovićem bili u koaliciji kad je podnio zahtjev. Tada je SNSD bio u vlasti.

"Nije nas ujedinio Bakir Izetbegović, već Republika Srpska. Oko zaduživanja, nepotizma, strašne korupcije koju provodi vlast u Banjaluci u posljednjih devet godina se nikada nećemo složiti i ići ćemo do kraja, ali oko pozicije Srpske u okviru BiH i prije smo bili na istoj strani. Odluka Ustavnog suda je bila okidač da se to manifestuje", kazao gost Pressinga.

Ministar spoljnih poslova BiH je naglasio da BiH ne može postati članica EU s Ustavnim sudom u kojem su sudije iz Makedonije, Moldavije i Njemačke. "Mi moramo imati sud u kojem sjede sudije iz BiH, ta obaveza nas svakako čeka."

Ukoliko se ne izmjeni Zakon o Ustavnom sudu da li će doći do povlačenja političara iz Srpske u Institucijama BiH?

"Očekujem da će biti razuma da se iz ovoga izađe na drugačiji način, bez potrebe da se napuštaju institucije. Ako dođe do napuštanja ili bojkota ulazimo u rasulo i totalnu neizvjesnost. Ovo bih rekao i da se radi o drugom narodu i drugom entitetu."

Na pitanje da li će prestati prozivke na račun ministara i parlamentaraca u institucijama BiH iz Republike Srpske da su izdajnici i nisu pravi Srbi, Crnadak je kazao: "Koalicija oko SNSD-a nema odgovore na probleme u Srpskoj. Svako treba raditi svoj posao. Oni se trebaju brinuti u vlasti u Republici Srpskoj, a mi koji predstavljamo Srpsku u Sarajevu sasvim dobro ćemo raditi i predstavljati Srpsku."

BiH čeka Srbiju na putu za NATO, a šta je s priznanjem "Kosova"?

"U ovom mandatu Savjeta ministara i Predsjedništva BiH neće razmatrati to pitanje. Ne postoji raspoloženje da se taj stav promijeni. Potrebno je da svakodnevni život između državljana BiH i Kosova i Metohije ide i mislim da ćemo tu imati pomjeranja u narednom periodu."

Voditelj Pressinga, Amir Zukić, pitao je ministra zašto BiH tu ne prati Srbiju.

"Statusno stvari nisu riješene. U Srbiji to dozvoljavaju kao kretanje unutar jedne zemlje. U ovom trenutku nema šansi da se govori o ukidanju viza. Procedura je komplikovana, ali nikome se ne pravi problem da dođe u BiH. Vizni režim sa "Kosovom" bi trebao ući u standardno konzularno obrađivanje. Ostaje stav da se zbog nepriznavanja zemje ne priznaju dokumenti. Blizu 750 zahtjeva je podneseno ove godine za ulazak u BiH s "Kosova" i niko nije odbijen."

Čini se kao da BiH nema spoljnopolitičku strategiju, te da je većina poteza stvar improvizacije.

"Postoje smjernice spoljne politike koje je potpisao Paravac prije više od deset godina. Napravili smo jedan dokument koji bi se trebao naći u Predsjedništvu i koji bi se trebao uzeti u obzir, kao što je naš put ka EU, odnosi sa susjedima i prema NATO-u. Potrebno je da imamo dokument kao formalni temelj."

Crnadak je kazao da do sada nije imao situaciju da ambasadori nisu ispoštovali instrukcije Ministarstva spoljnih poslova BiH.

"Ako je instrukcija Ministarstva odbijena od strane ambasadora onda je čitav sistem u problemu."

Na pitanje da li mu smetaju diplomatska predstavništva Republike Srpske u svijetu, odgovorio je da su ta predstavništva kao ideja dobra stvar, ukoliko ima novca u budžetu.

"To nije suprotstavljeno nastojanjima bh. diplomatije da radi svoj posao. Druga je stvar šta mislim o efektima predstavništava Republike Srpske."

Kad će BiH postati članica EU? "Ne prije 2020. godine. Mislim da bi se podnošenje aplikacije trebalo desiti u prvom kvartalu 2016. godine."

Bh. dijaspora godišnje pošalje dvije milijarde maraka, a prema podacima od prestanka rata u BiH je došlo 35 milijardi KM. Da li je moguće stručnjake okupiti u neku bazu kako bi pomogli BiH.

"Pokušavam uvijek vidjeti bh. dijasporu širom svijeta, ali tu najčešće postoji podjela po nacionalnoj liniji, ali i razočarenje unutar struktura zbog stvari u ratnom i postratnom periodu."

Izvor: N1

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

lojzo

02.12.2015 21:08

Ujedinio vas nas predsednik Mile. Svaka mu cast.

