96 zaraženih virusom HIV-a u Srpskoj

U Srpskoj je ukupno registrovano 96 osoba sa HIV/AIDS-om, od čega su u ovoj godini prijavljena tri nova slučaja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo (IZJZ) Republike Srpske povodom Svjetskog dana borbe protiv ove bolesti koji se obilježava sutra.

Republika Srpska 01.12.2015 | 09:40
96 zaraženih virusom HIV-a u Srpskoj

U IZJZ dodaju da je riječ o dva HIV pozitivna i jednom oboljelom od AIDS-a, koji je dva dana nakon prijema u bolnicu i otkrivanja bolesti umro.

"Od ukupnog broja novootkrivenih, dvije osobe su muškog, a jedna ženskog pola, dok je način prenosa infekcije kod svih osoba heteroseksualni kontakt" kaže epidemiolog dr Ljubica Jandrić.

Ona dodaje da su, prema polnoj strukturi, od ukupnog broja registrovanih 79 odsto muškarci, 20 odsto žene.

"Analizom registrovanih prema uzrastu, najveći broj je u starosnoj grupi od 30 do 39 godina. Od ukupnog broja registrovanih, najučestaliji put prenosa HIV infekcije i dalje je heteroseksualni kontakt, u 50 odsto, a homo/biseksualni u 31 odsto slučajeva" ističe dr Ljubica Jandrić.

Prema njenim riječima, u Srpskoj se u okviru redovnih aktivnosti u kontinuitetu sprovodi epidemiološki nadzor, kontrola, kao i liječenje osoba sa HIV/AIDS-om.

"Posebna pažnja se posvećuje ranom otkrivanju inficiranih virusom HIV-a. Trenutno na Klinici za infektivne bolesti UKC Republike Srpske antiretrovirusnom terapijom liječi se 41 osoba koja živi sa HIV/AIDS-om. Od posljedica AIDS-a u Srpskoj do sada je umrlo 18 lica", ističe dr Ljubica Jandrić.

Ona kaže da su u proteklom periodu, kroz projekat podržan od Global fonda, realizovani određeni programi i aktivnosti u vezi s kontrolom i prevencijom HIV/AIDS-a.

"Ovo je posebno karakteristično za populacije koje su najviše izložene riziku od HIV infekcije, što znatno doprinosi kontroli ove bolesti. Sve aktivnosti su realizovane u saradnji s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Tu je i saradnja sa svim zdravstvenim ustanovama i drugim vladinim institucijama, kao i nevladinim sektorom koji ima veoma značajnu ulogu, a posebno u terenskom dijelu aktivnosti" naglašava dr Ljubica Jandrić.

Izvor: Press

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Neko

01.12.2015 08:50

Jos malo pa smo nagurali na "stoju"

ODGOVORITE
Name

Sasa

01.12.2015 09:07

Strasno da ne poverujes koliko je Bosna zarazena zato su svu bolest preneli u srbiju ne mozemo da se izlecimo od HIV VISUSA .

ODGOVORITE
Name

vuk

01.12.2015 09:09

Ovo zenskinje pobiti inace ce zaraziti jos muskaraca :)

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

01.12.2015 15:45

Zenama tim divnim stvorenjima pozdrav,oboljelim sve najbolje!!!

Name

Re vuk

01.12.2015 11:35

Pa zasto zenskinje tebi kad se digne daj a kad ti je u gu..ci hoces pobiti zene.

ODGOVORITE