Сјећања - видео: На овај дан је Жига срушио Рому!

Десет година. Толико је прошло од последњег великог тријумфа Црвене звезде у Европи. Тадашњу победу над Ромом од 3:1 на "Маракани" обележио је Никола Жигић, љубимац "делија". Пројектилом са 25 метара је пробушио мрежу фаворизованог противника и сачувао је наду црвено-белима да могу да презиме у Европи.

Фудбал 01.12.2015 | 22:00
Сјећања - видео: На овај дан је Жига срушио Рому!

Тог 1. децембра 2005. године Црвена звезда је морала да победи велику Рому како би задржала шансе да се пласира у елиминациону фазу Лиге УЕФА. После два стартна пораза од Базела и Тромза, све очи су биле упрте у једанаесторицу момака који су морали да направе подвиг.

Није добро почело на "Маракани". Грешку задње линије су искористили нападачи Роме, те су разочарали све коме је црвено-бела боја у срцу. Тада је на сцену ступио Звездин горостас, Никола Жигић.

Трасирао је пут ка победи са два гола и једном асистенцијом. Мало ли је? Прво је искористио сјајан центаршут Бошка Јанковића и поравнао резултат на 1:1. Потом је одолео нападима дефанзиваца и послужио лопту Милану Пуровићу као на тацни, а овај је преокренуо и донео велику радост свим "делијама".

А онда је уследио шоу програм у режији Николе Жигића. Узео је лопту на 25 метара и упутио пројектил ка голу Римљана. До тада није постизао такве поготке, али је изненадио многе. Лопта је убила паука у мрежи "вучице" и велико славље је могло да почне.

Учуткао је Жига тада многе критичаре који су говорили да не може да да гол ван шеснаестерца. О томе сведечи и начин на који је прославио гол, стављао је прст на уво, као да је хтео да има поручи да не чује њихове критике. Гол о о коме се данима причало и писало. Успомена која и дан данас не бледи. Црвено-бели су пробудили наду својим навијачима да могу да презиме и да дочекају пролеће у Европи. То би био највећи успех у новијој историји Црвене звезде.

Међутим, та нада је била кратког даха, јер је наде тадашњег вицешампиона Србије угасио омалени нападач Стразбура Кевин Гамеиро, који је са две гола растужио све "делије". У Стразбуру је било 2:2, па су даље из групе прошли француски тим, Рома и Базел.

Поражавајућа је чињеница што је победа над Римљанима уједно и последњи велики тријумф Црвене звезде. Од тада су црвено-бели на маргини европског фудбала, побеђивали су осредње екипе или екипе испод реномеа српског клуба. Међутим, у последњим годинама Звезда је почела да губи и од екипа које је некада редовно побеђивала.

Коментари / 0

Оставите коментар