Otrov prodaju kao magični lijek

Prevaranti u Srbiji već godinama preko društvenih mreža nude obolelima takozvani "Miracle mineral solution" (MMS) kao lek za autizam, za rak, sidu i druge teške bolesti.

Srbija 30.11.2015 | 19:20
Otrov prodaju kao magični lijek

Reč je o izbeljivaču koji, ako se na bilo koji način unese u organizam, može dovesti i do smrtnog ishoda. Ovaj “čudotvorni rastvor”, koji se najčešće prodaje očajnim roditeljima sa bolesnom decom, zapravo je hlor-dioksid. Pored njega se preporučuje unošenje limunske kiseline da bi se aktivirao.

"Šokiran sam saznanjem da je nekom palo na pamet da pije izbeljivač. To je pre svega otrov jer ima korozivno delovanje i može dovesti do ozbiljnih oštećenja organa. Prvo dovodi do oštećenja digestivnog trakta, čija je krajnja posledica suženje jednjaka ili želuca. To dovodi do invalidnosti jer čovek ne može da guta. Mora da mu se pravi plastika, otvara stoma na grlu kako bi mogao da jede ili da pije", upozorava dr Dragan Joksović, toksikolog.

MMS ne stiže do creva, neutrališe se u želucu, izaziva krvarenje i ostavlja opekotine.

"Varikina, sona kiselina, natrijum-hidroksid... Ako se ova jedinjenja piju, mogu dovesti do smrtnog ishoda. Takođe je veoma opasno ako se maže po koži jer pravi ozbiljne opekotine, a ožiljci ostaju trajno na telu", kaže dr Joksović.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hm

30.11.2015 19:28

Pa što ih Vučić i Stefanović ne pohapse?

ODGOVORITE