Штедише се надају исплати 70.000 оштећених

Предсједник Удружења грађана старе девизне штедње Републике Српске Милан Јовичић вјерује да ће Словенија исплатити око 70.000 штедиша из Српске који су имати стару девизну штедњу у Љубљанској банци.

Босна и Херцеговина 01.12.2015 | 02:00
Штедише се надају исплати 70.000 оштећених

"Увјерен сам да ће Словенија у складу са одлуком Европског суда за људска права испоштовати своје обавезе према штедишама из БиХ и Хрватске и да више неће бити никаквог пролонгирања исплата старе девизне штедње", рекао је Јовичић Срни.

Он је изразио задовољство чињеницом да од данас почиње да течи трећи рок за подношење захтјева за поврат старе девизне штедње из Љубљанске банке, те да ће захтјеви моћи да се подносе до краја 2017. године.

Штедише и њихови правни насљедници захтјеве на посебном формулару морају предати лично или поштом, након чега ће бити спроведен поступак верификације њихових захтјева.

Прве исплате старе девизне штедње очекују се сљедеће године, јер је Словеначки сукцесијски фонд обавезан да сваки захтјев ријеши најкасније у року од три мјесеца, а Словенија у ту сврху, у наредне двије године, планира да издвоји 385 милиона евра.

Пресудом Европског суда за људска права Словенија је проглашена одговорном за исплату старе девизне штедње и обавезна је да исплати штедишама девизне улоге под истим условима као што је обештетила своје грађане.

Око 230.000 штедиша из БиХ и Хрватске од Љубљанске банке потражују око 385 милиона евра.

Коментари / 0

Оставите коментар