ПИК тврди: Политичари из Српске крше "Дејтон"

Управни одбор Савјета за примјену мира након дводневне сједнице у Сарајеву усвојио је 16 закључака и препорука, али амбасадор Русије није подржао два параграфа која се односе на најављени референдум у Републици Српској и последњу одлуку Уставног суда БиХ.

Босна и Херцеговина 02.12.2015 | 20:00
ПИК тврди: Политичари из Српске крше "Дејтон"

"Амбициозна реформска социјално-економска агенда, изузетна регионална сарадња и опредјељеност за борбу против тероризма јасни су знаци да БиХ напредује'', сматрају чланови Управног одбора Савјета за примјену мира, али двије ствари им се на свиђају.

Прва је понашање представника Републике Српске у вези одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике Српске.

Валентин Инцко и његов замјеник не желе да коментаришу одлуку, јер како кажу још није званично објављена, али поручују да је Уставни суд дио Дејтонског споразума, па самим тим негирање одлука тог суда значи и негирање Дејтона.

На питање зашто су стране судије још увијек у Уставном суду БиХ Инцко одговара.

"То су српски политичари потписали у Дејтону. Знали су за последице тих одлука на које су ставили потписе. Шта ја сад о томе могу да кажем.''

Подсјетили смо Инцка да су стране судије, по Дејтону, БиХ требале напустити пет година након потписивања Споразума, значи прије 15 година. Међутим Инцко тврди да је мандат страним судијама продужен одлуком домаћих власти и зато су они још увијек овдје присутни.

Инцко није знао да одговори на питање, када је највише законодавно тијело Парламентарна скупштина БиХ или нека друга домаћа иснституција донијела одлуку о продужењу мандата страним судијама, јер се то у ствари никада није ни догодило.

"То су технички детаљи. У сваком случају одлука је коначна и обавезујућа. Стране судије су именоване баш зато да не буду ни на једној страни, да се на тај начин обезбједи објективност и непристрасност'' тврди високи представник Валентин Инцко.

Питали смо Инцка о каквој објективности и непристрасности прича, када су стране судије са бошњачким прегласале Србе и Хрвате.

Одговорио је: "Како ви то знате, јесте ли били тамо?''

Ништа мање конфузнан високи представник, а изгледа и остали чланови Управног одбора Савјета за примјену мира, нису били ни по питању најављеног референдума у Републици Српској о Суду и Тужилаштву БиХ и одлукама виских представника.

Све чланице ПИК-а, осим Русије, сматрају да би то било кршење Дејтонског мировног споразума и оспоравање суверенитета и тероторијалног интегритета БиХ.

На нашу констатацију да најављени референдум не третира питање самосталности Републике Српске високи представник одговара да би се референдумом подстакло правно одцјепљење Српске које неминовно води и територијалном одцјепљењу.

БН ТВ

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Опзиција

02.12.2015 19:17

Захвалите се Додику умјесто да се договарте са Сарајевом ви поцели ко и Додик сад сједите у РС кад немате политицке зрелости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

02.12.2015 19:33

Ко се може са Сарајевом договорити. Пуцали су на ЈНА сад пуцају и на војску БиХ.

Name

@опозиција

02.12.2015 19:55

Ниси ти Опозиција него СДА позиција! Осјетимо твој мирис.

Name

самуел

02.12.2015 20:52

Ре_@опозиција, Ти си изгледа неки њухало?

Name

лука

03.12.2015 00:17

Кога боли брига ста амбасадори мисле? Они тразе агреман (дозволу) да додју цак и у Сарајево.

Name

@самуило

03.12.2015 05:22

Осјети се лој, дави, је.и га...

Name

Мд

02.12.2015 19:28

Ја мислио да је цица Инцко пандркнуо кад оно види ти њега зив

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мд

02.12.2015 21:05

Ко је глупљи ти или твој коментар,ја не видим разлику!

Name

Зеро

02.12.2015 21:34

Он.Дефинитивно.Инаце не би било коментара.

Name

Бањалуцанин

04.12.2015 16:20

Будалетино

Name

Сноуден

02.12.2015 19:29

А сто цес са њима на угру, на ростиљу???Друго мислим да би морали да видите и схватите хтјели или не хтјели да се према Србима пред институцијама БиХ Суд и Тузиластво крсе управо људска права за која се ко фол ви залазете у том је проблем огроман сто вас цак вредјају пред тим Судом и понизавају лицно сам осјетио на својој кози.

