Интервју: Вања - Дупла круна с Партизаном, па за двије године у НБА!

Капитен црно-белих о одговорности, квалитету АБА лиге, подршсци фудбалерима из Хумске, фаворитима за европску круну…

Кошарка 06.12.2015 | 18:20
Интервју: Вања - Дупла круна с Партизаном, па за двије године у НБА!

Дуг пут је за годину дана прешао Вања Маринковић у дресу Партизана. Од суперталентованог клинца до момка који носи капитенску траку специфичне тежине у клубу као што је Партизан.

Иако је старт сезоне по много чему био веома турбулентан за београдске црно-беле, Партизанова „деветка“ може да види саиграче и себе како, када дође време за то, подижу трофеје и славе успех са навијачима.
"Верујем да можемо да будемо успешни у оба домаћа такмичења. Куп Радивоја Кораћа је заиста специфично такмичење које се игра на једну добијену утакмицу и увек постоје нека изненађења. Важно је да наставимо добро да радимо и ако буде тако не видим зашто не би могли да освојимо трофеје у купу и Суперлиги“, рекао је Маринковић у разговору за МОЗЗАРТ Спорт.

Када је у питању Јадранска лига, Парни ваљак ту још увек пали „на гурку“. У првих 11 кола црно-бели су забележили само четири победе. Оно што их вечерас очекује биће вероватно један од најтежих испита у сезони – гостовање загребачкој Цедевити.
"Цедевита је сјајна екипа, то је показала и у Евролиги. Ми смо имали довољно времена да се спремимо за овај меч. Можда нас и потцене када виде стање на табели, али имамо шансу да их изненадимо“, навео је капитен црно-белих.

Општи утисак међу присталицама Партизана је да је екипи недостајало и мало среће у неким уводним мечевима у сезони.
"Верујем да смо могли да имамо коју победу више, а све је почело од оног несрећног пораза од Металца у првом колу. Било је још неких пораза на једну лопту, пре свега на гостовањима, али верујем да ће и то једном да нам се врати. После Цедевите имамо три меча заредом код куће. То је добра прилика да се победама попнемо у горњи део табеле, а онда у наставку сезоне да покушамо да освојимо и четврто место ако нам се укаже шанса за то“, истакао је Маринковић.

Млади бек признао је да је првих неколико утакмица Јадранске лиге одиграо испод очекивања, што би могло да буде последица велике одговорности коју носи капитенска трака.
"Мало слабије сам почео сезону, али сваком играчу дође такав период. Капитенска трака је огромна част, поготово када видим ко ју је све носио у Партизану. Међутим, то је и велика обавеза, поготово у ситуацији у којој се клуб тренутно налази. Можда је на старту сезону трака била мало ’тешка’, али сам се навикао временом“.

У тренуцима слабијих партија речи охрабрења за Маринковића стигле су и од бившег тренера Душка Вујошевића, који је навео да је потребно само мало стрпљења за талентованог бека.
"Наравно да ми је доста значило то што ми је Дуле дао подршку. Сви знају да ме је он и увео у први тим и колико је урадио за мене. Свакако да је то био један јак подстрек да радим још боље“, поручио је он.

Маринковић је истакао да му је претходна сезона у Партизану представљала огромно искуство за даљу каријеру.
"Све то ми је баш доста значило. Усталио сам се у првом тиму, а имао сам прилику да радим и тренирам са таквим асовима као што су Павловић, Мачван и Милосављевић. Међутим, сада њих нема и јасно је да нам је много теже ове сезоне“, објаснио је он.

Упркос свим проблемима, Маринковић верује да је екипа на добром путу да се уигра и да ће двојица странаца, Кевин Џонс и Џамар Вилсон, дати велики допринос добрим резултатима.
"Странци се добро уклапају. Кевин се баш брзо адаптирао и то на прави начин, док ће Вилсону бити потребно још мало времена. У сваком случају сигуран сам да ће нам обојица баш доста значити у наставку сезоне“, рекао је он.

Маринковић је анализирао и овосезонски квалитет Јадранске лиге, оцењујући да је она нешто слабија у односу на пертходни период.
"Такмичење је мањег квалитета пре свега јер је Црвена зведа нешто слабија у односу на прошлу сезону. Као први фаворит за освајање трофеја ми делује Цедевита. Када погледате табелу изгледа да је мала разлика између тимова у врху и доњем делу табеле, свега две победе, али у ствари уопште није тако“.

Млади кошаркаш Партизана не крије да има велике и амбициозне планове за будућност.
"Тренутно размишљам само о Партизану, да будем прецизнији , о првој следећој утакмици коју играмо вечерас у Загребу. Имам уговор са клубом, ту сам и видећемо ако се нешто буде појавило. Видим себе за две године на НБА драфту“, истакао је Маринковић, чији омиљени НБА тим су ЛА Лејкерси, а Црна мамба, Коби Брајант "играч је без премца“.

Партизанов капитен, логично, "пуца“ и на дрес репрезентације Србије.
"Идем полако, корак по корак. Прво да прођем све ове млађе селекције националног тима, а главни циљ је А репрезентација. Надам се да би за две године могао да постанем део те екипе“, јасан је Маринковић.

Разговор са капитеном црно-беле кошаркашке секције, није могао да прође а да се не дотакнемо фудбалера који ће ове сезоне, по свему судећи, донети европско пролеће у Хумску.
"Нажалост, нисам стигао да гледам пренос утакмице из Алкмара јер смо имали тренинг у то време, али сам после видео голове и момци су заслужили све честитке. Није мала ствар што су дошли на корак од тога да презиме у Лиги Европе. Ове сезоне сам био на стадиону против Билбаа, али смо ту утакмицу изгубили. Надам се да ће бити боље следећи пут“.

Евролига била је још једна од тема о којој је капитен црно-белих кошаркаша радо говорио.
"Пратим све што се дешава, још је рано давати неке прогнозе, али ми делује да Барселона има баш добар тим у овом тренутку. Наравно, ту је још доста великана, ЦСКА, Панатинаикос, Фенербахче... Сигурно ће неко од њих да проигра. Морам да признам да ми је Цедевита донекле пријатно изненађење, али ипак се ради о екипи која поседује јак буџет и доводи озбиљна појачања из иностранства“, закључио је Маринковић.

Коментари / 0

Оставите коментар