Stižu razarajuće oluje, suše i poplave

„Nijedan međunarodni sastanak nije imao veći ulog od ovog. U pitanju je budućnost čovečanstva“, rekao je Fransoa Oland na otvaranju samita o klimi.

Svijet 01.12.2015 | 07:40
Stižu razarajuće oluje, suše i poplave

Francuski predsednik je upozorio na apokaliptične prognoze naučnika, koji kažu da nam, ako pod hitno ne smanjimo emisiju štetnih gasova, prete sve gore suše, poplave i oluje, porast broja gladnih u svetu, kao i bolest i masovna migracija stanovnika priobalnih područja.

"Baš kao terorizam, i klimatske promene predstavljaju ozbiljnu pretnju. U ovom slučaju posledice jesu dugoročne, ali ne treba ih shvatiti olako",rekao je Oland.

Lideri 147 zemalja pokušaće tokom dvonedeljne konferencije UN da se dogovore o novom međunarodnom klimatskom sporazumu, koji bi nakon 2020. godine mogao da zameni Protokol iz Kjota.

Na marginama samita, predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je s mnogim predsednicima i premijerima, uključujući i Baraka Obamu.

"Poručio sam mu da je vreme da Amerika pokaže jasan signal da Srbiju vidi makar jednako kao što vidi Kosovo jer je očigledno da je Kosovo na neki način favorizovano. Obama se složio s mojim stavom da je Srbija na dobrom putu", rekao je Nikolić, koji je u obraćanju učesnicima konferencije podsetio da je Srbija od 2000. pretrpela najmanje pet milijardi evra štete od poplava i suša.

I pored udruženih napora svetskih lidera, predviđanja stručnjaka nisu optimistična. Čak i kada bi svaka država smanjila emisiju štetnih gasova kao što obećava, to ne bi bilo dovoljno da se globalno zagrevanje zadrži na ispod dva stepena u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što je limit koji bi sprečio najgore posledice.

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

01.12.2015 08:46

Sta ocekivati od ovog samita,kad vecina ucesnika nemilosrdno unistavaju planetu zemlju!?

ODGOVORITE
Name

Md

01.12.2015 12:04

Ako i Toma diploma prica na ovoj konferenciji ja mislim da ce uspjeti i da ce se covjecanstvo spasiti

ODGOVORITE
Name

re MD

01.12.2015 13:40

Mani se ti Tome imas ih u MD dovoljno sto su diplomirali i doktorirali na Dugoj Njivi....

ODGOVORITE