ОДГОВОРИТЕ
Name

туба

02.12.2015 19:29

Опозиција сто ти не одес у Сарајево, па се не договорис с Бакиром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан човек

02.12.2015 19:32

Кршиш ти све. Кршиш морал. Примаш огромну плату , а млатиш празну сламу и завађаш народе БиХ. Да ти и теби слични нисте дошли ми би живјели лијепо. Кршиш Дејтон тиме што још ниси отишао. Путуј и не брини за нас. Кад одете биће нам свима боље. По блиском истоку сте крали нафту, а кад су јадни људи видјели да могу продати. Кад су се људи мало тамо образовали. Светски хоштаплери су оплели бомбама на њих и направили сиротињу, инвалиде, удовице, мајке без дјеце и мужева. Сад се питате откуд ИСИЛ, па Ваш је, ја сам православац и не подржавам тероризам, а то неподржава ни један нормалан човек, али сте ви хоштаплери кривци што неки болесни људи крену срествима терора и то опет против сиротиње на западу и обичних људи на западу. Против светски хоштаплера требају се дићи сви без обзира на вјеру и нацију и те "трутине" ријешити капитала и подијелити онима који су зарадили. Како сад мудро гурате Русију у Рат са Турском. Ви више мрзите што је Ердоган побједио него ико. Гурате као кукавице Русију да свргне Ердогана и да дође човек по вашој мери. То се види из авиона. Поздрав свим људима без обзира на вјеру и нацију. Молим све који мисле да у РС живе људи који мрзе Ислам то није истина и предузимајте све да нам односи буду све бољи и бољи, а ове хоштаплере и наше политичаре, који су са њима у талу да отерамо на изборима на мсетлиште историје. Ми знамо да овдје можемо живјети заједно и лијепо, јер смо већ живили тако. Немојте бити терористи без обзира шта се мота у Вашој глави. Нисте Ви криви обратите се и затражите помоћ од некога да вас упути у здрав живот. Биће боље. Желим свим народима региона "МИРАН САН".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре обицан цовјек

02.12.2015 20:20

Говорити мозес,ако знас,само у своје име.Никако у име свих народа. Знаци исписао си хрпу смеца.Инцко нек остане колико зели.Боље у миру Инцка слусат,него те твоје пароле у рату.

Name

самуел

02.12.2015 21:49

Видис обичан човек, нас проблем је овај и овакви као сто је Ре Обичан човек. Да нам није њих ми би овде зивјели као господа, а западњаци би нас питали да ли могу доци на излет. Бојим се да је Иво Андриц наслутио, досло је вријем када је фукара проговирла, а паметан усутио.

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

02.12.2015 23:11

ОБИЧАН ЧОВЈЕК је У праву. СРБи Православне, исламске и римокатоличке вјере су увијек међусобно живјели у миру док неби дошли "миротворци" са Запада и наивни и необсвештенодт народ међусобно посвсђали. После тога дође време као што рече Самуел када по Иви Андрићу "паметни ућуте, а ФУКАРЕ проговоре!"

Name

Обичан човек

03.12.2015 04:00

Самуел; хвала Вам и видим и мислим да сте ме разумјели. Овај први што тврди да ја говорим ратну реторику није ме разумио или је то производ његовог разума.Ја молим све да рата не буде ,ако неко има у својој галви такве мисли види се у мојој поруци без обзира које вјере био.Нека тражи помоћ стручњака и пријатеља да избаци рат из своје главе и помисао на тероризам.Доста нам је овдје тероризма ,ајд мало да одморимо бар стотину година,па нека други наставе у миру. Поздрав за Самуела мислим да ме правилно разумио мада није био доволно прецизан.Поздрав свима и свако добро желим.

Name

ре самуел

03.12.2015 05:47

Ахаа,једва нас раздвојили колико се волимо,да нам се не би догодили фини сабирни центри,нека њега и охр-а.

Name

посавина

03.12.2015 08:49

Људи слусајте савјет обицног цовјека,кад нас незнају такозвани сколовани савјетовати.

Name

камелеон

02.12.2015 19:41

Иди кући бескорисна масо. Крпељу, рак рано. К..... се и Франц па како прође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

02.12.2015 20:14

Бице онако како Бакир казе,ови сви остали само кмеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

02.12.2015 20:22

Битно је да тебе нити један ражањ у БиХ није промашио, без обзира јел' га пеко Миле, Бакир, ил' Драганче "интелектуалац"!!! Који сте ви лопови, штета вас је и говњивом мотком млатити, прљати говна од вашу кожу... И говна се искористе, само ви НЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма није битно

02.12.2015 21:06

К'о у надреалистима,"гледам ја њега већ неколико дана,прво удара зелену куглу",море м.рш више и ти и савјет за имплементацију немира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бела_ладја

02.12.2015 21:09

Преседан је опасан. Колико год угрозили функционисање БиХ јос висе угрозавамо функционисање РС. По овом апсолутно ниста не спрецава бројне опстине по РС да се припоје Федерацији. У бити свако мозе да ради ста хоце, једино би мозда законом силе несто могло да се спријеци. Рецимо Козарац мозе да прогласи да тамо никакав суд не вриједи ни РС и Суд БиХ. Одраде референдум и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расха

02.12.2015 21:13

Казу ми неки из Федерације да ко РС одрзи референдум да це СДА сматрати да је суспендован Даyтон и да це на снагу ступити Устав Републике БиХ. Тада би се РС сматрала као подруције под привременом окупацијом а не би признали владу РС. Јос ми казе, да би то био поцетак дуготрајног рата. Сада јос цекају сагласност Америке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

02.12.2015 21:52

Ратовања више нема (на велико разочарење интернет хероја и дијаспоре), нема се пара за глупости. А ти "Расха" да само погледаш карту БиХ, све би ти било јасно. Оџак и Брчко цијепају РС на пола, комплетна Херцеговина сада граничи са НАТО пактом (Хрватска и Црна Гора). Шта је остало да се брани из "Матице"??? Источна Босна од Чајнича до Бијељине (са 10 мостова према Србији, које 2 авиона сруше за 20 минута? Горажде је 10 километара удаљено од границе Црне Горе... Баш је лијепо сједити у топломе и ратовати, милина???

