Отров продају као магични лијек

Преваранти у Србији већ годинама преко друштвених мрежа нуде оболелима такозвани "Мирацле минерал солутион" (ММС) као лек за аутизам, за рак, сиду и друге тешке болести.

Србија 30.11.2015 | 19:20
Отров продају као магични лијек

Реч је о избељивачу који, ако се на било који начин унесе у организам, може довести и до смртног исхода. Овај “чудотворни раствор”, који се најчешће продаје очајним родитељима са болесном децом, заправо је хлор-диоксид. Поред њега се препоручује уношење лимунске киселине да би се активирао.

"Шокиран сам сазнањем да је неком пало на памет да пије избељивач. То је пре свега отров јер има корозивно деловање и може довести до озбиљних оштећења органа. Прво доводи до оштећења дигестивног тракта, чија је крајња последица сужење једњака или желуца. То доводи до инвалидности јер човек не може да гута. Мора да му се прави пластика, отвара стома на грлу како би могао да једе или да пије", упозорава др Драган Јоксовић, токсиколог.

ММС не стиже до црева, неутралише се у желуцу, изазива крварење и оставља опекотине.

"Варикина, сона киселина, натријум-хидроксид... Ако се ова једињења пију, могу довести до смртног исхода. Такође је веома опасно ако се маже по кожи јер прави озбиљне опекотине, а ожиљци остају трајно на телу", каже др Јоксовић.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм

30.11.2015 18:28

Па што их Вучић и Стефановић не похапсе?

ОДГОВОРИТЕ