ODGOVORITE
Name

Nemanja

02.12.2015 21:59

J***o te Mile lopov.Ako je on ujedinitelj onda sam ja Isus Hrist.Dezerter da bude ujedinjitelj.Botovi ostaju botovi!?

Name

Re nemanja

02.12.2015 22:21

Ne uzimaj Hristovo ime uzalud marvo jedna!

Name

Михаило Микић

02.12.2015 23:27

Нема СРБина који може данас СРБе да уједини. Све су то лични интересе. Док се интереси поклапају СРБи ће бити заједно исто као ЧЕТНИЦИ и партизани 1941 године. Данас на окупу СРБске "политичаре" држи страх ид неизвесности који са собом доноси ново вријеме и промјене закона да којим они могу да изгубе своје столице и привилегије које свака власт са собом доноси својим следбеницима. Када буде опасност прошла СРБи ће опет због свог властољубља и славољуба поново међусобно да се посвађају и подјеле а непријатељи Бога и СРБства ће уживати гледајући и користећи СРБску нecлогу за своје потребе!

Name

marko samardzic

03.12.2015 05:28

Ovi I ona bagra snsda sa Krajisnikom I Kalinicem cuvari Srpske?Jos hoce po 1200 km,sta mi trpimo!!!

Name

bezbrizni

02.12.2015 21:09

Vama bolje pristaju brda oko Sarajeva. Navikli ste po brdima oko Sarajeva. Vala, sto se mene tice, niste trebali sa brda ni silaziti. Tamo ste bolje zbrinuti a i zrak ja cisci. Nije li tako ministre.

ODGOVORITE
Name

neko

02.12.2015 21:33

Baja je budala. Sam sebe pokopa. Ovima probosancima oportunisticki kolabracionistima sve ovo sa ustavnim sudom pravo dobro doslo. Vec su bili otpisani kao izdajnici, a Baja ih opet vrati u zivot.

ODGOVORITE
Name

zero

02.12.2015 21:42

Ministre,reci ti nama jel u RS zive samo Srbi? Eto,nista vise.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

02.12.2015 22:01

Najbolji su kad sami sebe lažu, preslatki su. Isti dan je Ustavni sud BiH donio jednu odluku u korist SNSD-a (na žalbu Staše Klošarca), zašto se ne bune zbog toga??? Ne pročitah ni da se SDA buni zbog (vjerovatnog) preglasavanja od strane "Srpskih" sudija uz pomoć 3 stranca. Ove njihove šuplje ne prolaze više ni u obdaništu...

Name

Re zero

02.12.2015 22:22

Kakve veze ima ko živi? A pogotovo će "vama" to govoriti!

Name

ministar

02.12.2015 22:25

Da, 93%. Ostalo su de fakto nacionalne manjine.

Name

re ministar

03.12.2015 05:42

Jeste uracunali milion protjeranih i 70 000 mrtvih??? Hocu da kazem,svaki dan RS bi trebao biti opomena na ovo. Sa ovim ljudima bi vas bilo 47 posto.

Name

Mali

03.12.2015 05:48

A u federaci? Hrvati srbi i muslimani (bosnjak) nije nacija samo toliko! Samo kod zidova je vjera i nacija! Koji ste vi fastisti! Srbo mrzci a preci su vam bili srbi

Name

SVAKA ČAST

02.12.2015 21:46

SVAKA ČAST IGORE. OTVORENO I JASNO. POTPUNO JASNO.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

02.12.2015 21:53

Sta ovaj prica.Do 2020 Srpska ce biti slobodna i nezavisna drzava

ODGOVORITE
Name

Rakić

02.12.2015 21:53

RS ne treba niko ukidati ona će sa ovakvom političkom elitom sama sebe ukinuti. Da li ovi naši političari shvataju realnost ili žive na nekom tamo drugom svetu. RS je teritorjalno podeljena na dva dela, nepovezana celina unutar BiH, ekonomski toliko oslabljena da je na izdisaju, nema vojsku niti jednu fabriku koja na teritoriji RS proizvodi najmenski vojne proizvode, (dok na području FBIH ima 10 takvih fabrika), a pametni političari iz RS ne poštuju odluke Ustavnog suda, raspisuje referendum i direktno ovaj narod uvlače u ratni sukobo zarad svojih ličnih interesa. Političari setite se RSK i posledica koje bi svojim glupostima mogli da proizvedete. Setite se samo 1995 godine Novembra meseca i panike da ćemo izgubiti sve. Čuvajte Dejton kao zenicu oka svoga i ma koliko neka odluka koja proizilazi iz njega gorka bila ona neće imati nikakve posledice na narod. Političari mislite o ovom narodu i ekonomiji.

