Jovo Ostojić: Živ se Hagu neću predati!

Nekadašnji član Srpske radikalne stranke (SRS) Jovo Ostojić, koga je Haški tribunal optužio za nepoštovanje suda, rekao je danas da se neće predati živ Tribunalu.

Srbija 02.12.2015 | 15:19
Jovo Ostojić: Živ se Hagu neću predati!

"Videću u kom pravcu će teći stvari. Ako me budu privodili, ja živ tamo neću otići. Bio sam tri puta u pritvoru po pet, tri i jedan dan, 2002. u Beogradu, kada me je haški istražitelj, tada Paolo Pistori, satima maltretirao da lažno svedočim protiv Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja. Odbio sam, nisam hteo da lažem, mada su mi nudili novac. Tada su mi još zapretili da ću da dođem u Hag, živ ili mrtav", rekao je Ostojić.

Bivši funkcioner SRS je negirao da je pritiskao svedoke i nudio im po 500 evra."Pa, ja jedva sastavljam kraj sa krajem što svi znaju u mojoj sredini. I žena i ja radimo sezonske poslove. Odakle mi 500 evra", rekao je Ostojić.Dodao je da za privođenje nije dobio nikakvo pisano obaveštenje, da je za sve saznao iz medija, da je još u maju iz poverljivih izvora saznao da će zahtev da usledi, ali da mu nije padalo napamet da beži ili se skriva.

"Pre nekoliko nedelja sam bio na promociji svojih knjiga u Republici Srpskoj. Jedva su me pustili preko granice i sve vreme sam bio praćen. Pri povratku sam više sati saslušavan", rekao je Ostojić.

Haški tribunal optužio je troje bivših i sadašnjih funkcionera SRS Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jova Ostojića, za nepoštovanje suda zbog toga što su navodno, u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima da bi uticali na njihovo svedočenje.Svedoci su, navodi se u optužnici, lažno svedočili na jednom od suđenja Šešelju zbog nepoštovanja suda, dajući unapred naučene odgovore koje su dobili od Jojića, Radete i Ostojića, za šta su bili plaćani i do "500 evra mesečno".

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je juče da nalog za hapšenje Radete, Jojića i Ostojića postoji od 19. januara i da je bio pod oznakom poverljivosti, a da se po njemu nije postupalo jer se očekivalo da njima bude suđeno nakon izricanja presude lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini, od 1991. do 1993. godine. On je u pritvoru Tribunala bio od februara 2003. godine, kada se dobrovoljno predao do novembra 2014. godine, od kada čeka presudu Tribunala na privremenoj slobodi u Srbiji.

Izvor: Blic/Beta

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК

02.12.2015 14:41

Вјерице, Губерани су уз тебе. Немој случајно да се предаш српским злотворима. Тебе и твоје колеге неће ослободити као што су Aнта Готовину, Oрића и Xарадинаја. Немој сумњати у то да једва чекају да ''одрежу'' дугогодишњу робију још понеком Србину/Српкињи пре него што се затвори тај срамни, политички суд.

ODGOVORITE
Name

da.da

02.12.2015 15:02

Svi su dobrice samo Haski sud ne valja......dokle mislite varati svijet.......pa ima i pametnih, a nisu svi poludili kao vi.

Name

ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК

02.12.2015 15:19

Ти то нама. А ти ниси полудео кад си се ''надовезао'' на мој коментар при том не помињући ону (црну) тројку што је ја наведох за пример неједнаких аршина. У томе је поента ''вајни коментатору''. Да ти ниси можда политичар па коментаришеш само оно што теби одговара. Наздравље тзв. ''да.да''!

Name

Radoje

02.12.2015 15:44

Hapsi I salje dalje ,dosta nam je ovoga tereta dosta

Name

НИЈЕСМО МИ БРАЋА

02.12.2015 16:40

И нијеси ти Радоје. Ти си јадо који се лажно представља. А ако случајно јеси, онда се срами! Кад си видио да се кроате и они други радују кад њихове ''ухите''?!

Name

Brle

02.12.2015 17:24

Vidis ti ove pogani od haskog tribunala i pojedinih komentara, sve je zivo namjesteno, od raspada Juge, od optuzenih najvecih Srba, samo da ne bi bili krivi amerikanci i jevreji. Ko to ne vidi, taj nije dobar ili je lud.

Name

Михаило Микић

02.12.2015 14:44

Јово брате мој. Велики је грех пред Богом да дижеш руку сам на себе због бијелосвјетских фукара. Рађе подигни јуначке руке своје на оне који су тебе и цијели СРБски народ изложили садашњем понижењу и довели у овај тешки положај па коме пита, а коме тепсија?!

ODGOVORITE
Name

veles

02.12.2015 17:27

U Hagu čuče đavoli i uništavaju samo Srbe , zato što su časni i pravdoljubivi , svi koji misle drugačije su isti kao Hag , Orić , Haradinaj , Gotovina !

ODGOVORITE
Name

Gojko

02.12.2015 18:36

Allo Kupi samo

ODGOVORITE