Јово Остојић: Жив се Хагу нећу предати!

Некадашњи члан Српске радикалне странке (СРС) Јово Остојић, кога је Хашки трибунал оптужио за непоштовање суда, рекао је данас да се неће предати жив Трибуналу.

Србија 02.12.2015 | 15:19
Јово Остојић: Жив се Хагу нећу предати!

"Видећу у ком правцу ће тећи ствари. Ако ме буду приводили, ја жив тамо нећу отићи. Био сам три пута у притвору по пет, три и један дан, 2002. у Београду, када ме је хашки истражитељ, тада Паоло Пистори, сатима малтретирао да лажно сведочим против Слободана Милошевића и Војислава Шешеља. Одбио сам, нисам хтео да лажем, мада су ми нудили новац. Тада су ми још запретили да ћу да дођем у Хаг, жив или мртав", рекао је Остојић.

Бивши функционер СРС је негирао да је притискао сведоке и нудио им по 500 евра."Па, ја једва састављам крај са крајем што сви знају у мојој средини. И жена и ја радимо сезонске послове. Одакле ми 500 евра", рекао је Остојић.Додао је да за привођење није добио никакво писано обавештење, да је за све сазнао из медија, да је још у мају из поверљивих извора сазнао да ће захтев да уследи, али да му није падало напамет да бежи или се скрива.

"Пре неколико недеља сам био на промоцији својих књига у Републици Српској. Једва су ме пустили преко границе и све време сам био праћен. При повратку сам више сати саслушаван", рекао је Остојић.

Хашки трибунал оптужио је троје бивших и садашњих функционера СРС Вјерицу Радету, Петра Јојића и Јова Остојића, за непоштовање суда због тога што су наводно, у поступку против лидера радикала Војислава Шешеља, претили, застрашивали и нудили мито сведоцима да би утицали на њихово сведочење.Сведоци су, наводи се у оптужници, лажно сведочили на једном од суђења Шешељу због непоштовања суда, дајући унапред научене одговоре које су добили од Јојића, Радете и Остојића, за шта су били плаћани и до "500 евра месечно".

Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић изјавио је јуче да налог за хапшење Радете, Јојића и Остојића постоји од 19. јануара и да је био под ознаком поверљивости, а да се по њему није поступало јер се очекивало да њима буде суђено након изрицања пресуде лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу.

Шешељ је оптужен за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и Босни и Херцеговини, од 1991. до 1993. године. Он је у притвору Трибунала био од фебруара 2003. године, када се добровољно предао до новембра 2014. године, од када чека пресуду Трибунала на привременој слободи у Србији.

Извор: Блиц/Бета

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК

02.12.2015 14:41

Вјерице, Губерани су уз тебе. Немој случајно да се предаш српским злотворима. Тебе и твоје колеге неће ослободити као што су Анта Готовину, Орића и Xарадинаја. Немој сумњати у то да једва чекају да ''одрежу'' дугогодишњу робију још понеком Србину/Српкињи пре него што се затвори тај срамни, политички суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да.да

02.12.2015 15:02

Сви су добрице само Хаски суд не ваља......докле мислите варати свијет.......па има и паметних, а нису сви полудили као ви.

Name

ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК

02.12.2015 15:19

Ти то нама. А ти ниси полудео кад си се ''надовезао'' на мој коментар при том не помињући ону (црну) тројку што је ја наведох за пример неједнаких аршина. У томе је поента ''вајни коментатору''. Да ти ниси можда политичар па коментаришеш само оно што теби одговара. Наздравље тзв. ''да.да''!

Name

Радоје

02.12.2015 15:44

Хапси И саље даље ,доста нам је овога терета доста

Name

НИЈЕСМО МИ БРАЋА

02.12.2015 16:40

И нијеси ти Радоје. Ти си јадо који се лажно представља. А ако случајно јеси, онда се срами! Кад си видио да се кроате и они други радују кад њихове ''ухите''?!

Name

Брле

02.12.2015 17:24

Видис ти ове погани од хаског трибунала и појединих коментара, све је зиво намјестено, од распада Југе, од оптузених највецих Срба, само да не би били криви американци и јевреји. Ко то не види, тај није добар или је луд.

Name

Михаило Микић

02.12.2015 14:44

Јово брате мој. Велики је грех пред Богом да дижеш руку сам на себе због бијелосвјетских фукара. Рађе подигни јуначке руке своје на оне који су тебе и цијели СРБски народ изложили садашњем понижењу и довели у овај тешки положај па коме пита, а коме тепсија?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

велес

02.12.2015 17:27

У Хагу чуче ђаволи и уништавају само Србе , зато што су часни и правдољубиви , сви који мисле другачије су исти као Хаг , Орић , Харадинај , Готовина !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

02.12.2015 18:36

Алло Купи само

ОДГОВОРИТЕ