Стижу разарајуће олује, суше и поплаве

„Ниједан међународни састанак није имао већи улог од овог. У питању је будућност човечанства“, рекао је Франсоа Оланд на отварању самита о клими.

Свијет 01.12.2015 | 07:40
Стижу разарајуће олује, суше и поплаве

Француски председник је упозорио на апокалиптичне прогнозе научника, који кажу да нам, ако под хитно не смањимо емисију штетних гасова, прете све горе суше, поплаве и олује, пораст броја гладних у свету, као и болест и масовна миграција становника приобалних подручја.

"Баш као тероризам, и климатске промене представљају озбиљну претњу. У овом случају последице јесу дугорочне, али не треба их схватити олако",рекао је Оланд.

Лидери 147 земаља покушаће током двонедељне конференције УН да се договоре о новом међународном климатском споразуму, који би након 2020. године могао да замени Протокол из Кјота.

На маргинама самита, председник Србије Томислав Николић разговарао је с многим председницима и премијерима, укључујући и Барака Обаму.

"Поручио сам му да је време да Америка покаже јасан сигнал да Србију види макар једнако као што види Косово јер је очигледно да је Косово на неки начин фаворизовано. Обама се сложио с мојим ставом да је Србија на добром путу", рекао је Николић, који је у обраћању учесницима конференције подсетио да је Србија од 2000. претрпела најмање пет милијарди евра штете од поплава и суша.

И поред удружених напора светских лидера, предвиђања стручњака нису оптимистична. Чак и када би свака држава смањила емисију штетних гасова као што обећава, то не би било довољно да се глобално загревање задржи на испод два степена у односу на прединдустријско раздобље, што је лимит који би спречио најгоре последице.

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

01.12.2015 08:46

Ста оцекивати од овог самита,кад вецина уцесника немилосрдно униставају планету земљу!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

01.12.2015 12:04

Ако и Тома диплома прица на овој конференцији ја мислим да це успјети и да це се цовјецанство спасити

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре МД

01.12.2015 13:40

Мани се ти Томе имас их у МД довољно сто су дипломирали и докторирали на Дугој Њиви....

ОДГОВОРИТЕ