ODGOVORITE
Name

Zero

02.12.2015 22:07

E moj Rakicu,oni su 24 sata u predizbornoj kampanji,uvjek. Samo tako se mogu fotelje odbraniti.Kakav narod ,mozemo mi svi kraj njih pocrkati. Tako je jedan jadnik prozvao politicare na lokalnoj televiziji,borac,bolestan,nema uslova za zivot..itd,dosli dali mu 100 km i kilu kafe i ajd zdravo.

Name

prijedor

02.12.2015 22:11

care komentar ti je extra..zaboravljaju oni scasta nesto..kad pukne prvi su u avionu za kipar i rusiju u njihove vile

Name

za Rakic

02.12.2015 22:20

Realan pogled,realnog Srbina.Nadajmo se da ce ih sve vise biti i da ce razum pobijediti.

Name

Re Rakić

02.12.2015 22:25

Sad fino uzmi onu jednu zelenu (tebi najljepšu) tableticu pa se fino spusti na otaman da malo odmoris. I mani se politike kad nemas pojma. Ganjaj ženske npr ili neka auta.

Name

Ре

02.12.2015 22:33

Браво свака ти је на месту.

Name

bumerang

02.12.2015 22:38

Čovječe, jembe se njima za narodom. Bitno je napuniti račune koji su u stranim bankama. Guli dok možeš i onda naguli. A moram te podsjetiti da je stoka ovo i izglasala. Uživaj stoko sad!

Name

re. rakic

02.12.2015 23:07

Rakicu, da se ne zoves Mustafa slucajno? Okaci ti tu Bakirovu pricu macku o rep, odbranili smo se kad je najcrnje bilo, imamo Srbiju sa svom namjensko industrijom i naoruzanjem. I imamo SRCE kojim smo izvojevali i odbranili Republiku Srpsku, za razliku od nekih kojima je glavna vojna strategija bila: Heljp Nato, heljp Ametrika, heljp tu Boznia, dis is a đeenooosaaaajddd!

Name

Oko sokolovo

02.12.2015 22:16

Ozbiljan političar, koji drži do sebe, ne razgovara s kriminalcem. Dodika ste svi označili kriminalcem. Ne može i jare i pare! Nadam se da ćete to osjetiti na sledećim izborima! Ovom, do sad po sto puta prevarenom narodu, ostaju dakle Milanko Mihaljica, Adam Šukalo i prof Aleksa Milojević kao kandidati za preuzimanje vlasti. Izvinjavam se ostalim kojih se trenutno ne mogu sjetiti. Oni nisu otišli kod kriminalca koji nas je razvalio i do kosti opljačkao i poništio sistem vrijednosti. Neka se ti ostali pojave u medijima i obznane da nisu bili na tom sastanku. Za vas koji ste njemu išli na razgovore, a ovo je sve i upriličeno zbog njega - ovo je maslo službene Amerike, preko Vučića - nema opravdanja. Već 20 godina su vam puna usta Republike Srpske. A ona se dobro izlizala. Vidi se kroz nju Sarajevo pardon "Teheran". Ubijedjen sam da bi i Erdogan o njoj bolje vodio računa od vas. Sram vas bilo sve, zadnji ste ološ. Svi redom. I potpuno nesposobni. Znate samo laprdati a o suštini bilo kojeg problema, bez obzira da li je iz oblasti takozvanih društvenih ili tehničkih nauka nemate blage veze. O politici pogotovo. Korupcije je vaša majka. Vi ustvari opet svi tražite nacionalnu homogenizaciju, odnosno to od vas traži Aleksandar Vučić. Niko nije budala.

ODGOVORITE
Name

senad kozluk

02.12.2015 23:10

Ja volim Republiku Srpsku iako sam Bosnjak, to je moja domovina i volio bih kada bi se svi pomirili i lijepo zivjeli misleci na ekonomiju a ne na proslost...

Name

jela

02.12.2015 22:54

Samo onog kokosara Dodika skinuti i onda ce Republika Srpska prodisati. Ugusi je on sa svojom kradjom i nesposobnoscu!!!

ODGOVORITE
Name

Пишите ћирилицом

02.12.2015 23:01

Треба да се ујединимо, али само под условом да се поштују закони, да се лопови и криминалци казне, а не под плаштом уједињења и патриотизма да се богатите и варате народ ради лични интереса. Није Миле једини липов и преварант, има их превише за овако малу Републику СрБску.

ODGOVORITE
Name

Odbi

03.12.2015 22:08

Nema poštovanja zakona pod ovoliko kriminalizovaim režimom i nema ujedinjeja oko bilo čega pod Miloradom Dodikom. Uništitelj da nas ujedinjuje? Nikada!

Name

Zakon

03.12.2015 05:55

Sta bi bilo dase povucete iz institicija nista nebi dobili samo bi FBiH bila na dobitku a RS izostajala jadan narod hocu posao stop rasizmu od svih vjera...

ODGOVORITE