Анализа: Да ли ће Валенсија опет погријешити?!

После смене 12 тренера у 12 година од последње борбе за титулу првака Шпаније, славни клуб са "Местаље" овог пута не би смео да погреши. У тим је уложено 200 милиона евра за две године.

Фудбал 01.12.2015 | 23:00
Анализа: Да ли ће Валенсија опет погријешити?!

Тече 11. сезона у низу од када је Валенсија освојила последњу, шесту титулу првака Шпаније. Уједно и 11. сезона у којој Валенсија није ни близу да се бори за титулу.

Навијачи су помислили да ће доласком милијардера из Сингапура, Питера Лима, њихов клуб да се врати у друштво највећих у Шпанији, где се неприкосновенима Барселони и Реалу од пре четири сезоне придружио и Атлетико.

Међутим, сезона 2015/16 увелико је заличила на већину претходних, па је тренер Нуно поднео оставку после последњег пораза у низу, од великог ривала Севиље. У том мечу, завршеном резултатом 1:0, искључена су двојица играча гостујућег састава.

У комбинацији са досадашњим резултатима у Примери (скор 5-4-4), текућа сезона је заправо дебакл, ако се узме у обзир да је Валенсија у претходне две сезоне потрошила 200 милиона евра на нове фудбалере и да, упркос свему, има састав довољно јак за пласман међу четири најбоља. Али, "слепи мишеви" су после 13 рунди на деветој позицији.

Лига шампиона и група у којој су још Зенит, Гент и Лион, на половини такмичења деловала је као место на којем ће екипа пронаћи успех ове сезоне и задовољити страсти навијача, али су онда уследили узастопни порази од Гента и Зенита, потом и од Севиље, па је са свега једном победом у последњих пет мечева у оба такичења Нуно морао да уступи место неком другом.

Делује да Лим и његови сарадници немају право на грешку у избору наредног тренера.

Франк Рајкард, Михаел Лаудруп, Алехандро Сабеља, Марсело Бијелса и Хуанде Рамос су, према информацијама које стижу из овог медитеранског града, на ужем списку жеља.

Рајкард не ради од 2013. године када је отпуштен са места селектора Сауди Арабије.

Лаудруп је прошлу сезону провео тренирајући у Катару, након што се разишао са Свонсијем и слободан је.

Алехандро Сабеља је такође без посла након што је одвео Аргентину до финала Светског првенства 2014. у Бразилу и потом поднео оставку.

Марсело Бијелса је изненада напустио Олимпик Марсеј прошлог лета и од тада је без посла.

На крају, слободан је и Хуанде Рамос који је бележио одличне резултате са Дњепром претходне четири сезоне.

Путем који је својевремено, после непријатног растанка са Манчестер јунајтедом, изабрао Дејвид Мојес, могао би да изабере и Брендан Роџерс – да после Ливерпула преузме Валенсију, утолико што и говори шпански, али је ово најмање вероватна опција.

Валенсија је под вођством Рафаела Бенитеза, са заиста моћним тимом, без великих звезда, али савршено укопонованим линијама, освојила две титуле у три сезоне између 2001. и 2004. године, међутим од тада није била конкурентна у борби за наслов првака Шпаније, а редом тренери су долазили и одлазили: Клаудио Ранијери, Антонио Лопез, Кике Санчез Флорес, Оскар Фернандез, Роналд Куман, Салвадор Гонзалес Воро, Унаи Емери, Маурисио Пелегрино, Ернесто Валверде, Мирослав Ђукић, Хуан Антонио Пици и сада Нуно Еспирито Санто. Дванаест тренера у исто толико сезона.

Шкодран Мустафи 25 милиона евра, Пако Алкасер 25, Дани Парехо 22, Ендо Перез 20, Андре Гомез 20, Хозе Луис Гаја 20, Софијан Фегули 18, Родриго 15, Алваро Негредо 14, Ајмен Абденур 10, Жоао Кансело 10, Пабло Пјати 8, Санти Мина 8, Хави Фуего 7,5, Адерлан Сантош 7,5, Дијего Алвес 7, Метју Рајан 7, Данило 7, Антонио Бараган 5, Лукас Орбан 5, Родриго де Паул 5, Жом Доменек 4, Закарија Бакали 3, итд. Цене су према Трансфермаркту.

Коментари / 0

Оставите коментар