96 заражених вирусом ХИВ-а у Српској

У Српској је укупно регистровано 96 особа са ХИВ/АИДС-ом, од чега су у овој години пријављена три нова случаја, саопштено је из Института за јавно здравство (ИЗЈЗ) Републике Српске поводом Свјетског дана борбе против ове болести који се обиљежава сутра.

Република Српска 01.12.2015 | 09:40
96 заражених вирусом ХИВ-а у Српској

У ИЗЈЗ додају да је ријеч о два ХИВ позитивна и једном обољелом од АИДС-а, који је два дана након пријема у болницу и откривања болести умро.

"Од укупног броја новооткривених, двије особе су мушког, а једна женског пола, док је начин преноса инфекције код свих особа хетеросексуални контакт" каже епидемиолог др Љубица Јандрић.

Она додаје да су, према полној структури, од укупног броја регистрованих 79 одсто мушкарци, 20 одсто жене.

"Анализом регистрованих према узрасту, највећи број је у старосној групи од 30 до 39 година. Од укупног броја регистрованих, најучесталији пут преноса ХИВ инфекције и даље је хетеросексуални контакт, у 50 одсто, а хомо/бисексуални у 31 одсто случајева" истиче др Љубица Јандрић.

Према њеним ријечима, у Српској се у оквиру редовних активности у континуитету спроводи епидемиолошки надзор, контрола, као и лијечење особа са ХИВ/АИДС-ом.

"Посебна пажња се посвећује раном откривању инфицираних вирусом ХИВ-а. Тренутно на Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске антиретровирусном терапијом лијечи се 41 особа која живи са ХИВ/АИДС-ом. Од посљедица АИДС-а у Српској до сада је умрло 18 лица", истиче др Љубица Јандрић.

Она каже да су у протеклом периоду, кроз пројекат подржан од Глобал фонда, реализовани одређени програми и активности у вези с контролом и превенцијом ХИВ/АИДС-а.

"Ово је посебно карактеристично за популације које су највише изложене ризику од ХИВ инфекције, што знатно доприноси контроли ове болести. Све активности су реализоване у сарадњи с Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске. Ту је и сарадња са свим здравственим установама и другим владиним институцијама, као и невладиним сектором који има веома значајну улогу, а посебно у теренском дијелу активности" наглашава др Љубица Јандрић.

Извор: Пресс

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Неко

01.12.2015 08:50

Јос мало па смо нагурали на "стоју"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

01.12.2015 09:07

Страсно да не поверујес колико је Босна заразена зато су сву болест пренели у србију не моземо да се излецимо од ХИВ ВИСУСА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

01.12.2015 09:09

Ово зенскиње побити инаце це заразити јос мускараца :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

01.12.2015 15:45

Зенама тим дивним створењима поздрав,обољелим све најбоље!!!

Name

Ре вук

01.12.2015 11:35

Па засто зенскиње теби кад се дигне дај а кад ти је у гу..ци хоцес побити зене.

ОДГОВОРИТЕ