Name

дивља јабука

02.12.2015 22:35

Ови којекави страни представници су овај потез потегли да би још дуже остали у овој напаћеној и крвљу натопљеној земљи. Њима је овдје као бубрегу у лоју. Примају плате као да су Афганистану а никакве опасности по њих нема. Бакир, Додик, Човић и слични су њихови незамјењљиви играчи. И они беру, за наше услове, баснословне плате. Од чега? Од кредита које ови страни бандити несебично нуде не би ли ми постали њихово робље. Они робове воле, то су давно доказали. Ишли су чак у Африку по њих! Управо су странци и донијели ту јехобену пресуду баш сад кад се захуктава на Блиском Истоку и Балкану поново. Високи представник Асхдоwн је забранио бављење политиком најмање 50 ликова из тадашњег СДСа (не кажем да није требало - јест), а сада, након свих ових пљачки, ОХР прстом не мрда а знају добро да су у питању криминалци а не политичари. То за мене значи само следеће: Или су упетљани у тај криминал или у најмању руку нам не желе добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мало морген

02.12.2015 22:38

Одлуке ткз. Уставног суда це бити спроведене оног дана кад на Романији нарасту банане.Ни сам Инцко незна да објасни неке ствари.као нпр засто је и он сам јос ту.Са или без референдума њима је саврсено јасно ста Срби мисле о суду и тузиластву као и о последњој лакрдији уставног суда.Бас овакве и слицне ствари полако али сигурно воде ка распаду овог јада од дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

јасо

04.12.2015 20:20

За овога сто казе да це одлука да се проведе кад на романији нарасту банане,па мајмуне имају а банане хим моземо и купити

Name

Брле

02.12.2015 22:43

Инцко исти као моја стрина Деса, она ниста не зна,али закљуцује, предпоставља, вјерује и зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

диолоо

03.12.2015 05:58

Ста се расправљате нека узме себи ко како хоце и како му се свида .Ста год се мени свидало ко ме пита једино тај референдум ако дозивим мозда буде неко питање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

03.12.2015 08:13

За ре Мд и зеро: шта сте се препали видите да вам је на располагању и да ради све што велики аџија Бакир каже,а ко је глуп немате потребе да размишљате пошто немате чим него крамп и у канал

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мд

03.12.2015 21:40

Није канал него Мерцедес 3500€ нето.

Name

Драган

03.12.2015 08:34

Иди кући, Валентине. Нама ниси потребан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОВАРШЋ ПУТИН

03.12.2015 11:20

МИ ТЕБЈА ПОЗДРАВЉАЈЕМО. МЛОГО СЧАСТЈА ТЕБЈА И ТВОЈЕМУ НАРОДУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

03.12.2015 11:33

РЕФЕРЕНДУМ, ДА! АЛИ У ВЕЗИ ОДЦЈЕПЉЕЊА РС од БиХ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богоје

03.12.2015 12:10

Нису могли пуском ни војницки да победе Србе па сада то цине подлим поткопавањем и задузивањем захваљујуци тајкунима и криминалцима србског порекла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слоба

03.12.2015 12:22

Који те ви ви дебили и то вецина вас сто сте коментарисал ово вам је предизборна кампања и ниста висе јер овај мутави народ не зна за кога висе да гласа сви они пију и једу на вас рацун и то заједно !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богоје ре слоба

03.12.2015 13:09

Браво Слоба конацно да неко види кроз зид јеноумља јер све једни те исти само се ротирају и окрецу ко на рингиспилу или јање на разњу онај ко има нек КРКА аонај ко нема нека гласа или .РКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

03.12.2015 13:51

Инцко мора да било шта говори, јер прима веома високу плату а није до сада ништа урадио за добробит БиХ, а највише је склон да криткује и говори против Републике Србске! Потребно је тражити редовним путем да он напусти посао Високог представника у БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

04.12.2015 08:03

Гдје си Гаврило брате,ево Франц Фердинат се реинкарнирао,знас ста ти је радити,докле висе да нас силују страни хостаплери

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

04.12.2015 12:15

Народ цека референдум о независности ко озебо сунце. Ако Баја не расписе референдум којег је обецао до 2018 то це га политицки сахранити и послати на сметлисте историје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

04.12.2015 13:49

Фердинанде,Фердинанде...знамо се....

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

04.12.2015 14:25

Инцко је један обицни хохстаплер којег у његовј земљи нико не зна а нама просипа памет.Нек укине својим јузнотиролцима разние у Италији кад је тако паметан.

ОДГОВОРИТЕ