Intervju: Vanja - Dupla kruna s Partizanom, pa za dvije godine u NBA!

Kapiten crno-belih o odgovornosti, kvalitetu ABA lige, podršsci fudbalerima iz Humske, favoritima za evropsku krunu…

Košarka 06.12.2015 | 18:20
Intervju: Vanja - Dupla kruna s Partizanom, pa za dvije godine u NBA!

Dug put je za godinu dana prešao Vanja Marinković u dresu Partizana. Od supertalentovanog klinca do momka koji nosi kapitensku traku specifične težine u klubu kao što je Partizan.

Iako je start sezone po mnogo čemu bio veoma turbulentan za beogradske crno-bele, Partizanova „devetka“ može da vidi saigrače i sebe kako, kada dođe vreme za to, podižu trofeje i slave uspeh sa navijačima.
"Verujem da možemo da budemo uspešni u oba domaća takmičenja. Kup Radivoja Koraća je zaista specifično takmičenje koje se igra na jednu dobijenu utakmicu i uvek postoje neka iznenađenja. Važno je da nastavimo dobro da radimo i ako bude tako ne vidim zašto ne bi mogli da osvojimo trofeje u kupu i Superligi“, rekao je Marinković u razgovoru za MOZZART Sport.

Kada je u pitanju Jadranska liga, Parni valjak tu još uvek pali „na gurku“. U prvih 11 kola crno-beli su zabeležili samo četiri pobede. Ono što ih večeras očekuje biće verovatno jedan od najtežih ispita u sezoni – gostovanje zagrebačkoj Cedeviti.
"Cedevita je sjajna ekipa, to je pokazala i u Evroligi. Mi smo imali dovoljno vremena da se spremimo za ovaj meč. Možda nas i potcene kada vide stanje na tabeli, ali imamo šansu da ih iznenadimo“, naveo je kapiten crno-belih.

Opšti utisak među pristalicama Partizana je da je ekipi nedostajalo i malo sreće u nekim uvodnim mečevima u sezoni.
"Verujem da smo mogli da imamo koju pobedu više, a sve je počelo od onog nesrećnog poraza od Metalca u prvom kolu. Bilo je još nekih poraza na jednu loptu, pre svega na gostovanjima, ali verujem da će i to jednom da nam se vrati. Posle Cedevite imamo tri meča zaredom kod kuće. To je dobra prilika da se pobedama popnemo u gornji deo tabele, a onda u nastavku sezone da pokušamo da osvojimo i četvrto mesto ako nam se ukaže šansa za to“, istakao je Marinković.

Mladi bek priznao je da je prvih nekoliko utakmica Jadranske lige odigrao ispod očekivanja, što bi moglo da bude posledica velike odgovornosti koju nosi kapitenska traka.
"Malo slabije sam počeo sezonu, ali svakom igraču dođe takav period. Kapitenska traka je ogromna čast, pogotovo kada vidim ko ju je sve nosio u Partizanu. Međutim, to je i velika obaveza, pogotovo u situaciji u kojoj se klub trenutno nalazi. Možda je na startu sezonu traka bila malo ’teška’, ali sam se navikao vremenom“.

U trenucima slabijih partija reči ohrabrenja za Marinkovića stigle su i od bivšeg trenera Duška Vujoševića, koji je naveo da je potrebno samo malo strpljenja za talentovanog beka.
"Naravno da mi je dosta značilo to što mi je Dule dao podršku. Svi znaju da me je on i uveo u prvi tim i koliko je uradio za mene. Svakako da je to bio jedan jak podstrek da radim još bolje“, poručio je on.

Marinković je istakao da mu je prethodna sezona u Partizanu predstavljala ogromno iskustvo za dalju karijeru.
"Sve to mi je baš dosta značilo. Ustalio sam se u prvom timu, a imao sam priliku da radim i treniram sa takvim asovima kao što su Pavlović, Mačvan i Milosavljević. Međutim, sada njih nema i jasno je da nam je mnogo teže ove sezone“, objasnio je on.

Uprkos svim problemima, Marinković veruje da je ekipa na dobrom putu da se uigra i da će dvojica stranaca, Kevin Džons i Džamar Vilson, dati veliki doprinos dobrim rezultatima.
"Stranci se dobro uklapaju. Kevin se baš brzo adaptirao i to na pravi način, dok će Vilsonu biti potrebno još malo vremena. U svakom slučaju siguran sam da će nam obojica baš dosta značiti u nastavku sezone“, rekao je on.

Marinković je analizirao i ovosezonski kvalitet Jadranske lige, ocenjujući da je ona nešto slabija u odnosu na perthodni period.
"Takmičenje je manjeg kvaliteta pre svega jer je Crvena zveda nešto slabija u odnosu na prošlu sezonu. Kao prvi favorit za osvajanje trofeja mi deluje Cedevita. Kada pogledate tabelu izgleda da je mala razlika između timova u vrhu i donjem delu tabele, svega dve pobede, ali u stvari uopšte nije tako“.

Mladi košarkaš Partizana ne krije da ima velike i ambiciozne planove za budućnost.
"Trenutno razmišljam samo o Partizanu, da budem precizniji , o prvoj sledećoj utakmici koju igramo večeras u Zagrebu. Imam ugovor sa klubom, tu sam i videćemo ako se nešto bude pojavilo. Vidim sebe za dve godine na NBA draftu“, istakao je Marinković, čiji omiljeni NBA tim su LA Lejkersi, a Crna mamba, Kobi Brajant "igrač je bez premca“.

Partizanov kapiten, logično, "puca“ i na dres reprezentacije Srbije.
"Idem polako, korak po korak. Prvo da prođem sve ove mlađe selekcije nacionalnog tima, a glavni cilj je A reprezentacija. Nadam se da bi za dve godine mogao da postanem deo te ekipe“, jasan je Marinković.

Razgovor sa kapitenom crno-bele košarkaške sekcije, nije mogao da prođe a da se ne dotaknemo fudbalera koji će ove sezone, po svemu sudeći, doneti evropsko proleće u Humsku.
"Nažalost, nisam stigao da gledam prenos utakmice iz Alkmara jer smo imali trening u to vreme, ali sam posle video golove i momci su zaslužili sve čestitke. Nije mala stvar što su došli na korak od toga da prezime u Ligi Evrope. Ove sezone sam bio na stadionu protiv Bilbaa, ali smo tu utakmicu izgubili. Nadam se da će biti bolje sledeći put“.

Evroliga bila je još jedna od tema o kojoj je kapiten crno-belih košarkaša rado govorio.
"Pratim sve što se dešava, još je rano davati neke prognoze, ali mi deluje da Barselona ima baš dobar tim u ovom trenutku. Naravno, tu je još dosta velikana, CSKA, Panatinaikos, Fenerbahče... Sigurno će neko od njih da proigra. Moram da priznam da mi je Cedevita donekle prijatno iznenađenje, ali ipak se radi o ekipi koja poseduje jak budžet i dovodi ozbiljna pojačanja iz inostranstva“, zaključio je Marinković.

Komentari / 0

Ostavite komentar